Toate declarațiile lui Iohannis împotriva PSD lăsat din nou „la butoane”

Președintele Klaus Iohannis tace mâlc de când foștii subalterni din partid s-au înhăitat cu PSD, „ciuma roșie” pe care a combătut-o cu mânie proletară ani la rând. Și-a găsit alți dușmani, USR. Spre deosebire de Viorica Dăncilă care s-a autocaracterizat ca fiind o fire neconflictuală, Klaus a fost războinic.

Newsromania.net a selectat pentru dumneavoastră toate acuzele președintelui împotriva PSD din anii 2019 și 2020, ani electorali. În 2021, furia sa împotriva PSD s-a domolit, dar a luat în vizor USR. Declarațiile, enumerate cronologic, sunt preluate de pe site-ul Președinției.

ANUL 2019

12 FEBRUARIE: „PSD recurge la noi demersuri populiste, care riscă să vulnerabilizeze România în actualul context geopolitic marcat de incertitudine și de intensificarea riscurilor și amenințărilor la adresa statelor NATO.”

14 FEBRUARIE: „PSD-ALDE a construit de la bun început un discurs antijustiție (…) atenționez majoritatea PSD-ALDE să înceteze să mai facă și alți pași înapoi care să îndepărteze România de parcursul său european, ca stat democratic consolidat.”

15 FEBRUARIE: „Coaliția PSD-ALDE nu face altceva decât să demonstreze incompetență, oportunism și rea-voință prin asumarea acestui buget lipsit de rigoare și responsabilitate.”

20 FEBRUARIE: „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage încă o dată atenția că bugetul de stat pentru anul 2019 nu este destinat dezvoltării și progresului României, ci bunăstării PSD. Bugetul reprezintă o nouă dovadă a iresponsabilității și modului defectuos prin care social-democrații au decis să guverneze România. Din cauza propriei incompetențe în gestionarea banilor publici, PSD este în pană de soluții.”

22 FEBRUARIE: „Un lucru este clar: guvernarea PSD a eșuat. În spitale, probleme peste probleme. Educația este subfinanțată, economia României este bulversată (…) De autostrăzi, nici nu poate fi vorba. Despre justiție? Păi, întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiției şi a statului de drept din România, cu obiectivul clar din partea PSD de a pune mâna pe justiție, de a politiza justiția, ca ei să-şi rezolve dosarele penale. PSD este incompetent şi incapabil să conducă România.”

6 MARTIE: „PSD legiferează nu numai imoral și prost, dar și neconstituțional. Cel mai slab guvern din istoria postdecembristă, un guvern pesedist al imposturii și incompetenței, a creat un buget pe măsura sa. PSD urmărește o agendă care nu are legătură nici cu economia, nici cu situația românilor și nici cu dezvoltarea reală a țării.Principalul vinovat pentru că România nu s-a dezvoltat în ultimii ani este PSD!”

11 MARTIE: „Pensionarii nu trebuie să sufere din nou din cauza incompetenței și indiferenței PSD. PSD a uitat un principiu de bază al democrației – când guvernezi, o faci în primul rând pentru țară, nu pentru tine!”

15 MARTIE: „PSD este singurul vinovat pentru întârzierea progresului României! Majoritatea pesedistă, interesată mai degrabă de cumetrii politice și de lupta împotriva justiției, demonstrează o lipsă gravă de responsabilitate în ceea ce privește finanțele publice și situația economică a României. Experimentele unor așa-ziși vizionari din PSD amenință viitorul unor sectoare economice vitale pentru România. În realitate, toată guvernarea pesedistă din ultimii doi ani este o mare gaură neagră pentru economia românească și pentru societatea românească.”

19 MARTIE: „Acest accident al democrației care este actuala guvernare PSD și majoritatea controlată de PSD nu a fost posibilă fiindcă un număr enorm de oameni s-au dus să voteze PSD. Nu, s-au dus tot aceia care au votat și în 2014, și în 2012, PSD. Marea diferență a fost că ceilalți nu s-au dus, din varii motive, nu vreau să intru acum în motivele absenteismului de la alegerile din decembrie 2016.”

23 MARTIE: „PSD, abia ajuns la guvernare credeți că s-a apucat să îmbunătățească economia țării, să consolideze statul de drept, să facă România mai puternică? Nu. S-au apucat să modifice legile justiției pentru a-şi apăra propriii corupți și propriii condamnați penal. Şi de atunci întreaga guvernare pesedistă a fost un întreg asalt asupra statului de drept și a democrației din România.”

28 MARTIE: „Diletantismul și incompetența caracterizează modul în care guvernează PSD. Când aceste trăsături se împletesc cu intenția de a legifera în interesul infractorilor, fie ei și lideri de partid, atunci avem premisele unui dezastru pentru România.”

1 APRILIE: „Este un lucru cunoscut că guvernarea pesedistă a eșuat. Mult-promisele spitale, în special spitalele regionale, nu mai există nici măcar pe hârtie. Autostrăzile s-au pierdut pe coridoarele și în sertarele ministerului de resort. Economia suferă din cauza experimentelor făcute de PSD.”

2 APRILIE: „Guvernarea PSD a devenit sinonimă cu incapacitatea administrativă și cu diletantismul, vulnerabilizează România. Avem doar câteva aspecte care arată incompetența PSD și o profundă neînțelegere a ceea ce înseamnă să conduci un stat în care cetățenii sunt cu adevărat bine protejați.”

4 APRILIE: „Momentul critic în care ne găsim este rezultatul proastei guvernări pesediste. PSD legiferează netransparent, încălcând chiar regulile statului de drept.”

12 APRILIE: „După părerea mea, justiția a ajuns în situația în care este acum din vina PSD. Românii sunt îngrijorați, se tem că PSD va subjuga politic justiția românească, cum sunt convins că PSD este vinovat că România nu s-a dezvoltat mai mult, PSD este vinovat că România nu s-a dezvoltat mai bine.”

16 APRILIE: „Din păcate, actuala guvernare PSD este un eșec de la un capăt la altul. Agenda publică este acaparată de peste doi ani de problemele personale ale liderilor PSD certați cu justiția, timp în care cetățenii suferă tot mai mult de pe urma incompetenței guvernanților.”

25 APRILIE: „S-au adoptat, în acești doi ani și jumătate, nenumărate decizii greșite, nenumărate abordări greșite din partea PSD. Au luptat împotriva justiției, împotriva opoziției, împotriva multinaționalelor, împotriva Europei. Eu, Președintele României, voi face campanie împotriva acestor abuzuri!”

8 MAI: „Dacă ar fi fost oameni serioși, dacă ar fi fost pesediștii hotărâți să lucreze pentru România, eu vă garantez că, la momentul acesta, despre MCV nu se mai vorbea și am fi avut o șansă mare să intrăm în Schengen.”

11 MAI: „PSD ne atacă bunăstarea, ne atacă România. Noi vrem să fim europeni! Dacă ei vor altceva, atunci să se retragă și să ne lasă să ne facem treaba cum știm noi mai bine.”

14 MAI: „Sunt unii care s-au adunat într-o grupare care se numește PSD. Din cauza unor politicieni, cum sunt cei din PSD, care promit marea cu sarea, pe urmă nu fac nimic și trebuie să caute un vinovat. Vinovatul de serviciu, din păcate, de multe ori este chiar Uniunea Europeană. PSD-ul a câștigat alegerile, a construit o guvernare eșuată, i-a mințit pe români și acum caută vinovații la Bruxelles. Nu-i penibil, așa ceva? PSD-iștii trebuie să înțeleagă că lumea nu îi mai vrea. România merită mai mult decât PSD!”

15 MAI: „PSD a produs cea mai slabă guvernare de după Revoluție. Zero autostrăzi, zero spitale, doar promisiuni, iar la capitolul realizări, nimic. PSD-iștii nu au soluții pentru România!”

18 MAI: „În Europa nu contează PSD, fiindcă au dovedit că nu sunt în stare de nimic! Din cauza lor România nu s-a dezvoltat mai mult. Pe ei, pe PSD-iști, nu îi interesează românii, nu îi interesează România. Noi toți vom plăti pentru această guvernare PSD-istă eșuată! S-au cocoțat în vârful statului infractorii, nu ca să rezolve problemele României, nu ca să-i ajute pe români. Ca să se ajute ei pe ei. Rușine!”

21 MAI: „PSD încearcă să subjuge justiția pentru a-și scăpa corupții și hoții care s-au cocoțat în vârful statului. Este inacceptabil! De aceea, nu mai vorbește nimeni dintre liderii europeni relevanți cu PSD. Va deveni foarte clar că românii își doresc altceva decât PSD! Altceva!”

23 MAI: „Vedem de doi ani jumate un partid catastrofă, numit PSD, cu o guvernare catastrofală. Cineva trebuie să fie vinovat pentru aceste lucruri. Este un motiv mare și lat pentru care România nu s-a dezvoltat mai mult, pentru care România nu a evoluat mai mult, acest motiv se numește PSD!”

26 MAI: „Însă nu pot să nu observ că PSD, a doua oară deja – și în 2014, și, iată, și în 2019 – și-a bătut joc de români, mai ales de românii din Diaspora! Rușine, PSD! Este clar că acest, cum am mai clasificat, acest accident al democrației românești care este guvernarea PSD trebuie să dispară!”

27 MAI: „Peste 6 milioane de români au spus „DA!” la Referendumul pe care l-am convocat pentru viitorul României. PSD a primit cea mai aspră sancțiune pentru modul dezastruos în care guvernează și pentru atacurile permanente la adresa justiției. De astăzi, dragii mei, începe schimbarea în bine în România. Avem, din păcate, multe de reparat după dezastrul produs de PSD în doi ani și jumătate, dezastrul produs nu numai în domeniul justiției, dar acolo impactul s-a văzut cel mai puternic, dezastrul din economie, din sănătate, din educație. Avem mult de lucru. Să ne apucăm!”

13 IUNIE: „PSD a dăunat foarte mult României. Din cauza PSD-ului, România nu s-a dezvoltat mai mult și nu se dezvoltă nici acum mai mult. Urmează încă trei ocazii valoroase pentru români de a da lecții PSD-ului, fiindcă PSD nu a înțeles, a simulat. Urmează alegerile prezidențiale, urmează alegerile locale, și urmează alegerile parlamentare.”

25 IUNIE: „PSD vrea să demonstreze cu toată tăria că sfidarea românilor este prioritatea zero a acestei guvernări. PSD vrea acum să distrugă Administrația de dragul baronilor locali. PSD nu se poate schimba.”

10 IULIE: „Nu sunt dispus să negociez nimic cu PSD!”

28 IULIE: „Statul român a fost profund slăbit de guvernarea PSD din ultimii ani. Și le mai cer ceva celor de la PSD și ALDE: abrogarea modificărilor legislative aduse în ultimii doi ani legilor justiției și codurilor penale. Este un pas obligatoriu pe care nu îl mai cerem doar noi, Comisia de la Veneția și toate vocile competente din sistemul de justiție. Îl cer și românii, afectați de efectele cumplite ale incompetenței și corupției PSD.”

30 IULIE: „Corupția și incompetența distrug statul, deprofesionalizează instituții. Garantarea siguranței cetățeanului trebuie să fie prioritatea zero a întregii clase politice. Dreptul la viață este cel mai important drept al omului și este obligatoriu ca întregul proces de reparare a legilor și a instituțiilor distruse în ultimii ani de guvernarea PSD-ALDE să pornească de aici.”

8 AUGUST: „PSD a promovat incompetența ca politică de stat și mediocritatea ca principal criteriu de construire a carierelor în sistemul public. Viziunea pesedistă a unui stat al pilelor și al complicităților de partid, în care doar o castă de privilegiați fac legea și își împart funcțiile și banii publici trebuie demolată. Românii vor ca asaltul continuu al PSD la adresa statului de drept, dar și la adresa statului român în ansamblu, să înceteze. Guvernările PSD au dus statul în punctul de a eșua și de a deveni incapabil să mai garanteze drepturile fundamentale ale cetățenilor săi. Trebuie să începem vindecarea României de rănile adânci provocate de PSD și ALDE în acești ani.”

28 AUGUST: „Degringolada de la nivelul guvernării, care s-a accentuat în aceste zile, confirmă disprețul cu care PSD și ALDE continuă să-i trateze pe români. Propriile lor interese sunt, din nou, mai presus de interesele cetățeanului și de guvernarea acestei țări pentru oameni. În continuare sunt convins că un guvern PSD nu este potrivit pentru România și nu poate să rămână în funcțiune. Mă voi opune în continuare încercărilor PSD de a deraia România de pe direcția corectă. Nu voi permite PSD să își bată joc de România și de români!”

4 SEPTEMBRIE: „ Cei din guvernul PSD au permis, prin incompetență și inactivitate, ca imaginea instituțiilor statului să fie grav afectată. Guvernul PSD a făcut mult rău României și ar fi trebuit să plece demult. Se impune, așadar, resetarea statului, pentru că direcția în care a dus PSD țara în ultimii ani este una pur și simplu greșită.”

5 SEPTEMBRIE: „Conflictele din coaliția de guvernare, disperarea PSD de a rămâne la putere, luptele interne și târguielile pe funcții nu au nicio legătură cu agenda reală a românilor.”

6 SEPTEMBRIE: „Guvernarea PSD continuă să facă experimente cu efecte grave asupra educației copiilor din România.”

30 SEPTEMBRIE: „Au trecut deja două luni de la tragedia îngrozitoare de la Caracal care a zguduit România. Această situație este generată, în primul rând, trebuie să fie foarte clar, de eșecul guvernării incompetente din ultimii ani, o guvernare care a avut ca prioritate salvarea infractorilor, ignorând efectele asupra oamenilor cinstiți și corecți din țara noastră. Pentru toate aceste greșeli majore, PSD va plăti politic, vă promit acest lucru! Pesediștii vor plăti la vot și vor rămâne în istorie drept guvernarea care a protejat penalii și infractorii, o guvernare catastrofală, o guvernare eșuată.”

10 OCTOMBRIE: „Căderea guvernului PSD este rezultatul firesc al reacției întregii societăți față de abuzurile și incompetența acestui guvern. Succesul moțiunii de cenzură confirmă un proces care a început cu ceva vreme în urmă, odată cu votul din 26 mai de la referendum și europarlamentare. Acest proces se numește intrarea în istorie a PSD.”

11 OCTOMBRIE: „PSD a confirmat că nu a înțeles nimic din evoluția politică și din dorința românilor. Este nevoie de un guvern urgent care vine și repară greșelile făcute de PSD în economie. Nu voi desemna pesediști pentru guvernare!”

15 OCTOMBRIE: „Acum puține zile a trecut moțiunea de cenzură și a căzut guvernul pesedist și este foarte bine așa, fiindcă PSD, din 2017 încoace, a avut trei guverne care au dăunat grav României. PSD a inhibat efectiv dezvoltarea României și ne-a ținut pe toți pe loc.”

4 NOIEMBRIE: „În ultimii 30 de ani România nu s-a dezvoltat mai mult și mai bine din cauza PSD. Nu este niciun secret și o spun direct și pe față. Iar moțiunea de cenzură, votul pe moțiunea de cenzură și pe învestitura de astăzi, vine ca răspuns la ce au dorit să ne spună românii: că s-au săturat de PSD.”

5 NOIEMBRIE: „S-a terminat aseară guvernarea PSD-istă eșuată și iresponsabilă. Diletanți pesediști și oameni care au văzut doar interesul propriu și a găștii de partid pe care au creat-o au vrut să pună mâna pe toate marile sisteme din România și dumneavoastră toți ați fost o țintă predilectă pentru pesediști. Acele trei guverne eșuate pesediste au încercat constant să-și înșurubeze prietenii, neamurile, în cele mai importante poziții din stat.”

6 NOIEMBRIE: „În ultimii 30 de ani motivul principal pentru care România nu s-a dezvoltat mai mult, nu s-a dezvoltat mai bine, este existența PSD, sau a fost existența PSD, la butoane, cum se spune. Foarte bine că s-a terminat acea perioadă de guvernări toxice pesediste!”

8 NOIEMBRIE: „Mă bucur că s-a terminat și ultimul capitol din cartea neagră a guvernării PSD, care știu că a fost un adevărat test de anduranță pentru dumneavoastră. Lipsa de competențe, deciziile proaste și managementul public haotic, marca PSD, au bulversat întreaga societate. cred că aici, prin politica absolut eronată a PSD, care a guvernat majoritatea celor 30 de ani de la Revoluție încoace, s-a creat o animozitate falsă între mediul de afaceri, între business și bugetari, prin intervenția și existența nefericitului PSD care a folosit această falie pentru a se profila în zona de electorat propriu.”

27 NOIEMBRIE: „Am avut ghinionul să stăm trei ani cu o majoritate controlată de PSD. România a ajuns în coada tuturor listelor. PSD schimbă fețele, dar nu schimbă năravul. PSD rămâne deocamdată, din păcate, un partid nedemocratic, nereformat, care în niciun caz nu dorește să se implice pentru români, ci pentru proprii baroni locali.”

2 DECEMBRIE: „Aștept de la Partidul Național Liberal, și de la noul Guvern Ludovic Orban, care face o treabă foarte bună deja, mă aștept la o implicare totală, în așa fel încât la sfârșitul anului 2020 să putem să oferim românilor ceea ce își doresc, o Românie fără PSD. Ca să fiu bine înțeles, o Românie fără PSD în conducerea statului, în conducerile entităților politice. Nu vrem să trimitem pe nimeni altundeva decât unde îi este locul, dar în conducerea instituțiilor statului nu mai este locul PSD și această chestiune vreau să fie foarte bine înțeleasă. Și românii au dovedit pe parcursul acestui an, începând cu europarlamentare, referendum și alegeri prezidențiale că își doresc conducerea României fără PSD. Acesta este un obiectiv care trebuie să fie urmărit în continuare.”

ANUL 2020

5 FEBRUARIE: „PSD nu vrea reforme. PSD vrea înapoi la putere. Baronii roșii vor înapoi la banul public. După părerea mea, este inadmisibil să pierdem timpul și nervii pentru că avem în continuare un PSD care nu dorește reforme!”

24 FEBRUARIE: „PSD continuă să demonstreze că este un partid iresponsabil care se joacă cu destinul României. Ceea ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, cu atât mai mult în aceste zile în care România are nevoie de acțiune politică responsabilă și nu de politicieni care să o ducă mai adânc în criză și în instabilitate.”

4 MARTIE: „Dacă ne uităm la ceea ce a lăsat PSD în urmă, la politica nefastă a guvernelor din ultimii ani care, deși s-au intitulat „sociale”, au neglijat tocmai solidaritatea și coeziunea, vedem inegalități crescute, analfabetism funcțional, un sistem medical dezechilibrat, o administrație de multe ori ineficientă și opacă.”

29 APRILIE: „Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor.”

7 MAI: „Îi vedem pe cei pe care îi știm prea bine de ani de zile, oamenii trecutului care vor să se întoarcă la corupție, proastă guvernare și ineficiență. Ei, adică PSD și acoliții săi, sunt cei care fac tot posibilul ca efortul de reconstrucție al întregii națiuni să eșueze. Profitând de faptul că atenția publică este concentrată, cum este și firesc, pe lupta pentru controlul epidemiei, PSD a lucrat în Parlament. A lucrat mult și prost, toxic de-a dreptul, așa cum ne-a obișnuit în ultimii ani. Nu mai este un secret pentru nimeni că PSD a infestat cu persoane obediente până și cele mai importante instituții ale statului român. Oameni lipsiți de profesionalism, de caracter și de responsabilitate fac jocurile pesediștilor din funcțiile publice pe care vremelnic le ocupă. Astăzi, PSD vrea să îi apere pe infractori, pe cei care sfidează regulile și încalcă legea, cu sprijinul acelorași sateliți. Iată de ce resetarea României nu se va putea realiza câtă vreme PSD continuă să controleze majoritatea parlamentară.”

19 MAI: „O criză politică profundă suprapusă peste o criză sanitară, asta își dorește PSD pentru România! Este aproape de neimaginat cum ar fi arătat țara noastră în această perioadă cu un guvern PSD în funcție.”

1 iulie: „Modelul economic al guvernării sau al guvernărilor PSD din ultimii ani, bazat exclusiv pe consum și fără nicio viziune pe termen lung, a neglijat total așteptările românilor, care au sperat că viața lor se va îmbunătăți semnificativ și durabil.”

30 IULIE: „Încă o dată PSD intenționat a creat o criză sanitară, pentru ca la sfârșit să vină și să critice Guvernul pentru măsuri care nu au putut fi luate. Ce să mai spui! Pentru PSD nu contează că mii de români s-au îmbolnăvit, că sute de români au murit, pentru PSD a fost important să creeze o criză ca să aibă pentru ce critica Guvernul. Acesta este PSD-ul, aceasta este explicația și vă rog să o țineți minte.”

12 AUGUST: „PSD nu are nicio treabă cu România, cu românii și cu bugetul public, PSD are treabă cu propriile manevre electoralist-populiste.”

19 AUGUST: „PSD nu are soluții pentru români. PSD caută, probabil, soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă.”

31 AUGUST: „În cea mai dificilă perioadă pentru România din ultimii 30 de ani, PSD se luptă nu pentru binele și sănătatea cetățenilor, ci pentru a pune mâna pe putere cu orice preț. Cinismul cu care acest partid rupt total de interesele românilor își urmărește unicul scop de a ajunge din nou la resursele publice demonstrează clar că PSD este fundamental corupt de dorința de putere și nu se poate reforma, indiferent cine îl conduce. PSD nu a avut și nu are soluții pentru români, PSD vrea să arunce țara în haos doar pentru a mai câștiga câteva voturi potențiale în perspectiva alegerilor care se apropie.”

23 SEPTEMBRIE: „Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză prelungită și să condamne generații întregi să plătească aceste costuri imense. Acest mod cinic de a face politică este de domeniul trecutului. România trebuie să progreseze, iar votul este cel mai important instrument pentru a impune o direcție nouă, pozitivă.”

28 SEPTEMBRIE: „Pentru ca România să se modernizeze, epoca PSD trebuie să se încheie definitiv.”

30 SEPTEMBRIE: „Din motive pe care le-am enunțat de multe ori, consider că Partidul Național Liberal este forța politică care poate să bată PSD și să schimbe modul în care se face politică în România. Acest lucru este văzut la fel și în PNL și, din acest motiv, colaborările PNL și PSD sunt excluse. PNL este motorul schimbării, PSD este, dacă putem să spunem așa, promotorul politicii toxice, pe care o vedem și în Parlament și pe care nu ne-o dorim noi și nici românii.”

21 OCTOMBRIE: „După cum ne-a obișnuit în ultimii 30 de ani, PSD, în ciuda încercărilor disperate de a-și cosmetiza imaginea, rămâne același partid nereformat și toxic. Pesediștii găsesc mereu o cale să își recompenseze servanții care au slujit cu obediență interesele obscure de partid, oferindu-le funcții plătite generos din banii publici. Totul pentru ai lor, nimic pentru cetățeni. Sfidarea pesediștilor la adresa românilor este intolerabilă și lucrurile nu mai pot continua așa.”

3 NOIEMBRIE: „Partidul Național Liberal este singurul partid care poate să vină cu o altă politică, care poate să implementeze o reformă autentică, împreună cu o largă majoritate din Parlament care se va forma, evident, după alegeri. Nu putem să continuăm sistemul care vedem acum că este falimentar, care a fost construit de PSD. Tocmai asta am spus adineauri: din ultimii 30 de ani, aproape în toți anii, guvernele au fost PSD și ce au făcut? Au creat un sistem sanitar care nu face față și care nu livrează ce își dorește tot românul.”

24 NOIEMBRIE: „Țara noastră a fost puternic afectată ani la rând de corupția și incompetența guvernelor PSD care au blocat dezvoltarea, nu au investit în infrastructură și au direcționat fondurile publice către clientela de partid. Nicio reformă nu a fost dusă până la capăt în România, nicio reformă care s-a dorit reală nu a scăpat nesabotată de PSD. Ne putem lesne imagina catastrofa sanitară în care am fi ajuns cu o guvernare pesedistă, care a eșuat lamentabil pe toate planurile și în condiții normale, când nu aveam de înfruntat o pandemie. PSD a demonstrat că nu este capabil să se schimbe. În ciuda încercărilor de a-și cosmetiza imaginea, rămâne aceeași formațiune retrogradă, a baronilor roșii, tributară unui mod de a face politică pe care cetățenii nu îl mai tolerează și nu și-l mai doresc. Pe 6 decembrie, îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfârșit, definitivă! PNL este partidul care, la finalul anului trecut, a avut curajul să-și asume o guvernare știind că preia un buget secătuit și o administrație în care PSD a plasat numeroși incompetenți.”

25 NOIEMBRIE: „Sunt convins că PSD-ul s-a supărat foarte tare, fiindcă aseară am fost foarte franc și am spus lucrurilor pe nume. PSD a guvernat foarte prost! PSD a numit, consecvent, numai persoane apropiate, indiferent de calificare și de felul în care și-au făcut treaba, foarte multe persoane incompetente, clientelism de partid.”

3 DECEMBRIE: „Mergeți la vot ca să nu pățim ca în decembrie 2016, când, printr-o prezență scăzută la vot, a câștigat PSD şi a urmat coșmarul de ani de zile, în care PSD şi-a bătut joc de ţară, şi-a bătut joc de justiție, şi-a bătut joc de investiții publice. Așa ceva nu ne mai dorim!

Președintele Iohannis nu a mai atacat în 2021 PSD. A găsit în schimb, alt cal de bătaie: USR pe care i-a numit „crizatori”, un cuvânt inventat de „chiriașul de la Cotroceni”, cum îi spune Ludovic Orban, pentru cei care creează crize.

5 OCTOMBRIE: „USR a fost parte din coaliția de guvernare. USR a plecat din Guvern și a votat împreună cu PSD și AUR moțiunea de cenzură de astăzi. Acestea sunt faptele, restul este discurs politic sau demagogie sau cum doriți să-i spuneți.”

7 OCTOMBRIE: „USR, care s-a dat mare partid reformist, a abandonat guvernarea la un moment dat din motive de ei știute, ceea ce nu a fost bine, dar s-a mai întâmplat ca partide să plece de la guvernare. Însă pentru USR nu a fost suficient, s-a aliat cu PSD și cu AUR și au dărâmat guvernul. Acum trebuie să găsim o ieșire din această criză în care am intrat, pentru că guvernul a căzut victimă acestor orgolii.”

 22 NOIEMBRIE: „S-a încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o cu partidele parlamentare. Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR și Grupul minorităților. Reprezentanții acestei majorități au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat acest lucru și, în acest format, am avut o discuție pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o.”

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.