Skip to content

Dacia poluează Cerna. Și Poliția n-are nimic împotrivă – VIDEO

„Un om avea un cal. Și calul n-avea nimic împotrivă”. Întâmplarea de mai jos ilustrează perfect acest banc.

Băile Herculane. Cea mai veche stațiune balneară din România este în paragină. Te împiedici la fiecare pas de kitsch și murdărie. Pentru ca tabloul să fie perfect, în râul Cerna ajung foarte des mizeriile oamenilor.

Dintr-o conductă veche, un lichid alb-verzui ajungea în râu. Poluarea se putea observa bine de pe malul opus centrului stațiunii.

Lichidul scurs în apa Cernei era vâscos și abia după câteva sute de metri se dilua și dispărea-n râu. Acea conductă trece pe sub sediul Poliției din oraș, așa că am intrat să aflu mai multe detalii.

La ghișeu, doi oameni ai legii. O ea și un el. Blondă, ferchezuită, cu un aer simandicos și un rânjet superb, herculeana polițistă aducea a Barbie. Colegul ei, în straie civile, aducea deloc a Ken.

I-am întrebat dacă nu-i deranjează că la câțiva metri de locul în care muncesc curg mizerii în Cerna, este plin de gunoaie și moloz. Barbie nu știa, în schimb repeta ca un disc stricat: „Da’ de unde sînteți?”.

Ken, în schimb, avea toate datele. Fără să-și ridice ochii dintr-un catastif plin de hieroglife polițienești, mi-a spus pe un ton demn de Barbie, de Klaus Barbie: „E de la sulf!”. Discul stricat funcționa în continuare.

Era o zi de luni, m-am gândit că nu le-a priit sfârșitul de săptămână, că nu și-or fi primit banii, așa că i-am lăsat în plata Domnului să mimeze în continuare munca în folosul comunității.

Dacă ar fi fost așa cum susținea polițistul herculean, Cerna ar fi fost singurul rău din țară cu o apă alb-verzuie pentru că pe malul lui sunt multe izvoare cu apă sulfuroasă. Care, culmea, nu are culoarea celei deversate prin conducta respectivă.

Am trimis o sesizare Gărzii de Mediu care, în urma unor verificări, a constatat deversări de ape potențial uzate în râul Cerna.

„Pentru a identifica sursa de deversare, având în vedere că zona de proveniență (zona centrală a stațiunii Băile Herculane) cuprinde mai multe imobile care desfășoară activități de cazare cu baza de tratament și piscine, Comisariatul Județean Caraș-Severin al Gărzii de Mediu a impus măsura identificării tuturor operatorilor economici care deversează apă termală reziduală direct în emisar, UAT-ului și operatorului de servicii apă-canal a localității Băile Herculane, urmând a fi dispuse măsuri coercitive și de remediere, ulterior identificării acestora”, a fost răspunsul Gărzii de Mediu.

De fapt, operatorul economic a fost identificat în urma unor analize efectuate de specialiștii de la Apele Române care au făcut o marcare a apei. Oficialii de la Mediu nu au precizat dacă a fost făcută o analiză a apei deversate pentru a i se stabili conținutul.

Din surse herculene am aflat că mizeria ajungea în Cerna de la Hotelul Dacia. Problema este că acea conductă nu este singura, iar un control al autorităților din Caraș-Severin și Mehedinți ar scoate la iveală dimensiunea reală a poluării Cernei.

Băile Herculane, în continuare vaca de muls a șmecherilor

Cârdășia Romsilva – Transelectrica a distrus păduri seculare din două parcuri naționale

Vaci, la păscut în gunoaie. Laptele și brânza, vândute la orașe – VIDEO