Cel puţin o oră pe săptămână de mers pe jos în ritm vioi poate preveni dizabilitatea în cazul vârstnicilor

Cel puţin o oră pe săptămână de mers pe jos în ritm vioi poate ajuta la prevenirea dizabilităţii în cazul persoanelor vârstnice afectate de artrită, dureri şi rigiditate în zona genunchilor, şoldurilor ori gleznelor, conform unui studiu recent.

Potrivit cercetătorilor de la Facultatea de Medicină a Universităţii Northwestern din Statele Unite, o oră pe săptămână de activitate fizică moderată sau viguroasă îi poate ajuta pe adulţii în vârstă să îşi menţină capacitatea de a efectua în bune condiţii sarcini zilnice precum îmbrăcatul sau traversarea străzii înainte de schimbarea culorii verzi a semaforului pentru pietoni.

O oră pe săptămână de exerciţii fizice a redus cu 85% riscul de dizabilitate şi cu aproape 45% pe cel al reducerii mobilităţii în efectuarea sarcinilor zilnice, conform studiului publicat la începutul acestei săptămâni în American Journal of Preventive Medicine, informează Agerpres.

Cercetătorii au analizat date prelevate de la peste 1.500 de adulţi incluşi în programul naţional privind osteoartrita din Baltimore, Pittsburgh, Columbus şi Pawtucket (Rhode Island).

Adulţii studiaţi manifestau dureri sau rigiditate la nivelul încheieturilor de la extremităţi, cauzate de osteoartrită, însă nu prezentau dizabilitate la momentul înscrierii pentru studiu.

Activitatea fizică a fost monitorizată cu ajutorul accelerometrelor.

După patru ani de cercetare, persoanele care nu au atins pragul minim de exerciţii fizice au prezentat un risc de opt ori mai ridicat de dizabilitate şi de aproape două ori mai mare de reducere a mobilităţii în timpul efectuării sarcinilor zilnice în comparaţie cu subiecţii care au depăşit acest prag.

”Scopul nostru a fost acela de a afla ce fel de activitate fizică îi poate ajuta pe oameni să evite dizabilitatea”, a explicat autoarea principală a studiului, Dorothy Dunlop, profesor de medicină preventivă la facultatea menţionată.

”Sperăm că această descoperire în ceea ce priveşte sănătatea publică va motiva un obiectiv intermediar de activitate fizică”, a spus ea.

”O oră pe săptămână este o piatră de temelie pentru persoanele care în prezent sunt sedentare”, a adăugat Dunlop.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!