Skip to content

Bacterii rezistente la medicamente, în 40% din carnea vândută la supermarketuri

Bacterii rezistente la medicamente, în 40% din carnea vândută la supermarketuri

Carnea de pui, curcan, vită sau porc comercializată în supermarketurile din Spania este în proporție de 40% contaminată cu bacteria e.coli rezistentă la medicamente, arată un studiu al cercetătorilor spanioli, prezentat zilele acestea la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID 2023, Copenhaga, 15-18 aprilie).

Bacteria Escherichia coli (E.coli) trăiește în intestinele oamenilor și ale animalelor sănătoase. Cu toate că multe tulpini de E.coli sunt inofensive, există câteva care provoacă diaree, insuficiență renală, infecții ale tractului urinar, boli respiratorii, pneumonie sau meningită.

Rezistența la antibiotice atinge niveluri ridicate în întreaga lume, aproximativ 700.000 de oameni mor anual la nivel global din cauza infecțiilor rezistente la medicamente. Această cifră continuă să crească, o estimare fiind de 10 milioane până în 2050.

Organizația Mondială a Sănătății clasifică rezistența la antibiotice drept una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea publică cu care se confruntă omenirea.

Bacteriile multirezistente la medicamente se pot răspândi de la animale la oameni prin lanțul alimentar, dar datele privind canitatea de bacterii rezistente la antibiotice din alimente nu sunt disponibile pe scară largă.

Lidl va retrage de la vânzare produsele din carne și va oferi alternative pe bază de plante

Doi cercetători din Spania, dr. Azucena Mora Gutiérrez și dr. Vanesa García Menéndez, de la Universitatea din Santiago de Compostela-Lugo, împreună cu colegi din alte centre de cercetare, au conceput o serie de experimente pentru a evalua cât de rezistente la medicamente sunt bacteriile care pot provoca infecții multirezistente și care se află în carnea aflată la vânzare în supermarketuri.

Ei au analizat 100 de produse din carne (25 fiecare din pui, curcan, vită și porc) alese la întâmplare din supermarketurile din Oviedo în cursul anului 2020. Rezultatul a arătat că 40 din cele 100 de produse aveau un conținut de E.coli multirezistentă.

În ceea ce privește transportul cărnii, cercetătorii au găsit E.coli multirezistent în următoarele procente: 68% la curcan, 56% la pui, 16% la vită și 12% la porc. Prezența mai mare a tulpinilor de E.coli la păsările de curte în comparație cu alte tipuri de carne este cauzată cel mai probabil de diferențele de producție și sacrificare, se mai arată în raportul publicat de SciTechDaily.

Autorii studiului au arătat într-un raport anterior că nivelurile ridicate de bacterii care ar putea provoca infecții umane severe și/sau multirezistente se găseau mai ales la pui și curcan, însă acestea devin tot mai prezente și în carnea de vită si cea de porc.

Ei solicită ca nivelurile de bacterii rzsitente la antibiotice din produsele din carne să fie permanent monitorizate. Dr. Mora Gutiérrez, una dintre autoare, a explicat că trebuie protejat consumatorul pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, de la fermă până la farfurie.

Fermele trebuie să aibă strategii de vaccinare pentru a reduce prezența bacteriilor multirezistente, ceea ce ar reduce riscul de transport al cărnii. Pe de altă parte, și consumatorul joacă un rol cheie dacă manipulează corect alimentele și a evita contaminarea încrucișată.

El nu trebuie să întrerupă lanțul de temperatură al cărnii de la supermarket până acasă, să gătească bine carnea, să o păstreze corespunzător în frigider și să dezinfecteze cuțitele, plăcile de tocat și alte ustensile de gătit.

Crenvurşti de porc cu până la 11 E-uri şi doar 10% carne de porc

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!