Parlamentului European a adoptat pe 9 iunie 2022 o rezoluție referitoare la amenințările globale în privința drepturilor în materie de avort, în condițiile în care Curtea Supremă a SUA intenționează să anuleze acest drept, discuții similare existând și în state UE.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății – OMS, avortul este un element esențial în serviciile de asistență medicală. Aproximativ 45 % din totalul avorturilor sunt nesigure, 97 % dintre acestea fiind efectuate în țările în curs de dezvoltare.

Datele UNFPA, agenția ONU pentru sănătate sexuală și reproductivă, în fiecare an se înregistrează aproximativ 121.000.000 de sarcini nedorite. Peste 60 % dintre aceste sarcini se încheie cu avort.

În ultimii ani, oponenții sănătății sexuale și ai autonomiei femeilor au avut o influență importantă, inclusiv la nivel internațional, în ceea ce privește legislația și politicile statelor. Ascensiunea extremei drepte contribuie și ea la acest regres al dreptului femeilor la avort, se arată în Rezoluția Parlamentului European.

Oficialii ONU au remarcat că, în statele unde avortul este incriminat și supus unor restricții legale, încetarea sarcinii în condiții de siguranță nu este posibilă pentru toate femeile din cauza situației lor socioeconomice.

Astfel, avortul devine un privilegiu al femeilor avantajate din punct de vedere socioeconomic, în timp ce femeile cu resurse limitate sunt obligate să recurgă la avorturi nesigure și clandestine care le pun în pericol viața și sănătatea.

„Proporția avorturilor nesigure este semnificativ mai mare în țările cu legi foarte restrictive privind avortul decât în țările cu legi mai puțin restrictive”, precizează ONU.

Legăturile „Coaliției pentru Familie” cu evangheliști americani din tabăra lui Trump

Avortul în condiții nesigure este principala cauză, dar care poate fi prevenită, a deceselor materne și a bolilor în rândul femeilor. Lipsa accesului la servicii sigure și legale de avort reprezintă o problemă critică de sănătate publică și de drepturi ale omului.

Curtea Supremă a Statelor Unite a stabilit în 1973 și confirmat în 1992 și 2016 dreptul constituțional în SUA la avort legal înainte de viabilitatea extrauterine a fătului. Presa americană a dezvăluit existența unui proiect care ar revoca hotărârea din 1973, o hotărâre definitivă urmând a fi emisă la finalul acestei luni.

Potrivit Parlamentului European, proiectul reprezintă opțiunea cea mai negativă în termeni de drepturi de avort pe care ar putea-o lua Curtea Supremă a SUA prin faptul că ar permite să interzică avortul în orice moment al sarcinii. Aceasta înseamnă eliminarea protecției de care femeile din SUA se bucură în prezent.

Donald Trump: Bebelușii nu ar trebui să se nască în a noua lună de sarcină, acest fapt „trebuie să se schimbe” (VIDEO)

Începând cu 2011, în mai multe state ale SUA au fost adoptate aproape 500 de legi care restricționează accesul la avort. De exemplu, Texas a adoptat recent o lege care interzice avortul după constatarea bătăilor cardiace ale fătului, adică după aproximativ șase săptămâni de sarcină. Nu contează dacă fătul este urmarea unui viol, incest sau are boli care sunt incompatibile cu viața normală după naștere.

Statul Texas a creat posibilitatea legală ca orice cetățean să poată da în judecată orice persoană care oferă servicii de avort sau asistă pe cineva. În plus, pentru acționarea în judecată, autoritățile texane oferă o recompensă de 10.000 de dolari. Parlamentul European consideră că sistemul din Texas deschide calea pentru numeroase moduri de hărțuire.

Legea texană a constituit un precedent, astfel că cel puțin 12 state au adoptat, au introdus sau au notificat intenția de a introduce legi similare. În Alabama, Georgia, Iowa, Ohio și Carolina de Sud, proiecte legislative asemănătoare celui din Texas au fost blocate în instanță.

Aproape toate decesele cauzate de avorturile nesigure au loc în țări în care avortul este sever restricționat, se menționează în Rezoluția Parlamentului European. Se estimează că numărul anual de decese în rândul femeilor însărcinate în SUA din cauza avorturilor nesigure ar crește cu 21 %.

La nivel mondial, complicațiile legate de sarcină și naștere sunt principala cauză de deces în rândul adolescentelor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. Comitetul ONU pentru Drepturile copilului îndeamnă țările să dezincrimineze avortul și să se asigure că fetele au acces la servicii de avort legal în condiții de siguranță.

Părinții care și-au violat ani la rând fetița rămân după gratii

În cazul în care hotărârea din 1973 a Curții Supreme a SUA va fi răsturnată, se vor putea colecta date cu privire la persoanele care s-au apropiat de o clinică de avort, au achiziționat medicamente care provoacă avortul sau au căutat informații despre avorturî. Urmărirea lor este ușor de făcut prin intermediul aplicațiilor de monitorizare menstruală sau al instrumentelor de geolocalizare și al motoarelor de căutare.

Organizațiile neguvernamentale și grupurile cu orientare conservatoare care aparțin filonului creștin de dreapta din SUA au finanțat puternic această mișcare împotriva avortului la nivel mondial.

Parlamentul European are temeri că, dacă hotărârea din 1973 va fi anulată, aceste grupări vor finanța și mai mult grupările antiavort din întreaga lume. Acestea vor face presiuni asupra guvernelor pentru revocarea dreptului de avort.

În ultimele decenii, peste 60 de țări și-au reformat legislația și politicile privind avortul pentru a elimina restricțiile. Cu toate acestea, se poate observa, inclusiv în Europa, un regres în acest domeniu.

Polonia este singurul stat membru al UE care, printr-o hotărâre a Curții Constituționale din 2020 a anulat unele drepturi ale femeilor poloneze, ceea ce implică o interdicție de facto a avortului. Curtea Constituțională din Polonia este considerată nelegitimă.

Avortul este interzis în Malta și nu se poate efectua în Ungaria. În Slovacia, avortul medical la începutul sarcinii nu este legal. Accesul la avort este, de asemenea, subminat în Italia și refuzat în Croația.

DRAMELE din Italia. Româncă violată de patron cu acordul soțului: „Mi-a cerut să fiu drăguță cu el”

Pe de altă parte, câteva state din America Latină au făcut progrese în acest sens: Argentina, Mexic, Ecuador, Columbia și Chile. Lor li se adaugă Angola, India, Kenya, Noua Zeelandă, Irlanda de Nord, Coreea de Sud și Thailanda.

Parlamentul European atrage atenția că drepturile femeilor sunt inalienabile și că acestea nu pot fi eliminate și nici reduse. În plus, este esențial ca UE și statele sale membre să continue să facă progrese în ceea ce privește garantarea accesului la servicii de avort sigure, legale și în timp util, în conformitate cu recomandările  OMS.

Avortul legal și în condiții de siguranță constituie un drept fundamental, iar incriminarea, întârzierea și refuzarea accesului la servicii sigure și legale de avort constituie o formă de violență împotriva femeilor.

Mai multe organisme din domeniul drepturilor omului au afirmat că refuzul avortului legal și în condiții de siguranță poate constitui tortură sau tratamente crude, inumane și degradante.

Avorturile nesigure care cauzează decese în contextul interzicerii avortului ar trebui înțelese ca „asasinate arbitrare din punctul de vedere al genului, suferite doar de femei, ca urmare a discriminării consacrate prin lege”.

Într-o declarație a experților ONU publicată în septembrie 2021 se subliniază că „drepturile femeilor sunt drepturi fundamentale care nu pot fi subordonate considerentelor culturale, religioase sau politice”, iar „influența ingerințelor motivate ideologic și religios în chestiunile de sănătate publică a fost deosebit de dăunătoare pentru sănătatea și bunăstarea femeilor și a fetelor”.

Parlamentul European este profund îngrijorat de faptul că interzicerea avortului va contribui la trauma suferită de victimele violurilor și ale incesturilor.

Lăsat liber de judecători după ce s-a masturbat în fața fiicei sale de opt ani și a postat imaginile pe internet

Comisia Europeană și statele UE ar trebui să utilizeze toate instrumentele de care dispun pentru contracararea regresului în ceea ce privește drepturile femeilor. Sărăcia este strâns legată de continuarea forțată și constrânsă a sarcinii și de lipsa unor servicii de efectuare a unui avort legal și în condiții de siguranță.

Avortul trebuie să fie întotdeauna o decizie voluntară, bazată pe cererea unei persoane, și luată în mod liber, în conformitate cu standardele medicale și cu disponibilitatea, accesibilitatea, prețul abordabil și siguranța, pe baza orientărilor OMS.

Parlamentul European condamnă faptul că femeile nu pot avea acces la servicii de avort din cauza practicii obișnuite din unele state membre ca medicii și, în unele cazuri, instituțiile medicale în ansamblu, să refuze furnizarea de servicii de sănătate pe baza clauzei de „conștiință”.

Această clauză conduce la refuzul acordării de îngrijiri pentru avort pe motive de religie sau de conștiință și pune în pericol viața și drepturile femeilor. Este adesea utilizată adesea și în situațiile în care orice întârziere ar putea pune în pericol viața sau sănătatea pacientei.

Actor de reclame, arestat pentru viol și tentativă de viol sub amenințarea cuțitului

Copilă de 11 ani, violată și filmată de trei adolescenți. Imaginile au fost distribute pe net

BRĂILA: Copilă de zece ani, violată ani la rând de un italian sub supravegherea femeii care o îngrijea

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!