Skip to content

Atenție la reclamele înșelătoare pentru suplimentele alimentare!

Consiliul Național al Audiovizualului a oprit în prima jumătate de an de la difuzare, până la intrarea în legalitate, mai multe spoturi publicitare.

Toate produsele la care se făcea reclamă erau suplimente alimentare. În martie 2018, Consiliul Național al Audiovizualului – CNA a decis că mai multe reclame au indus în eroare publicul.

În spotul Vaxicum Sport se fac afirmaţii privind posibile efecte antiinflamatorii care pot acredita ideea că unguentul promovat este un medicament sau un produs naturist. Cu toate că în reclamă se menționa că persoanele care îl folosesc scapă de durerile şi disconfortul muscular, Vaxicum Sport este de fapt un produs cosmetic. Reclama nu menționa din ce anume este făcut produsul.

Potrivit prevederilor legale, comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de informare corectă a publicului, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare.

Spotul publicitar Fortifikat Forte difuzat de mai multe televiziuni este foarte cunoscut. Bărbatul, tras la față și la ochi, care stă deasupra unei chiuvete și se uită în oglindă aude: Tu știi care este vârsta reală a ficatului tău?

Reclama la Fortifikat susține că acest produs conține cea mai mare concentrație de fosfolipide esențiale și regenerează în mod natural membrana celulei ficatului deteriorată de agresiuni hepatice sau de un stil de viață dezordonat. Pe ecran era afișată și mențiunea: *Conform studiu Pharma & Hospital Report, 2015-2017.

Membrii CNA au constatat că afirmaţia „cea mai mare concentrație de fosfolipide esențiale din România” din acest spot induce în eroare persoanele și ar prejudicia un concurent.

Mai mult, ANAF sancționase încă din 2009 SC Terapia SA, firma care produce Fortifikat Forte. Prin procesul-verbal prin care s-a aplicat sancțiunea contravențională s-a dispus măsura complementară a interzicerii publicității ilegale și a publicității comparative.

Helix Original este produs promovat într-un spot de teleshopping  și conține declarațiile în limba spaniolă ale unor femei care au avut dureri articulare. În urma folosirii produsului, starea lor s-a ameliorat.

De exemplu, una dintre ele nici nu mai putea curăța cartofi, dar datorită noului Helix Original cu proteină de melc a scăpat de dureri.

„Sunați acum și comandați Helix Original, metoda eficientă împotriva artritei și a durerilor articulare datorită extractelor din plante și proteinei de melc, la prețul nostru de prezentare, uimitor de mic, de numai 79 de lei. Ați auzit bine! Dar așteptați! Am pregătit o ofertă excepțională tuturor acelora dintre dumneavoastră care doresc să vadă beneficiile lui Helix Original. Dacă veți suna și comanda chiar acum două Helix Original, care că vă vor ține două luni întregi, le veți obține la un preț chiar mai bun. Dar asta nu e tot! Dacă veți comanda acum două Helix Original, nu veți mai plăti nici taxele de curier. Pur și simplu, uimitor!”

Conform legislației europene și naționale, suplimentelor alimentare nu trebuie să li se atribuie proprietăți de vindecare a unei boli și nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi.

Directiva Europeană care reglementează suplimentele alimentare prevede că scopul acestora este de a suplimenta regimul alimentar şi reprezintă surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutritiv sau fiziologic care trebuie luate, indiferent de forma în care sunt vândute, în cantități mici, măsurate. CNA a constatat că informaţiile prezentate în spotul Helix Original sugerează publicului că acesta ar avea proprietăţi de tratare a unor boli umane.

Un alt produs cu probleme similare a fost Korill. „De sărbători ți-ai făcut toate poftele! Acum, reîncepe lupta cu colesterolul și trigliceridele. Soluția e Korill. Korill, reduce colesterolul și trigliceridele!”

În reclamă se suținea că acest supliment, datorită uleiului de krill pe care îl conține, ajută la scăderea colesterolului, trigliceridelor şi a riscurilor de afecţiuni cardiovasculare, fiind mai eficient decât omega clasic. Această eficiență nu a putut fi dovedită de studii.

În reclama pentru AspiVita, telespectatorii erau înștiințați că mai multe studii arată că unul din trei români suferă de insuficiență venoasă cronică. Asta înseamnă că, atunci când sângele se îngroașă, se produc cheaguri care pot duce la accidente vasculare grave.

„Aspivita te protejează! Anticoagulantul natural care ajută la dizolvarea și prevenirea cheagurilor, fără a ataca stomacul. Aspivita fluidizează natural sângele și optimizează circulația.”

În același spot publicitar se menționa că 32% dintre români suferă de insuficiență venoasă cronică, 50% nu sunt diagnosticați și 60% nu sunt tratați.

CNA a constatat că informaţiile prezentate în spot pot induce ideea că produsul este eficient în prevenirea unei probleme de sănătate gravă. Mai mult, informația conform căreia jumătate din populația din România care suferă de acestă afecțiune nu știe, poate crea o stare de neliniște și incita la o eventuală autodiagnosticare.

În iunie 2018, au fost analizate reclamele la Prostafix, Fill Slim, D-Artro, D-Reuma, Cicatridina Supozitoare, Remarthro și Biomedicus Forte.

Prostafix era promovat pentru probleme urinare, tulburările de retenţie urinară sau chiar de erecţie, probleme care ar apărea la fiecare al doilea bărbat trecut de vârsta de 50 de ani, iar în lipsa unei prevenţii corespunzătoare, pot interveni şi mai devreme.

„Comandaţi acum Prostafix 24 Day & Night şi veţi primi un produs unic, compus dintr-un flacon pentru zi şi unul pentru noapte, la preţul de pe ecran. Alegeţi pachetul pentru o lună, pentru două sau pentru trei şi primiţi cadou câte un ceai pentru fiecare set comandat. În plus, pentru primii 20 de apelanţi, transportul este gratuit, oriunde în ţară. Comandaţi acum!”

Pentru o lună, clienții scoteau din buzunar 139 de lei, pentru două luni 199, iar pentru trei luni 269 de lei.

După prezentarea  produsului Prostafix timp de 4,22 minute, a fost promovat și Fill Slim, un supliment alimentar derivat din rădăcină de Konjac care acţionează ca un inel gastric natural.

„Secretul Fill Slim se află în fibrele naturale care ajung în stomac şi îşi multiplică dimensiunile de douăzeci şi şase de ori. Se obţine, astfel, o senzaţie de saţietate. Şi dacă oprim senzaţia de foame, deja am făcut un mare pas în direcţia dorită.”

CNA a constatat că în aceste reclame sunt omise informații și se fac afirmații care nu informează corect publicul.

Astfel, afirmaţia potrivit căreia jumătate dintre bărbaţii cu vârsta de peste 50 de ani prezintă diverse tulburări de urinare sau alte neplăceri provocate de prostată nu este susţinută, probată de nicio altă informaţie actuală şi documentată, care să îi ateste veridicitatea.

Pentru că în spotul publicitar nu se precizează care este natura produsului, Prostafix poate pune în pericol viața oamenilor. Pe de altă parte, Institutul Naţional de Sănătate Publică a precizat că Fill Slim încalcă legislația.

D-Artro şi D-Reuma au fost promovate la ofertă, un kilogram de emulgel fiind redus de la prețul de 338 lei la doar 198 lei.

Produsele D-Artro şi D-Reuma au fost prezentate de Florin Condurăţeanu.

„Şi de data aceasta oferim transport gratuit în toată România, până la uşa dumneavoastră, cu Fan Curier. Grăbiţi-vă! Stocul este limitat! Încă o ofertă aniversară RO Teleshop. Două perechi de tălpici antiderapante la doar 169 de lei, cu TVA inclus şi transport gratuit. Produs recomandat de Elena Merişoreanu şi Helmuth Duckadam.”

Spoturile de promovare cuprind afirmaţia conform căreia unguentul D-Artro are „ca principal component extractul total de albine”, dar nu se dau explicații convingătoare privind ce conține exact produsul.

„Durere? Senzație de arsură și disconfort? Hemoroizii sunt cauza unui mod de viață chinuitor și dureros.” Așa începe reclama pentru Cicatridina Supozitoare.

Acest produs este un tratament ajutător care trebuie utilizat cu un tratament principal, dar din spotul publicitar nu reiese acest fapt. Din contră, se induce publicului ideea potrivit căreia produsul, care conține acid hialuronic, substanţă care este baza recuperării și cicatrizării mai rapide a țesutului, poate trata singur boala hemoroidală.

Solista de muzică populară Aneta Stan a făcut reclamă pentru suplimentul alimentar Remarthro. Ea a încălcat astfel legea care spune că persoanele publice nu au voie să facă reclamă la medicamente sau suplimete alimentare, apreciindu-se că celebritatea acestora este de natură a încuraja achiziţionarea produselor promovate în astfel de condiţii.

În spotul publicitar, solista spunea că prima criză de reumatism a avut-o pe când avea 12 sau 13 ani și nu a mai putut să meargă.

„Realizat din trei ingrediente de bază: tămâie, smirnă și proteină din lapte, produsul Renarthro capsule este 100% natural și a intrat în casele a mii de români ce au afecțiuni articulare, dureri de oase sau disconfort reumatic. Notificată și avizată de Ministerul Sănătății din Croația, formula completă Renarthro este fabricată la Zagreb.”

Evident că și prețul promo nu este unul mic. În reclamă acesta este de 199 de lei cu o reducere de 60 de lei. La această ofertă mai venea și Biomedicus Forte, un gel de masaj cu venin de albine. În reclama la Renarthro se vedea clar și sigla lanțului de farmacii Catena.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!