Skip to content

Cinci firme străine, amendate pentru influențarea pieței imunoglobulinei, au periclitat viața pacienților români

Consiliul Concurenței a amendat cinci companii farmaceutice din Elveția, Germania și Italia cu 71 de milioane de euro pentru că s-au înțeles să întrerupă aprovizionarea pieței românești a imunoglobulinelor punând în pericol viețile pacienților români. Sancțiunile pot fi atacate în instanță.

Companiile sunt furnizoare de imunoglobuline și alte medicamente derivate din plasma umană. Alături de ele a fost sancționată și asociația reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA din Belgia, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței din 15 februarie. Totalul amenzilor este de aproximativ 71 milioane euro.

PPTA a primit cea mai mică amendă, cca. 75.000 de euro. Investigația a fost declanșată în 2018 după ce s-a constatat că între 2015 și 2018, cele cinci companii farmaceutice au adoptat o strategie coordonată pentru a limita și chiar întrerupe aprovizionarea pieţei româneşti cu imunoglobuline.

Scopul acțiunilor era, susține Consiliul Concurenței, exercitarea unei presiuni asupra autorităților române de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană.

Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente, nu distribuitorilor sau farmaciilor, să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.

România, nevoită să apeleze la UE

În acest fel, companiile urmăreau să își crească profitul, „PPTA a facilitat aceste practici anticoncurențiale și a contribuit prin propriile acțiuni la atingerea obiectivului comun, depășind, prin aceasta, sfera activităților specifice la nivelul unei asociații cu scopul de a influența procesul legislativ”, se mai arată în comunicatul Consiliului.

Lipsa accesului la imunoglobuline, ca medicamente esențiale destinate tratamentului unor multiple afecțiuni grave, a pus în pericol viața pacienților și a determinat autoritățile de la București să declanșeze Mecanismului European de protecție civilă pentru a asigura medicametele necesare pacienților. Acest fapt indică amploarea gravității situației

Imunoglobulinele sunt niște proteine produse de organism și au un rol important în sistemul imunitar. Când o persoană este infectată cu bacterii, viruși sau alte microorganisme, sistemul imunitar stimulează anumite celule să producă imunoglobuline sau anticorpi pentru a apăra organismul.

Cele mai mari amenzi au fost primite de două firme din Elveția: Baxalta Gmbh, aproape 22 de milioane de euro, și Octapharma AG,  cu puțin peste 25 de milioane.

CSL Behring Gmbh și Biotest AG din Germania au fost sancționate cu 15,3 milioane de euro, respectiv 5,1 milioane. Kedrion Spa din Italia a fost amendată cu 3,2 milioane.

Cine sunt „băieții deștepți” care elimină deșeurile medicale din România

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!