„Dezbaterea despre varianta Delta a virusului este parţial isterică. Este iresponsabil să apelezi din nou şi din nou la scenarii apocaliptice!”. Declarația aparține directorului Asociaţiei Federale a Medicilor din Sistemul de Asigurări de Sănătate Obligatorii din Germania, Andreas Gassen, și a fost făcută în contextul dezbaterilor despre prezența în tribune a suporterilor la Euro 2020.
În articolul „Fact check: Cât de mare este riscul de infectare pe stadion?”, publicat de Deutsche Welle, se arată că mai mulți spectatori de la Euro 2020 s-ar fi infectat cu Covid-19.
Potrivit Deutsche Welle, răspândirea variantei Delta, concomitent cu desfăşurarea meciurilor de forbal de la Euro 2020, în unele cazuri pe stadioane pline, l-a iritat pe ministrul federal de Interne al Germaniei, Horst Seehofer. El a acuzat UEFA într-o conferință de presă de comportament „iresponsabil”.
Reacţia lui Seehofer a venit la o zi după ce social-democratul Karl Lauterbach, expert în politici de sănătate și un personaj tot mai prezent în spaţiul public din Germania în ultimele luni, a declarat că UEFA este responsabilă de moartea multor oameni.
MAREA BRITANIE: Niciun focar de coronavirus după evenimente cu zeci de mii de persoane
Pe de altă parte directorul Asociaţiei Federale a Medicilor din Sistemul de Asigurări de Sănătate Obligatorii, Andreas Gassen, a spus, așa cum am menționat anterior, că „dezbaterea despre varianta Delta a virusului este parţial isterică. Este iresponsabil să apelezi din nou şi din nou la scenarii apocaliptice!”.
Gassen a afirmat că, deşi varianta Delta va deveni dominantă în luna iulie şi în Germania, „aceasta nu înseamnă că trebuie să intrăm în panică”. El a explicat că, deşi este mai contagioasă, această variantă nu s-a dovedit până acum a fi mai periculoasă decât alte variante ale virusului.
Verificarea Deutsche Welle legată de existența infecțiilor la meciurile de la Campionatul European arată următoarele:
La unele meciuri de la EURO 2020, suporterii au fost „filtraţi” în prealabil în urma rezultatelor pozitive la testele rapide, în timp ce, la alte partide, vizitatorii au fost testaţi pozitiv ulterior.
Trei spectatori de pe stadionul din Copenhaga au fost depistaţi pozitiv după meciul dintre ţara gazdă şi Belgia, fiind vorba despre o infectare cu varianta Delta. Autorităţile au sfătuit 4.000 de spectatori din anumite zone ale stadionului să facă un test PCR.
La Budapesta, o familie de francezi a fost testată pozitiv după meciul Franţei împotriva Ungariei.
Cele mai multe cazuri de coronavirus au fost documentate după meciul Finlanda – Belgia de la Sankt Petersburg, Rusia. Potrivit presei finlandeze, cel puţin 86 de infecţii au fost descoperite la persoane care se întorceau în Finlanda.
Președintele filipinez: „Proştii care nu vor să se vaccineze ar trebui pur şi simplu să plece din ţară”
În cele mai multe cazuri, nu este clar cum au luat oamenii virusul. Fie pe stadion, fie în timpul deplasării spre şi de la meci.
Experţii sunt de acord că probabilitatea de infectare la evenimentele în aer liber este scăzută, deoarece aerul proaspăt diluează aerosolii, particulele în suspensie produse de respiraţie şi de vorbire care transportă virusul. Acest lucru este valabil numai dacă se păstrează distanţa minimă.
William Schaffner, profesor de boli infecţioase la Universitatea Vanderbilt din SUA, susține că prezenţa pe stadioane în timpul EURO 2020 reprezintă în sine un risc foarte scăzut de infectare, cu condiţia respectării măsurilor de siguranţă, cum ar fi limitarea numărului de vizitatori.
Cercetătorul german în domeniul aerosolilor, Gerhard Scheuch, a explicat că pe stadion riscul este mai ridicat în loje, lifturi şi în toalete, adesea slab aerisite, unde norul de aerosoli poate rămâne suspendat pentru o perioadă relativ lungă de timp.
Scheuch susține că problema este legată de ceea ce se întâmplă înainte şi după meci: zeci de mii de fani folosesc autobuze, trenuri şi avioane. Aceştia se cazează în hoteluri şi s-ar putea să petreacă în baruri după meci.
Ce rol joacă purtarea măştii pe stadion? Potrivit informaţiilor ştiinţifice recente, purtarea măştii este un factor esenţial în prevenirea apariţiei focarelor.
AUSTRIA: Opozanți ai măsurilor anticovid intenționau să comită un atac armat împotriva Poliției
Un studiu încă nepublicat al Institutului RWI de Cercetare Economică din Leibniz şi al Universităţii SDU din Danemarca arată că meciurile de fotbal din Bundesliga cu o mare aglomeraţie au dus la o creştere semnificativă a numărului de noi infecţii, mai ales atunci când măştile trebuiau purtate doar în drumul spre scaune, dar nu şi în zona fanilor.
Evenimentele sportive cu mulţi spectatori reprezintă un risc crescut de infecţie, potrivit autorului studiului, Philipp Breidenbach. Măştile nu sunt perfecte, dar ele oferă o anumită protecţie în situaţii precum cea de pe stadion.
Varianta Delta este deja în circulaţie în Europa, iar o mână de persoane infectate nu va opri şi nici nu va accelera foarte mult tendinţa de răspândire a bolii.
Premierul Florin Cîțu a declarat astăzi, 2 iulie, că România nu ar trebui să se confrunte cu un al patrulea val al pandemiei de COVID-19 dacă populaţia se vaccinează.
El a mai spus, potrivit Agerpres, că economia ţării nu ar trebui să mai aibă de suferit: „Dacă ne vaccinăm, nu ar trebui să avem niciun val patru. S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum. Singura soluţie este să ne vaccinăm. Nu mi se pare normal să mai închidem economia când avem aceste vaccinuri. Eu voi susţine ca economia să rămână deschisă, să nu mai avem niciun fel de restricţii, pentru că nu trebuie ca cei care s-au vaccinat să mai sufere”.
GERMANIA: Șofer român, arestat după furtul unor teste rapide Covid-19 în valoare de 60.000 €