Dezinfectanți periculoși sau ineficienți, vânduți în UE. Ultimele tipuri de măști false aduse din China

După ce a dăruit lumii covidul, China umple planeta cu măști care nu au nici o legătură cu noțiunea de protecție. Pe de altă parte, unele țări din UE produc dezinfectați periculoși sau ineficienți.

Mai multe state din UE au trimis Comisiei Europene alerte despre diferite tipuri de astfel de produse care sunt foarte dăunătoare pentru cei care le poartă.

Comisia Europeană primește zilnic semnalări din partea autorităților naționale cu privire la produsele periculoase identificate pe piețele lor. Acestea sunt transmise prin sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase „Safety Gate”.

Semnalările includ informații despre tipurile de produse identificate, riscurile pe care le prezintă și măsurile luate la nivel național pentru a preveni sau pentru a restricționa comercializarea lor.

Are sau nu masca de protecție GPS? Un pilot grec a păcălit internauții și trolii

În fiecare săptămână se întocmește un raport cu aceste semnalări, ultimul fiind emis pe 29 ianuarie 2021. În acest document se atrage atenția supra mai multor produse de uz sanitar, măști de protecție sau dezinfectanți, care prezintă risc pentru cei care le folosesc.

Mască filtrantă de particule cu denumirea Infection Prevention Face Mask, marca Daddy´s Choice, prezintă un risc mare pentru sănătăte. Este fabricat în China și este vândut și online.

Aceste măști au marcajul CE, dar nu sunt certificate ca echipament de protecție de către un organism relevant. De aceea, produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardul european.

Marcajul CE indică conformitatea cu standardele de sănătate, siguranță și protecție a mediului pentru produsele vândute în Spațiul Economic European.

Un alt produs similar este masca care are trei straturi negre sau roz, cu indicația „categoria PPE 1/type IIR”. Are denumirea DMC, are marcaj CE fals. La aceste măști nu este menționată țara de origine.

KN95, modelul BH1083X-010, este o mască fabricată în China și este promovată ca fiind un produs care protejează împotriva particulelor virale, dar nu este certificată de nici un organism european relevant. Un alt model de KN95, SYM-001, are aceleași probleme cu marcajul CE, măștile fiind comercializate în pungi de plastic.

Autoritățile din Luxemburg au respins mai multe importuri de măști FFP2, tot KN95. Unele dintre acestea erau produse în Hong Kong și comercializate într-o pungă de plastic care conține 10 de măști, deși ar trebui să fie ambalate în cutii de 40 bucăți. Mai mult, are marcajul CE fals. Altele erau fabricate China.

Pe lângă chinezăriile menționate mai sus, pe piața UE au ajuns cel puțin doi dezinfectanți pericoluși folosiți pentru mâini. Unul dintre aceștia este fabricat în Letonia, celălalt este originar din Germania.

Alerta la dezinfectantul pentru mâini Pilot Dezinfekcijas lidzeklis este una din categoria: GRAV.  Produsul conține metanol, valoare măsurată a acestuia fiind 7% din greutate. Metanolul este foarte toxic pentru sistemul nervos central și pentru ochi. Ingerarea sau contactul cu metanol poate duce la orbire și deces.

Mai mult, nu există informații referitoare la toxicitatea și inflamabilitatea produsului. Ambalajul nu este prevăzut cu sistem de închidere de siguranță pentru copii. Acest dezinfectat nu este conform cu regulamentele privind produsele biocide și clasificarea, etichetarea și ambalarea.

Un alt dezinfectat de mâini care nu respectă regulamentele UE este Solenal To Go care conține prea puțin clor activ pentru a fi eficace ca dezinfectant, astfel că nu asigură nicio protecție. Produsul este vândut online, în special prin intermediul Amazon, și este originar din Germania.

Politician german, protejat de Poliție după amenințările primite din partea celor care refuză masca de protecție

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?