Skip to content

Consumul de brânză te face fericit și poate sprijini îmbătrânirea sănătoasă

Efectele consumului de branza

O analiză genetică de amploare a descoperit că persoanele cu o stare mentală bună tind să trăiască mai mult și mai sănătos. Anumite alegeri ce țin de stilul de viață, cum ar fi consumul de brânză, ar putea juca un rol semnificativ în realizarea acestui obiectiv.

Analizând genele a milioane de europeni, cercetătorii chinezi au descoperit că brânza gouda, de exemplu, este benefică pentru organism, aceasta fiind una dintre concluziile cele mai interesante. La urma urmei, cine nu ar vrea să fie informat că mâncatul mai multor produse lactate te poate ajuta să trăiești mai mult și mai sănătos?

Totuși, concluziile sunt mai complexe decât simplul consum de alimente care te fac fericit.

Studii observaționale anterioare au arătat că fericirea poate influența modul în care o persoană îmbătrânește, chiar mai mult decât fumatul. Dar acestea sunt doar asocieri care ar putea fi influențate de alți factori neglijați, cum ar fi statutul socio-economic, scrie Science Alert.
►►► Mersul pe jos, un „mijloc eficient şi accesibil” pentru prevenirea durerilor de spate

Studiul actual este diferit. El folosește o metodă analitică cunoscută sub numele de randomizare mendeliană, care este un instrument valoros pentru a explora ce factori influențează genele noastre și conduc la anumite rezultate în materie de sănătate.

Este una dintre puținele metode pe care cercetătorii le pot folosi pentru a prezice un efect cauzal potențial fără a fi necesar să desfășoare un studiu clinic.

Pe baza a opt seturi diferite de date populaționale din Europa, fiecare cuprinzând între 38.000 și 2,4 milioane de indivizi, cercetătorii au găsit dovezi potențial cauzale că o stare mentală mai bună, măsurată prin satisfacția vieții, starea de spirit, neuroticism și simptome depresive, poate ajuta la o viață mai lungă și mai sănătoasă.

„Studiul nostru oferă dovezi încurajatoare că îmbunătățirea stării de bine mentale este o cale viabilă pentru îmbătrânirea sănătoasă, indiferent de statutul socio-economic al individului”, concluzionează autorii.

Explorând mai în detaliu datele a 33 de indivizi din seturile europene, echipa de cercetători a investigat factorii intermediari care ar putea influența legătura dintre starea de bine mentală și îmbătrânirea sănătoasă, inclusiv alegerile de stil de viață, cum ar fi fumatul, comportamente individuale, cum ar fi utilizarea medicamentelor, aspecte fizice, cum ar fi masa musculară, și boli, cum ar fi diabetul și cancerul.

Efectele consumului de brânză

Aici intervine brânza. Dintre cei 33 de indivizi considerați, cei care au raportat că mănâncă mai multă brânză și fructe tind să aibă scoruri mai mari de bunăstare mentală. Mai mult, consumul de brânză a avut un impact pozitiv de 3,67% asupra autoevaluării sănătății și longevității lor.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, fumatul a avut un impact negativ de 4,56% asupra factorilor de îmbătrânire sănătoasă, iar consumul de fructe a avut un impact pozitiv de 1,96%.

Interesant este că timpul petrecut la televizor a fost factorul de stil de viață cu cel mai mare efect negativ asupra factorilor de îmbătrânire sănătoasă: un impact de 7,39%.
►►► Cum ne poate ajuta alimentația să încetinim îmbătrânirea creierului

Unirea sănătății mentale și fizice este un proces extrem de complex, iar niciun studiu nu poate considera toate variabilele posibile care ar putea avea o influență. Cu toate acestea, autorii cercetării actuale argumentează că studiul lor este „meticulos și exhaustiv” în considerarea influențelor posibile, cel puțin în rândul celor de origine europeană.

Vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege de ce consumul de brânză ar putea avea o influență atât de mare asupra îmbătrânirii sănătoase, comparativ cu, de exemplu, consumul de fructe.

În timp ce alimentele bogate în grăsimi sunt adesea considerate nesănătoase pentru oameni, studiile sugerează că, în mod moderat, consumul de grăsimi lactate poate scădea colesterolul și reduce riscul de boli cardiovasculare și mortalitatea generală.

Produsele lactate integrale, cum ar fi înghețata, sunt asociate cu o sănătate mentală mai slabă, dar unele tipuri de brânză pot fi diferite atunci când sunt consumate într-o dietă echilibrată.

Într-un studiu recent din Japonia, de exemplu, consumul crescut de brânză a fost asociat cu o funcție cognitivă mai bună, iar alte cercetări sugerează că brânza poate declanșa căile de dopamină din creier, ducând la sentimente de plăcere.

Din aceste studii inițiale, se pare că brânza poate fi benefică atât pentru minte, cât și pentru corp. Dacă vrei să trăiești mai mult și mai sănătos, nu ar fi rău să adaugi puțin parmezan peste paste din când în când.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!