Parlamentul European a adoptat pe 24 octombrie 2018 textul unei directive care va avea un impact puternic în pescuit, în industria tutunului, a băuturilor sau în cea a produselor de igienă personală.

De exemplu, în interesul sănătății femeilor, este necesară evitarea prezenței substanțelor chimice periculoase în absorbante, tampoane igienice și aplicatoare de tampoane.

Directiva are în vedere reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului și implicit asupra sănătății oamenilor. Toate produsele de unică folosință sunt susceptibile a avea un impact negativ asupra climei și mediului pentru că sunt folosite o dată și aruncate, fiind rareori reciclate.

Produsele din plastic de unică folosință cum ar fi: farfurii, tacâmuri, paie, bețele pentru baloane sau bețișoare de urechi vor fi interzise din 2021 în Uniunea Europeană. Aceste produse produc 70% din deșeurile care ajung în ape. Vor fi interzise și produsele de polistiren expandat în care se pun alimente.

Mai mult, statele membre vor fi obligate să interzică introducerea lor pe piața Uniunii.

În cazul farfuriilor și tacâmurilor din materiale plastice termenul de scoatere acestora din UE este 2023, dar pentru a se evita orice riscuri legate de continuitatea furnizării anumitor servicii sociale: catering în instituțiile de învățământ și în spitale termenul de scoatere a acestora de pe piață va fi prelungit până la finalizarea contractelor încheiate înainte de 31 decembrie 2018.

Din cauza ratei lente de degradare, plasticul este peste tot găsit în mări, oceane, plaje. Reziduri din plastic au fost găsite în țestoasele de mare, foci, balene și păsări, dar și în pești, moluște sau crustacee. Prin intermediul acestora din urmă ajunge în corpul uman.

În cazul în care pentru unele produse din plastic nu există înlocuitori, noua directivă prevede reducerea acestora cu 25% până în 2025. Se preconizează că va crește consumul de astfel de produse, astfel că se va proceda ca în cazul pungilor de plastic: se va introduce o taxă pentru ambalajele produselor alimentare care sunt destinate consumului imediat: hamburgeri, sandwichuri etc.

Producția mondială de materiale plastice a crescut considerabil, ridicându-se în 2017 la 348 de milioane de tone. UE a produs în 2017 64,4 milioane de tone, aproape o cincime cât se produce la nivel global, cu 3,4% mai mult decât în 2016.

Sticlele de plastic vor trebui în proporție de 90% reciclate până în 2025. Dopurile și capacele din plastic ale recipientelor pentru băuturi sunt printre cele mai întâlnite articole din plastic de unică folosință găsite pe plajele din Uniune.

Foto: Pet-uri la Barajul Bicaz

Ca urmare, recipientele pentru băuturi care sunt produse din plastic de unică folosință vor fi introduse pe piață numai dacă vor fi proiectate astfel încât să nu mai fie aruncate dopurile. La fel de des întâlnite sunt și sticlele pentru băuturi, cu dopuri și capace, care sunt produse din plastic de unică folosință.

Dopurile sau capacele metalice cu garnituri din plastic nu se consideră ca fiind fabricate din plastic. Recipientele de sticlă și metal pentru băuturi ale căror capace și dopuri sunt din plastic nu sunt vizate de această directivă.

Noua directivă prevede sancțiuni eficace și cu efect descurajator pentru cei care aruncă peste tot acest tip de produse, dar și pentru cei care nu le reciclează. Cel mai probabil, una dintre măsurile pe care le vor lua statele membre va fi taxarea acestor produse, așa cum se întâmplă de exemplu în Germania. Clientul plătește o taxă și își recuprează banii când duce înapoi recipientul.

Parlamentarii europeni au căzut de acord că metode restrictive trebuie introduse și în industria tutunului, în special în cazul țigărilor care au filtre din plastic.

În următorii 11 ani aceste filtre trebuie reduse cu 80%. Un filtru de țigară poluează între 500 și 1.000 de litri de apă, iar dacă este aruncat pe pământ îi ia aproape 12 ani pentru a se dezintegra.

Statele membre trebuie să se asigure că firmele producătoare de țigarete vor acoperi cheltuielile pentru colectarea, transportul și tratarea filtrelor de țigări folosite.

Filtrele din produsele din tutun ocupă locul doi în clasamentul articolelor din plastic de unică folosință aruncate în natură. Impactul deosebit asupra mediului al produselor din tutun cu filtre nu poate fi ignorat, întrucât filtrele respective se pot diviza în bucăți mai mici de plastic.

Filtrele de tutun uzate conțin numeroase substanțe chimice periculoase pentru mediu, dintre care cel puțin 50 sunt cunoscute ca fiind cancerigene pentru om. Ele mai conțin și metale grele care se pot scurge din filtru și pot afecta mediul înconjurător, aerul și mediul marin.

Statele membre ar putea crea stimulente pentru recuperarea mucurilor de țigară în vederea curățării acetatului de celuloză, materialul plastic care reprezintă 60 % din compoziția filtrelor de țigări, transformându-l apoi în obiecte de plastic noi.

Și pescarii vor fi afectați de noua directivă. Cel puțin jumătate dintre echipamentele de pescuit care conțin plastic și care sunt pierdute sau abandonate trebuie să fie colectate în fiecare an. Aceste echipamente reprezintă aproape o treime din deșeurile găsite pe plajele Uniunii Europene.

O proporție semnificativă a echipamentelor de pescuit și de acvacultură introduse pe piață nu este colectată pentru tratare.

Produsele din plastic de unică folosință și echipamentele de pescuit și de acvacultură care conțin plastic, cum ar fi vârșe, capcane, flotoare și geamanduri, fileuri, funii, sfori, corzi și cârlige de pescuit reprezintă o problemă deosebit de gravă. Ele sunt un pericol pentru ecosistemul marin, pentru sănătatea oamenilor și a animalelor, afectând turismul, pescuitul și transportul maritim.

Parlamentul European a atras atenția că Uniunea trebuie să acorde o atenție deosebită producătorilor de materiale textile și de pneuri, întrucât îmbrăcămintea și pneurile reprezintă 63 % din microplasticele care ajung direct în mediul acvatic.

Poluarea terestră și contaminarea solului cu bucăți mari de plastic și cu fragmente din aceste bucăți poate fi semnificativă.  Poluarea cu plastic provenită din terenurile agricole trebuie și ea avută în vedere.

Fermierii vor fi obligați să apeleze la o firmă de gestionare a deșeurilor autorizată pentru a aranja colectarea și reciclarea materialelor plastice și să păstreze o dovadă a faptului că deșeurile de plastic au fost tratate în mod corect.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA