Un studiu recent sugerează că adoptarea unei diete fără produse de origine animală pentru o perioadă scurtă de opt săptămâni ar putea încetini ritmul îmbătrânirii biologice, aducând beneficii semnificative pentru inimă, ficat, precum și pentru sistemele hormonale și inflamatorii.
Cercetarea, condusă de o echipă de la Școala de Medicină a Universității Stanford, s-a concentrat pe analiza ratei de metilare a ADN-ului, un tip de modificare genetică reversibilă folosită adesea ca indicator al vitezei cu care corpul îmbătrânește, relatează Science Alert.
În cadrul studiului, 21 de perechi de gemeni identici au fost monitorizate, dintre care unul din fiecare pereche a urmat o dietă vegană timp de opt săptămâni, în timp ce fratele sau sora sa geamănă a continuat să consume carne și produse lactate. După această perioadă, cei care au urmat dieta vegană au prezentat o scădere a estimărilor vârstei biologice.
„Acest studiu sugerează că o dietă vegană pe termen scurt este asociată cu beneficii epigenetice și cu o reducere a aportului caloric”, au scris cercetătorii în lucrarea publicată. „Utilizarea biomarkerilor epigenetici (EBP) subliniază potențialul acestora de a evalua impactul dietelor și de a facilita strategii de nutriție personalizate pentru o îmbătrânire sănătoasă”.
►►► Cum ne poate ajuta alimentația să încetinim îmbătrânirea creierului
Studiul a arătat că îmbătrânirea biologică era mai redusă în cazul organelor precum inima și ficatul, dar și în țesuturile care alcătuiesc sistemele hormonale, inflamatorii și metabolice. Aceasta sugerează că organismul nu îmbătrânea la fel de rapid sub influența unei diete vegane.
Dieta non-vegană a inclus zilnic între 170 și 225 de grame de carne, un ou și o porție și jumătate de produse lactate. În ambele grupuri, participanții au consumat mese pregătite în primele patru săptămâni, iar în următoarele patru săptămâni și-au pregătit singuri mesele, pe baza recomandărilor nutriționiștilor, ceea ce a făcut ca ambele diete să fie considerate sănătoase.
Pe lângă diferențele observate la nivelul markerilor ADN, cei care au urmat dieta vegană au pierdut, în medie, cu două kilograme mai mult decât cei care au urmat o dietă omnivoră. Aceasta face dificilă excluderea influenței restricției calorice sau a pierderii în greutate asupra ritmului de îmbătrânire biologică observat.
►►► De ce nasul și urechile par mai mari pe măsură ce îmbătrânim? Iată adevărul
Există însă câteva rezerve importante de luat în considerare: studiul a avut un număr relativ mic de participanți și nu a luat în calcul riscul deficiențelor nutriționale care pot apărea pe termen lung într-o dietă bazată exclusiv pe plante. De asemenea, studiul a fost parțial finanțat de Beyond Meat, o companie care produce alternative vegetale la carne, precum și de Fundația Vogt, care investește în proiecte ce protejează animalele și promovează produsele pe bază de plante.
Cercetătorii recunosc că relația dintre diferențele dietetice și îmbătrânirea biologică rămâne neclară. Până în prezent, nu există dovezi clare că veganii trăiesc mai mult.
►►► Consumul de brânză te face fericit și poate sprijini îmbătrânirea sănătoasă
Cu toate acestea, studiul oferă o perspectivă interesantă asupra rapidității cu care schimbările în dietă pot avea un impact pozitiv asupra corpului. Această cercetare urmează unui studiu similar din anul precedent, care a arătat că opt săptămâni de dietă vegană pot aduce beneficii sănătății cardiovasculare.
„Cercetările viitoare ar trebui să exploreze efectele pe termen lung ale dietelor vegane asupra sănătății epigenetice și a stării generale de bine, având în vedere importanța suplimentării corecte a nutrienților”, concluzionează cercetătorii.