Skip to content

Alimentele neambalate, inclusiv pâinea, nu sunt o sursă sau o cale de transmitere a SARS-CoV-2

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA a precizat într-un comunicat de presă din 4 martie 2021 că nu există dovezi ştiințifice că alimentele sunt o sursă sau o cale de transmitere a SARS-CoV-2.

Oficialii condamnă continuarea acțiunilor de inducere în eroare a consumatorilor pentru că în spațiul public apar încă reclame care susțin că pâinea neambalată poate fi o sursă de îmbolnăvire cu COVID-19.

Totul a pornit de la difuzarea, începând cu luna decembrie 2020, a unui spot publicitar în care se preciza că „500 de români se îmbolnăvesc zilnic din cauza pâinii neambalate”.

Reclama aparține Asociației „Prețuiește Calitatea”, despre care presa a scris că are legătură cu producătorul de produse de panificație Vel Pitar. Reprezentanții asociației au negat că ar exista vreo legătură între aceasta și Vel Pitar.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, ANSVSA și Grupul de Comunicare Strategică au făcut reclamație la Consiliul Național al Audivoizualului – CNA care a decis interzicerea de la difuzare a reclamei.

AgroMafia: Cosa Nostra, Camorra și ‘Ndrangheta controlează tot mai mult industria alimentară

Totul a pornit de un studiu, potrivit paginademedia.ro, care poartă girul Universității Politehnica. Acest studiu cuprinde de fapt simulări de scenarii de transmitere a virusului și nu este sinteza unor date statistice.

După ce acest spot publicitar a fost interzis, Asociația „Prețuiește Calitatea” a mai conceput altul care a fost difuzat spre sfârșitul lunii ianuarie. Mesajul acestuia era că „virusul Covid-19 rămâne mai multe ore pe pâinea neambalată contaminată”. Și această reclamă este analizată de CNA.

Potrivit paginademedia.ro, Vel Pitar a ajuns în atenția CNA în primăvara lui 2020 din cauza unei reclame în care se precizau avantajele pâinii ambalate. „Gripa, dar și alte boli, se pot transmite de la persoanele care tușesc sau strănută peste pâinea dumneavoastră, nu doar în magazine, ci și în depozite sau când pâinea este transportată” (…) Cumpără pâinea ambalată de la Vel Pitar! Alege siguranța alimentară! Garantat, fără virusul gripal!”, era mesajul.

În urma discuțiilor din spațiul public, ANSVSA a organizat o întâlnire de lucru cu reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor de profil pentru a analiza impactul negativ care poate  fi generat pe piaţa produselor respective prin mediatizarea de informații eronate.

La această întâlnire au fost invitați și reprezentanți ai Asociaţiei „Preţuieşte Calitatea”, dar aceștia au refuzat să participe, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

Dreptul inalienabil de a fi imbecil

Reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor din domeniul panificaţiei au reclamat faptul că informaţiile eronate apărute în spaţiul public au creat o stare de îngrijorare nejustificată în rândul consumatorilor, ceea ce a generat pierderi economice importante pe piaţa produselor de panificaţie neambalate.

Oficialii ANSVSA au precizat că până la această dată nu există dovezi ştiințifice că alimentele sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului.

Nu există informații disponibile privind prezența și supraviețuirea pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. (ANSVSA)

Respectarea cu stricteţe de către personalul angajat care manipulează şi comercializează alimentele a regulilor privind siguranţa alimentelor, a celor de igienă personală şi de informare adecvată a consumatorilor sunt mecanismele prin care produsele alimentare puse pe piaţă sunt sigure.

ANSVSA a mai asigurat consumatorii că pâinea și produsele de panificație neambalate comercializate cu respectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor nu prezintă risc de îmbolnăvire, inclusiv cu virusul SARS-CoV-2.

Creșterea numărului de ouă consumate, asociată unui risc ridicat de boli de inimă

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!