La vremuri noi, tot ei. Ministrul Economiei insistă ca o înaltă funcție din insituția pe care o conduce să fie ocupată de o apropiată a liderului PSD Eugen Teodorovici și declarată, în primă instanță, colaboratoare a Securității.

Potrivit Hotnews, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a solicitat premierului pe data de 19 ianuarie 2021 numirea a trei persoane în funcții de conducere. Printre acestea, Claudia Florina Prisecaru (foto), în prezent director general adjunct în cadrul Ministerului Finanțelor.

Sursa citată, care menționează o informație publicată de economica.net, mai precizează că ministrul Năsui o propusese pe Prisecaru în funcția de secretar general. Această hotărâre a fost aspru criticată și în interiorul ministerului, și în coaliția de guvernare, astfel că Năsui îi oferă funcția de director general.

Claudia Florina Prisecaru, fostă Crăciun, s-a născut la Târgu Jiu, are 51 de ani și de la etatea de 24 de ani lucrează în Ministerul Finanțelor. Adică din 1993. Înainte de 1989 a fost lăcătuș-mecanic la Întreprinderea Județeană de Producție Industrială și Prestări Servicii Târgu Jiu.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS a găsit docucumente în arhive care arată că Prisecaru a fost colaboratoare a fostei poliții politice comuniste. La vârsta de 18 ani a întocmit și semnat olograf cu numele real un angajament cu Securitatea și i s-a dat un nume conspirativ.

Episodul IX. Colaborarea cu Securitatea, pierdere de vreme. Nu sunt câine să te urmez!

În noiembrie 2019, Curtea de Apel București a decis că Prisecaru a fost colaborator al Securității, dar hotărârea nu este definitivă. Prisecaru a făcut recurs care se va judeca la Curtea Supremă în martie 2022.

În perioada în care lucra ca lăcătuș-mecanic, actuala directoare din Ministerul Finanțelor, era studentă la o facultate din Târgu Jiu. În perioada 1987 – 1989 a fost recrutată pentru a da informații despre colegii de muncă și de facultate.

Potrivit CNSAS, Prisecaru a dat mai multe note informative despre persoane care ascultau Europa Liberă, despre cei care intenționau să fugă din țară, despre cetățeni străini și despre apartenența și activitățile unor persoane în cadrul unor culte religioase.

Pastor al cultului penticostal, informator al Securității. Credincioșii, prigoniți

Ascultarea postului de radio Europa Liberă era considerată o sfidare a regimului comunist. Cei care doreau să afle pe calea undelor informații reale despre ce se întâmplă în România au avut de suferit și erau monitorizați de Securitate. Sediul Europei Libere din München a fost ținta unui atentat terorist ordonat de regimul Ceaușescu.

Prisecaru i-a mai turnat, potrivit hotărârii Curții de Apel Buccurești, și pe trei bărbați care își manifestaseră intenția de a rămâne în Italia, Austria și Germania. Persoanele ale căror intenții de plecare definitivă din țară erau descoperite și zădărnicite erau denumiți „suspecți de evaziune” și persecutați de organele represive ale regimului comunist.

Mulți și-au găsit sfâșitul împușcați de grănicerii români. Voiau doar libertate, iar persoane precum Prisecaru îi turnau la Securitate. Instanța a decis că, în baza informațiilor furnizate de Prisecaru, Securitatea a luat măsuri împotriva celor despre care a oferit benevol informații.

„Prin furnizarea acestor informații, pârâta a conștientizat că asupra persoanelor la care s-a referit în delațiunile sale se pot lua măsuri de urmărire și verificare (încălcarea dreptului la viață privată, a dreptului la liberă exprimare) și, prin urmare, a vizat această consecință”, se arată în actele de la dosar.

Șeful Poliției Anina, colaborator al Securității. „Mi se pare o prostie! Ce să zic? Să râd, să plâng?”

Claudia Florina Prisecaru a respins acuzațiile CNSAS și a aruncat vina pe o verișoară care ar fi pus-o să scrie acele note informative. Verișoara i-a mai spus că ea îi va dicta acele note și, cu cât va scrie mai multe, cu atât va fi promovată pe funcții în întreprinderea la care lucra.

Prisecaru le-a mai spus judecătorilor că avea numai 18 ani, lumea o trata ca pe un copil și s-a simțit moral să-și ajute verișoara. A mai explicat magistraților că limbajul folosit în cuprinsul notelor informative nu este specific unui tânăr absolvent de liceu, ci unei persoane instruite, cu pregătire in sistemul de securitate. Trebuie menționat că Securitatea avea printre elevi și studenți o mulțime de turnători.

Aceste argumente nu i-au convins pe judecători, mai ales că Prisecaru nu a putut să probeze varianta cu verișoara, astfel că aceștia au decis că Prisecaru a fost de colaborator al Securității.

Din comunist de frunte, trădător de patrie. Cum i-a pedepsit Securitatea familia

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.