Skip to content

Alertă epidemiologică în România. Peste 100.000 de cazuri de gripă, infecții virale și pneumonii

Alertă epidemiologică în România. Peste 100.000 de cazuri de gripă, infecții virale și pneumonii

Institutul Național de Sănătate Publică – INSP a precizat că în perioada 2 – 8 ianuarie 2023 au fost raportate 102.884 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, infecții virale ale căilor respiratorii superioare (cunoscute mai ales sub denumirea de răceală, guturai) şi pneumonii.

Conform aceleiași surse, numărul cazurilor a crescut cu aproape 38% față de săptămâna anterioară când fuseseră raportarte 74.567. În perioada similară din 2022 au fost înregistrate 45.869 de cazuri.

Cele mai multe cazuri de gripă clinică s-au înregistrat în București, Brașov, Iași, Cluj, Sibiu, Prahova și Dâmboviţa. Datele INSP arată că au fost communicate de către direcțiile județene de sănătate publică 15 decese cu virus gripal.

În Harghita a crescut foarte mult numărul cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare comparativ cu anul trecut. Trebuie precizat că este posibil ca numărul îmbolnăvirilor să fie mai mare deoarece nu toți medicii de familie raportează cazurile. Șefa Direcției de Sănătate Publică din județ a precizat, potrivit Agerpres, că în realitate cazurile sunt de trei ori mai multe. Și numărul cazurilor de pneumonie s-a dublat.

În Bistrița-Năsăud cele mai multe îmbolnăviri cu gripă s-au înregistrat în rândul copiilor, conform sursei citate. Din cauza virozelor respiratorii, în săptămâna 2 -8 ianuarie, în județ au decedat un bărbat de 34 de ani și o femeie de 69 de ani.

Județul în care s-a înregistrat primul deces din acest an din cauza gripei a fost Suceava unde cele mai multe cazuri de gripă au fost rașportate la categoria de vârstă 15-49 de ani. La Sibiu, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu a restricţionat accesul în unitate.

Din cauza înmulțirii cazurilor de gripă, infecții virale și pneumonii, autoritățile au declanșat alerta epidemiologică. Datele INSP arată că sezonul gripal din 2023 a debutat cu trei săptămâni mai devreme faţă de perioada 2015-2019 și recomandă luare unor măsuri care pot fi consultate AICI.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!