Skip to content

Consumul de cafea poate reduce riscurile pentru sănătate legate de statul prea mult pe scaun

Beneficii consum cafea

Studiile au arătat că statul prelungit pe scaun la birou sau pe canapea poate avea efecte negative asupra sănătății pe termen lung. Totuși, consumul regulat de cafea ar putea fi o modalitate de a contracara acest stil de viață nesănătos. Un studiu realizat pe un eșantion de 10.000 de persoane din Statele Unite a descoperit că cei care beau cafea zilnic pot fi protejați de efectele negative ale statului pe scaun timp de șase sau mai multe ore pe zi.

Comparativ cu cei care nu beau cafea și stau atât de mult, consumatorii de cafea sedentari au un risc de 1,58 ori mai mic de a muri din orice cauză, chiar și după 13 ani, conform studiului publicat de BMC Public Health.

Cercetătorii de la Universitatea Soochow din China susțin că studiul lor este primul care evaluează modul în care beneficiile pentru sănătate ale cafelei pot contracara riscul crescut de deces asociat cu statul prelungit pe scaun.

Analizând date naționale reprezentative privind sănătatea pe termen lung din SUA, echipa a descoperit că băutul de cafea practic anulează legătura dintre stilul de viață sedentar, decesul din cauza bolilor cardiovasculare și mortalitatea din orice cauză.

Acest lucru este destul de uimitor, având în vedere că studiile sugerează că nici sesiunile de exerciții fizice nu pot proteja complet împotriva efectelor negative pe termen lung ale statului prelungit pe scaun, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral.

Dintre toți cei 10.639 de participanți incluși în studiul actual, cei care au stat mai mult de opt ore pe zi s-au confruntat cu un risc crescut de deces din orice cauză și de deces din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu cei care au stat mai puțin de patru ore pe zi.
►►► Consumul de brânză te face fericit și poate sprijini îmbătrânirea sănătoasă

Acest lucru susține cercetările anterioare, dar iată partea cu adevărat interesantă pe care niciun alt studiu nu a identificat-o până acum: efectele negative asociate statului prelungit au existat „numai la adulții care nu consumau cafea”.

Participanții cu un stil de viață sedentar care beau cafea au beneficiat de un risc redus de deces din cauza bolilor cardiovasculare, indiferent de câte cești beau zilnic.

Mai mult, cei care au băut cea mai multă cafea din grup (peste două cești și jumătate pe zi) au prezentat, de asemenea, un risc mai mic de mortalitate din orice cauză, comparativ cu persoanele care nu beau cafea, dar stau cel puțin șase ore pe zi.

Descoperirile nu ne pot spune de ce cafeaua are acest efect potențial protector împotriva efectelor negative ale statului prelungit, dar studiile anterioare cu seturi de date masive au asociat această băutură larg consumată cu o viață mai lungă și mai sănătoasă în general.

S-a constatat că cafeina din sânge reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare.

Chiar și cafeaua decofeinizată este bogată în antioxidanți care pot ajuta la stimularea metabolismului și la reducerea inflamației. Anumite substanțe dintr-o ceașcă de cafea pot proteja, de asemenea, creierul de boli degenerative, precum Parkinson.

Acestea sunt asociații cu adevărat promițătoare, dar detaliile din spatele beneficiilor pentru sănătate ale cafelei, cum ar fi doza ideală, trebuie explorate în continuare.
►►► Care este cea mai sănătoasă ciocolată? Alegerea nutriționiștilor

La începutul acestui an, un studiu a descoperit că persoanele cu cancer colorectal care beau cel puțin cinci cești pe zi aveau o șansă cu 32% mai mică ca boala lor să reapară decât cele care beau mai puțin de două cești pe zi.

Mai mult, același studiu a constatat că trei până la cinci cești de cafea zilnic erau asociate cu cea mai mare reducere a mortalității din orice cauză. După mai mult de cinci cești, însă, beneficiile au scăzut.

„Având în vedere că cafeaua este un compus complex, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora acest compus miraculos”, concluzionează cercetătorii de la Soochow.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!