Certificatul Covid UE: Statele membre au diferite reguli în vigoare

Uniunea Europeană va lansa curând certificatul Covid UE care vizează facilitarea călătoriilor, dar în statele membre există diferite reguli privind vaccinarea, testarea și documentele necesare pentru călătorie. Aceasta, din cauză că Bruxelles-ul a emis doar recomandări.

Certificatele Covid ale UE sunt concepute pentru a permite revenirea la libertatea de călătorie și ar trebui să îi ajute pe călători să evite carantina și necesitatea de a face teste PCR înainte și după intrare.

Certificatele Covid UE sunt concepute să stocheze detalii referitoare la rezultatele testelor și la dovezile că oamenii s-au recuperat de la virus, scrie publocația The Local.

UE a recomandat statelor membre să accepte atât testele PCR, cât și testele rapide antigen pentru emiterea certificatului, dar fiecare țară trebuie să decidă ce tip de teste acceptă pentru intrarea pe teritoriul respectiv.

Până în prezent, țările UE și Schengen au impus reguli ușor diferite pentru testele care pot fi utilizate pentru intrare. Ca regulă generală, persoanele complet vaccinate care au certificatul COVID digital al UE ar trebui să fie exceptate de la testare sau carantină după ce au primit ultima doză de vaccin aprobat de UE (AstraZeneca – varianta indiană a serului nu este recunoscută în UE, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson).

Persoanele recuperate după boală și au certificatul COVID digital al UE ar trebui să fie scutite de testarea legată de călătorie sau de carantină în primele 180 de zile după un test PCR pozitiv. În ceea ce privește testarea, UE susține că a lăsat „pe seama fiecărui stat membru să decidă dacă acceptă teste rapide de antigen sau doar teste PCR”.

Trebuie spus că statele membre au convenit asupra unei perioade de valabilitate standard pentru teste: 72 de ore pentru testele PCR și 48 de ore pentru testele rapide antigen. Copiii cu vârsta de sub 12 ani ar trebui să fie scutiți de testele legate de călătorie.

Este important de precizat că statele membre pot lua alte decizii dacă infecțiile cresc. Vă prezentăm, regulile actuale impuse în țările în care românii călătoresc cel mai des.

În Franţa, vaccinurile acceptate sunt doar cele aprobate de EMA (Agenția Europeană a Medicamentelor); Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson (cunoscut sub numele de Janssen). Pentru a fi considerat complet vaccinat, trebuie să fi trecut două săptămâni de la a doua doză sau patru săptămâni după Johnson & Johnson. Certificatele de vaccin franceze trebuie actualizate pentru a se asigura că codurile QR sunt conforme cu UE.

Pentru toate sosirile din țările din lista verde, care include întreaga UE și zona Schengen, Franța acceptă testele PCR sau antigen efectuate în termen de 72 de ore. Testele la domiciliu nu sunt acceptate. Trebuie, de asemenea, să completați o declarație simplă, pe proprie răspundere, că nu aveți simptome Covid și nu ați fost în contact cu pacienți Covid.

Și Germania permite doar vaccinurile aprobate de EMA. Pentru a fi considerat complet vaccinat, trebuie să așteptați două săptămâni după ultima doză. Germania și-a lansat certificatul digital de sănătate Covid și certificatul de vaccin în ultimele câteva săptămâni. Ministerul Sănătății a confirmat pentru The Local că documentul poate fi utilizat pentru călătorii în UE.

Oricine călătorește în Germania cu avionul trebuie să prezinte un test Covid negativ, dovada vaccinării complete sau dovada recuperării de la Covid înainte de a urca în aeronavă. Sunt acceptate atât testele PCR, cât și antigen.

De la 1 iulie, Germania a ridică avertismentul general privind călătoriilor turistice, dar există încă unele restricții, cum ar fi interzicerea intrării din „zone cu variante de virus” și „cu incidență ridicată”. Și trebuie să completați un formular online dacă proveniți din aceste zone.

Spania acceptă dovada imunizării din vaccinurile autorizate de EMA sau OMS. Acestea sunt în prezent Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson (EMA), precum și Sinopharm și Sinovac (OMS). Tratamentul complet de vaccinare trebuie să fi fost finalizat cu 14 zile înainte de a călători în această țară.

Documentația de vaccinare emisă de autoritățile competente din țările din care sosiți în Spania poate fi utilizată pentru a accesa certificatul digital Covid UE.  Toți călătorii trebuie să completeze formularul de control al sănătății pentru a obține un cod QR.

Pentru sosirile din țările UE / SEE considerate ca fiind cu risc ridicat de Spania (și din 2 iulie, de asemenea, sosirile din Marea Britanie), este necesar un test PCR negativ sau un test antigen pentru călătorii care nu au fost complet vaccinați.

Călătorii din UE din zone cu listă verde nu trebuie să prezinte dovezi ale testării sau vaccinării la intrarea în țară. În cazul Spaniei, testele PCR sau antigen trebuie efectuate în 48 de ore înainte de călătorie. Documentul trebuie să includă data prelevării de probe, identificarea și datele de contact ale centrului care efectuează analiza, tehnica utilizată și rezultatul negativ. Copiii sub 12 ani nu necesită un test.

Călătorii UE în Spania își pot dovedi, de asemenea, statutul de Covid prin dovada că s-au recuperat de la Covid în ultimele șase luni. Documentele pot fi în engleză, spaniolă, franceză sau germană și în format hârtie sau electronic.

Italia cere călătorilor să demonstreze că sunt complet inoculați cu ambele doze ale unui vaccin aprobat de EMA; Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson, cunoscut și sub numele de Janssen.

Pentru toate sosirile din țările UE și din zona Schengen, Italia acceptă rezultatele testelor PCR sau antigen efectuate în 48 de ore înainte de sosire. Rezultatele testelor la domiciliu nu sunt acceptate. După 30 iunie, persoanele care primesc rezultat negativ în Italia trebuie folosească pașaportul verde digital emis automat de Ministerul Sănătății, în locul certificatelor pe hârtie emise de centrele de testare utilizate până acum.

Înainte de călătoria dvs. în Italia, trebuie să completați și un formular european de localizare a pasagerilor digitali care să ofere detalii de unde plecați și unde veți sta. Formularul este disponibil online.

Cerințele de intrare în Elveția diferă semnificativ în funcție de locul de sosire, precum și de modul de sosire. Pașaportul de vaccinare al Elveției va funcționa în tandem cu cel al UE.

Toate persoanele care intră în Elveția pe cale aeriană trebuie să completeze un formular. Persoanele care sosesc din spațiul Schengen pe cale terestră pot intra liber fără restricții și nu trebuie să completeze formularul.

Cele care sosesc din interiorul regiunii Schengen cu avionul trebuie să fie complet vaccinate cu mai mult de două săptămâni înainte de sosire și cu un vaccin aprobat de Elveția sau EMA: Moderna, Pfizer-Biontech, AstraZeneca și Johnson și Johnson, chiar dacă acestea din urmă nu sunt administrate în Elveția.

Cei care s-au recuperat de la virus în ultimele șase luni pot intra cu dovada recuperării. Elveția nu acceptă testele de anticorpi ca dovezi ale recuperării.

Dacă ați fost vaccinat sau v-ați recuperat de la virus, nu trebuie să vă testați la sosirea în Elveția. Dacă veniți din Schengen și nu ați fost vaccinat sau nu v-ați recuperați de la virus, trebuie să prezentați un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore, sau un test negativ de antigen rapid, nu mai vechi de 48 de ore, înainte de a vă urca în avion. Nu va trebui să stați în carantină.

Cetățenii suedezi și rezidenții în Suedia nu sunt supuși niciunei cerințe de vaccinare sau de dovedire a efectuării unui test negativ.

Străinii care dețin certificatul UE Covid pot intra în țară numai după 14 zile de la efectuarea primei doze de vaccin.  Acest lucru se aplică numai călătorilor cu vârsta peste 18 ani, iar vaccinuriule sunt numai cele aprobate de EMA.

Nu puteți intra în Suedia dacă aveți un test negativ mai vechi de 72 de ore. Persoanele sub 18 nu trebuie să prezinte astfel de teste. Nu este necesar să prezentați un test negativ atunci când călătoriți în Suedia direct dintr-o altă țară nordică, adică Danemarca, Finlanda, Islanda și Norvegia.

Norvegia acceptă numai călători complet vaccinați care au vaccinuri aprobate de EMA (Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson) și cei care pot documenta că au avut Covid-19 în ultimele șase luni prin permisul de sănătate al UE. Pentru a fi clasificat ca fiind complet vaccinat, trebuie să fi trecut cel puțin două săptămâni de la rapel sau de la doză în cazul în care există o singură doză.

Călătorii care utilizează permisul de vaccinare al UE vor fi scutiți de teste înainte de a ajunge în Norvegia și de testare la frontieră. Cei care utilizează pașaportul UE pentru vaccin nu vor sta în perioada de carantină de zece zile și nici nu trebuie să se mai înregistreze la intrare.

Și Danemarca acceptă doar vaccinurile aprobate de EMA. Pentru a fi considerat complet vaccinat, trebuie să fi trecut două săptămâni de la a doua doză sau prima doză în cazul Johnson & Johnson.

La sosirile din țările din lista verde, care includ UE și Schengen, cu excepția Portugaliei, Letoniei, Irlandei și a unor regiuni din Spania, trebuie să aveți un test negativ la intrare și nu înainte de a urca în avion.

Un test PCR negativ trebuie să aibă o vechime de cel mult 72 de ore și un test rapid antigen de 48 de ore la momentul intrării. Testele la domiciliu nu sunt acceptate. Aeroporturile din Danemarca oferă teste rapide gratuite pasagerilor care sosesc înainte de a ajunge la controlul de frontieră.

Cei care au fost vaccinați sau recuperați de la o infecție anterioară nu trebuie să prezinte un test negativ, atâta timp cât pot documenta acest lucru. Pasagerii își pot documenta statutul fie cu certificatul UE Covid, fie cu documente pe hârtie.

Danemarca consideră un călător că este imun dacă și-a revenit după o infecție cu Covid-19. Statutul de imunitate începe la 14 zile după un test PCR pozitiv dacă persoana și-a revenit. Acest statut de imunitate este valabil opt luni.

Certificatul UE Covid poate fi utilizat și în Danemarca pentru a intra în restaurante, baruri, muzee, concerte etc.

În Austria, toate persoanele în vârstă de peste zece ani trebuie să respecte câteva cerințe. Autoritățile austriece au actualizat pe 1 iulie lista țărilor sigure. Aceasta include toate statele Schengen și o mână de țări care nu sunt Schengen, inclusiv Statele Unite. Marea Britanie nu este considerată o țară sigură.

Puteți intra dintr-o țară sigură la 22 de zile de la prima doză de vaccin, dar nu mai mult de trei luni dacă ați  făcut un vaccin într-o singură doză. Se consideră că imunitatea durează nouă luni de la rapel. Trebuie să fiți vaccinat cu un vaccin aprobat de EMA sau OMS.

Dacă v-ați recuperat de la virus în ultimele 180 de zile, puteți dovedi acest lucru cu un certificat medical emis în ultimele șase luni sau cu un certificat de anticorp nu mai vechi de trei luni.

Testele antigen, pe care le puteți face la farmacii, medici și centre de testare din toată țara, sunt valabile 48 de ore.
Cele PCR au o valabilitate de 72 de ore. Dacă nu aveți un test, îl puteți face în 24 de ore în Austria. Este important de știut că trebuie să completați formularul de autorizare înainte de călătorie.

Pentru informații legate de regulile privind călătoriile în UE și Schengen cu certificatul Covid UE puteți accesa Re-open EU, pagina oficială a Uniunii.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA