Capsula „Doctorului Moarte”. Arestări pentru incitare la sinucidere

Capsula „Doctorului Moarte”. Arestări pentru incitare la sinucidere

Sinuciderea unei americance de 64 de ani, bolnavă în stadiu terminal din cauza unei boli autoimune, într-o pădure din Elveția și Germania a reaprins dezbaterea despre moralitatea eutanasiei. Ea a folosit o capsulă concepută de doctorul Philip Nitschke din Australia, cunoscut ca „Doctor Moarte”, care locuiește de mult timp în Olanda.

În această vară, o altă americancă în vârstă de 54 de ani, cu multiple afecțiuni medicale, intenționa să fie prima persoană care să folosească dispozitivul, dar a abandonat ideea.

Mai multe persoane au fost arestate în Elveția după ce o femeie și-a pus capăt vieții folosind o capsulă pentru sinucidere denumită Sarco. Este primul caz de acest fel. Potrivit poliției din regiunea elvețiană Schaffhausen, mai multe persoane au fost arestate sub suspiciunea de incitare și complicitate la sinucidere. Printre ei, și un fotograf.

Sinuciderea asistată legal este admisă, în anumite circumstanțe, în Elveția, dar capsula Sarco a întâmpinat opoziție. Poliția a recuperat dispozitivul și cadavrul. Compania care produce acest dispozitiv controversat afirmă că dispozitivul poate fi operat exclusiv de persoana care dorește să-și pună capăt vieții, fără a fi nevoie de supraveghere medicală.

Elveția este țara care are unele dintre cele mai permisive legi din lume în privința sinuciderii asistate. Legea elvețiană permite sinuciderea asistată atâta timp cât persoana își ia viața fără „asistență externă”, iar cei care ajută nu o fac pentru „motive egoiste”. În schimb, eutanasia, care presupune ca personalul medical să administreze o injecție letală la cererea pacientului, nu este legală în Elveția.
SPANIA: Legea care permite eutanasia a intrat în vigoare. Episcopii catolici o critică vehement

Mii de oameni au călătorit în Țara Cantoanelor pentru a-și pune capăt vieții. Organizația pentru sinucidere asistată Dignitas a declarat că este puțin probabil ca dispozitivul să fie „acceptat pe scară largă”. În Elveția, sinuciderea asistată este legală, iar aproximativ 1.300 de persoane au murit în acest fel în 2020. Sinuciderea asistată înseamnă că cineva primește mijloacele pentru a-și lua viața, iar eutanasia înseamnă atunci când un medic pune capăt vieții cuiva care își dorește acest lucru.

Conform poliției, incidentul a fost semnalat de o firmă de avocatură, iar identitățile celor arestați și ale persoanei decedate nu au fost făcute publice. Un grup pro-sinucidere asistată, care promovează dispozitivul Sarco, a declarat că acesta oferă o alternativă care nu depinde de medicamente sau de medici și că extinde accesul la eutanasie, deoarece capsula poate fi printată 3D și asamblată acasă.

Exit International, comopania care produce capsula, a comandat o expertiză juridică elvețiană pentru a vedea cât de legală este folosirea dispozitivului. Concluziile au fost că mașinăria nu încalcă legile țării, deși alți avocați au contestat aceste rezultate.

Metoda curentă folosită în Elveția pentru sinucidere asistată constă în furnizarea unor lichide care, odată ingerate, duc la moartea persoanei. În schimb, capsula Sarco este umplută cu nitrogen, reducând rapid nivelul de oxigen. Procesul face ca persoana din interior să își piardă conștiența și să moară în aproximativ zece minute. Activarea se face din interior, persoana încapsulată dispunând de un buton de urgență dacă se răzgândește.

Doctor Moarte și capsula sa, Sarco. Sursa foto: Facebook Philip Nitschke

Daniel Hürlimann, expert juridic și profesor asistent la Universitatea din St. Gallen, a fost solicitat de compania care produce Sarco pentru a evalua dacă utilizarea acesteia pentru sinucidere ar încălca legile elvețiene. El a declarat pentru BBC că cercetările sale au arătat că „nu constituie un dispozitiv medical”, deci nu ar intra sub incidența Legii elvețiene privind produsele terapeutice. De asemenea, dispozitivul nu ar încălca legile referitoare la utilizarea nitrogenului, ceea ce înseamnă că „nu este reglementat de legislația elvețiană”.

Cu toate acestea, Kerstin Noelle Vkinger, medic, avocat și profesor la Universitatea din Zürich, a declarat pentru ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung că „dispozitivele medicale sunt reglementate deoarece trebuie să fie mai sigure decât alte produse. Faptul că un produs nu este benefic sănătății nu înseamnă că nu este supus acestor cerințe suplimentare de siguranță.”
Când e nevoie de biletul de trimitere? Abuzurile din spitale și policlinici

Dr. Philip Nitschke, cunoscut și sub numele de „Dr. Moarte” pentru activitatea sa pro sinucidere asistată, a declarat anul trecut că dacă dispozitivul va fi aprobat în Elveția, dar nu va fi vândut în mod convențional. În schimb, planurile pentru construirea capsulei vor fi puse la dispoziție gratuit, astfel încât oricine să le poată descărca și utiliza. Scopul său este de a „demedicaliza” moartea, eliminând necesitatea unei evaluări psihiatrice și oferind individului control total asupra metodei.

În prezent, există două prototipuri ale capsulei Sarco, iar un al treilea este în curs de printare în Olanda. Procurorii din cantonul Schaffhausen au fost informați de o firmă de avocatură că o „sinucidere asistată” implicând Sarco a avut loc pe 22 septembrie, lângă o cabană forestieră în Merishausen. Mai multe persoane au fost reținute, iar o investigație a fost deschisă sub suspiciunea de incitare și complicitate la sinucidere.

Ziarul olandez Volkskrant a raportat marți că poliția a reținut unul dintre fotografii săi care doreau să facă poze cu utilizarea dispozitivului Sarco. Capsula a costat 900.000 de euro. Într-o declarație emisă a doua zi după decesul americancei, „Doctor Moarte”și-a exprimat mulțumirea că Sarco „a funcționat exact așa cum a fost proiectat”, oferind o moarte electivă, fără medicamente, și pașnică, la momentul ales de persoana respectivă.

Ministrul sănătății al Elveției, Elisabeth Baume-Schneider, a fost întrebată în parlament despre condițiile legale pentru utilizarea capsulei Sarco și a sugerat că utilizarea sa ar fi ilegală. Ea a explicat că dispozitivul nu îndeplinește cerințele legii privind siguranța produselor și, ca atare, „nu trebuie să fie introdus pe piață”. De asemenea, utilizarea nitrogenului nu este compatibilă cu legislația chimică.

În iulie, ziarul elvețian Blick a raportat că Peter Sticher, un procuror de stat din Schaffhausen, a transmis avocaților firmei care produce Sarco faptul că orice operator al capsulei Sarco ar putea face obiectul unor acuzații penale, pedeapsa fiind de până la cinci ani de închisoare. Procurorii din alte regiuni ale Elveției au indicat, de asemenea, că utilizarea capsulei ar putea atrage urmăriri penale.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!