Când e nevoie de biletul de trimitere Abuzurile din spitale și policlinici

Când e nevoie de biletul de trimitere? Abuzurile din spitale și policlinici

Medicul Sandra Alexiu, preşedintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, membru de onoare al Societății Române de Microbiologie și membru al Societății Europene de Boli Infecțioase Pediatrice, a explicat pe pagina sa de socializare în ce constă abuzurile din spitale și policlinici legat de biletul de trimitere de la medicul de familie.

În contractul-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale conține Anexa 13, adică „Lista cuprinzând afecţiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate”.

Medicul Alexiu îndeamnă pacienții să citească această listă, dar și notele de la final, ca să „reziste eroic ofensivei portarilor, registratorilor și secretarelor de la policlinici și spitale care nu vă lasă să treceți fără bilete de trimitere”.   

Cunoașterea acestei anexe economisește timpul pacienților care sunt nevoiți să umble fără rost după biletul de trimitere, dar și pe cel al medicului de familie la care sunt înscriși. „Vă voi da câteva exemple ca să înțelegeți câteva situații în care trebuie să treceți de cerberii porților policlinicilor și spitalelor cu fruntea sus și gura mare și să cereți respectarea drepturilor voastre legale”, a precizat medicul.

În multe cazuri, la spital sau la policlinică, li se spune pacienților că trebuie să solicite bilet de trimitere de la medicul de familie, în caz contrar fiind nevoiți să plătească pentru actul medical.
Cine sunt „băieții deștepți” care elimină deșeurile medicale din România

„Este o minciună și un abuz! Denotă doar lipsa de instruire a celor care validează serviciile medicale”, a mai scris medicul Sandra Alexiu. Birocrația cauzată de mersul inutil la medicul de familie este percepută de pacienți ca o „batjocură și o umilință nesfârșită”.

Ea a dat și exemplele cele mai întâlnite pentru care nu este nevoie de bilet de trimitere: insuficienţă cardiacă clasa III – IV, tuberculoza, tulburări psihice (schizofrenie, tulburări schizotipale şi delirante, tulburări ale dispoziţiei, autism, ADHD, boli psihice la copii).

Nici în cazul afecţiuni postoperatorii şi ortopedice până la vindecare nu trebuie bilet de trimitere. „Când mergeți la UPU cu vreo fractură sau vreo contuzie și nu primiți nici injecții compensate, nici concediu medical și vi se spune să mergeți la medicul de familie e complet greșit. Trebuie să mergeți în policlinică, la cabinetul de ortopedie! Fără bilet!”

Alte afecțiuni pentru care nu este nevoie de drumuri la medicul de familie sunt: astm bronşic, glaucom, status post AVC (accident vascular cerebral), hepatită cronică de etiologie virală B, C şi D şi ciroză hepatică, demenţă degenerativă, demență vasculară, demență mixtă, starea posttransplant, insuficienţă renală cronică – faza de predializă, afecţiuni oncologice şi oncohematologice, diabet zaharat cu sau fără complicaţii, epilepsia, boala Parkinson, poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondilita anchilozantă, psoriazis cronic sever.

Orice afecţiuni ale unui copilul cu vârsta de până la un an, inclusiv la examenul ortopedic pentru ecografia de șold la sugarul de 4-6 săptămâni, pot fi tratate în orice cabinet din policlinică  1 an fără bilet de trimitere. Anomaliile de mişcare binoculară (strabism, forii) la copiii 0 – 18 ani, afecţiuni ale aparatului lacrimal (0 – 3 ani) și riscul obstetrical crescut la gravide sunt scutite de prezentarea biletului de trimitere.
Internele dăunează grav Sănătății. Conturile unui spital, subțiate cu 100.000 de euro

În nota de subsol a Anexei 13 se precizează clar: „Prezentarea la medicul/medicii din specialitatea/specialităţile care tratează afecţiunile de mai sus se face direct, fără bilet de trimitere. Medicul de specialitate trebuie să informeze, cel puţin o dată pe an, medicul de familie prin scrisoare medicală dacă au intervenit sau nu schimbări în evoluţia bolii şi în atitudinea terapeutică”.

Medicul Alexiu a detaliat și calvarul prin care trec gravidele care merg la spital sau policlinică fără bilet de trimitere. Maternitățile Filantropia, Polizu și Bucur au trimis acasă gravidele sau le-au pus să plătească pentru  toate consultațiile de evaluare, bitest, ecografie prevăzute în contract.

„Bietele de ele nici sesizări nu vor să facă fiindcă nu se întâmplă nimic. În plus, li se recomandă să schimbe medicul de familie cu unul care execută ce se cere. Alte paciente, care au făcut sesizări, au primit răspuns de la CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că au dreptate, iar cei de la maternitate le-au tras niște HĂ HĂ HĂ de zile mari în nas. Eu însămi am făcut sesizări, am primit răspuns că sunt redirecționate la CASMB și acolo s-au îngropat”, a mai relatat Alexiu.

Doctorița îndeamnă pacienții să-și cunoască drepturile, mai ales că acestea sunt încălcate sistematic, și să reclame astfel de abuzuri la Casele de Sănătate din județul de reședință și la CNAS. „Cetățeanul are dreptul de a sesiza orice nemulțumire și de a solicita rezolvarea problemelor. Dacă nu amiabil, atunci prin controale și amenzi conform contractelor”, a conchis medicul de familie.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!