Skip to content

Casa Albă cere OMS o anchetă profundă în China privind originea SARS-CoV-2

Casa Albă a cerut, prin purtătoarea sa de cuvânt, ca ancheta Organizației Mondiale a Sănătății – OMS cu privire la originile pandemiei de coronavirus trebuie să fie „profundă şi clară”. Declarația a fost făcută pe 27 ianurie, relatează Agerpres care citează AFP.

„Este imperativ să ajungem la baza lucrurilor în apariţia pandemiei în China’”, a mai menţionat ofițerul de presă Jen Psaki care a dat asigurări că Statele Unite susţin anchetă internaţională.

Zece experți OMS au ajuns în China la jumătatea lunii ianuarie 2021, dar au stat în carantină o perioadă.

Prima oprire a fost în Wuhan și începând din 28 ianuarie 2021 vor începe joi investigaţiile în primul oraş din lume plasat în carantină pe 23 ianuarie 2020.

Purtătoare de cuvât a Casei Albe a mai declarat că Washingtonul va „evalua credibilitatea raportului anchetei finalizate’” şi va examina „informaţiile colectate şi analizate de serviciile de informaţii americane” pe această temă.

Lista cu cei zece membri ai echipei de investigații OMS a fost aprobată de guvernul președintelui chinez Xi Jinping după luni de lupte diplomatice. Președintele OMS, Tedros Adhanom Gheybreyesus, s-a plâns public de acest lucru.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, acuzat de genocid. Plângerea, depusă la Curtea Penală Internațională de la Haga

Liderul echipei, Peter Ben Embarek, a declarat agenției de știri AFP chiar înainte de călătorie că va trece o perioadă destul de lungă până a înțelege pe deplin ceea ce s-a întâmplat.

China s-a opus acestei anchete motivând că nu vrea să privească înapoi și are deja propria versiune asupra izbucnirii pandemiei, potrivit BBC.

Pe de altă parte, accesul echipei OMS va depinde în mare măsură de gazdele lor. Chinezii vor decide cum se va desfășura accesul în locurile cheie din Wuhan și nu numai, dar și în investigarea probelor umane și animale, precum și a datelor colectate de autoritățile chineze în ultimul an.

Specialiștii OMS au ajuns în China pentru că propaganda de stat făcută prin presa comunistă pune la îndoială faptul că pandemia a apărut aici.

În ciuda lipsei oricăror dovezi credibile, mass-media chineză a raportat că virusul a apărut în Spania, Italia sau chiar SUA înainte de a fi detectat în China. Campania de presă este una menită să submineze chiar motivul pentru care echipa OMS se află în Wuhan, mai arată jurnaliștii BBC.

Un vaccin anti-Covid 19 pe bază de rechini dăunează grav oceanelor planetei