Skip to content

Ai plătit în timp ce erai internat? Cum îți poți recupera banii cheltuiți în spital

Pacienții care-și cumpără medicamente din banii lor pe perioada internării își pot recupera foarte ușor cheltuiala. Pur și simplu trebuie să prezinte bonul fiscal la managerul spitalului. Cu toate acestea, extrem de puțini recurg la această soluție. Ministrul Sănătății îi încurajează pe pacienți să-și ceară drepturile.

Tot mai mulți pacienți se plâng că au fost nevoiți să cumpere medicamente în timp ce erau spitalizați.

Un raport al Observatorului Român de Sănătate arată că 21% din pacienţii internaţi în ultimii ani au fost nevoiţi să își cumpere medicamente sau alte materiale sanitare din banii proprii în perioada spitalizării.

Se întâmplă frecvent în Spitalul de Oftalmologie din Bucureşti, Spitalul Filantropia din Craiova şi la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală, de exemplu.

Potrivit legii, în timpul spitalizării unitatea medicală ar trebui să asigure tratamentul. Dar dacă nu se întâmplă, vă puteţi recupera banii.

Însă de multe ori doctorii nu le dau reţete semnate şi parafate pacienţilor, ci le spun ce medicamente să îşi cumpere sau scriu pe o coală oarecare.

Ministrul Sănătăţii: “Pacientul vine cu chitanţa şi spitalul este obligat. Este obligat, repet, să îi dea banii înapoi pacientului (…) Orice medicament pe care pacientul îl consumă în timp ce este internat în spital trebuie să fie consemnat în foaia de observaţie (…) Pacientul vine, face o cerere de decontare, se trimite la partea financiară, care cere foaia de observaţie să vadă dacă acel serviciu medical este cuprins în foaia de observaţie”.

Potrivit datelor asociaţiilor de pacienţi, mai puţin de 10% dintre bolnavi reuşesc să îşi recupereze banii.