Îmbolnăvirile cu tuberculoză (TB) în rândul copiilor din regiunea europeană au crescut cu 10% în 2023, ceea ce indică o transmitere continuă și necesitatea unor măsuri urgente de sănătate publică pentru a controla răspândirea, a anunțat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Regiunea europeană a OMS, a raportat peste 7.500 de cazuri de tuberculoză la copii sub 15 ani în 2023, cu peste 650 de cazuri mai mult decât în 2022.
România rămâne țara cu cea mai mare incidență a tuberculozei din UE. În 2024, incidența tuberculozei în țara noastră a fost de 44,3 la 100.000 de locuitori, iar la copii de 10,8 la 100.000.
►►► OMS: Ambalajele alimentelor ar trebui să aibă în față etichete cu informații despre impactul asupra sănătății
„Creșterea alarmantă a numărului de copii cu TB ne reamintește că progresul împotriva acestei boli prevenibile și tratabile rămâne fragil”, a declarat Hans Henri Kluge, directorul regional OMS pentru Europa.
Askar Yedilbayev, consilier regional pentru TB al OMS Europa, a explicat într-un interviu că această creștere a cazurilor ar putea indica o mai bună diagnosticare, dar ar putea fi influențată și de intensificarea mișcărilor transfrontaliere ca urmare a conflictului dintre Rusia și Ucraina, cele două țări cu cea mai mare incidență a bolii din regiune.
Un raport comun al OMS și al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor arată că minorii sub 15 ani reprezintă 4,3% din totalul cazurilor de TB din Uniunea Europeană. Aceasta este a treia creștere consecutivă a infecțiilor în această categorie de vârstă, ceea ce, potrivit lui Yedilbayev, reprezintă „un scenariu alarmant”.
►►► Avertismentul OMS: „Acest virus poate provoca moartea în doar o săptămână”
OMS a avertizat anterior că reducerea finanțării de către donatorii globali ar putea inversa progresele în controlul infecțiilor cu TB în țările cu venituri mici și medii. Aceste tăieri bugetare afectează programele anti-TB în țările non-UE, favorizând apariția unor tulpini rezistente la tratament.
„Mai multe echipe locale de intervenție au fost afectate de aceste reduceri, iar aprovizionarea cu echipamente de diagnostic și tratamente este în pericol”, a mai spus Yedilbayev.
Tuberculoza este una dintre primele 10 cauze de deces la nivel mondial, fiind o infecție bacteriană care afectează în principal plămânii și se transmite prin tuse sau strănut.