Skip to content

EPIDEMIE de varicelă. Zeci de copii și adulți sunt internați la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş”

Una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei – varicela – se răspândeşte rapid. Şi tot mai mulţi pacienti ajung în spital cu complicaţii severe. Zeci de copii, dar şi adulţi sunt internaţi la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Capitală – mult mai mulţi decât de obicei. Vaccinul e singura metodă de protecţie, spun medicii. Nu e însă în schema de gratuităţi. Cei care fac varicelă devin imuni pe viaţă în faţa bolii.

Cei mai mulţi trec prin forme uşoare de boală, dar uneori pot să apară probleme neurologice. Una dintre cele mai de temut complicaţii ale varicelei este encefalita.

În ultimul timp, au fost multe cazuri cu complicaţii precum ataxia cerebrală, care cauzează tulburări severe de echilibru, dureri puternice de cap şi vărsături, dar şi cu pneumonii, artrită şi purpură de la varicelă.

Riscurile sunt mai mari pentru adulţii şi vârstnicii care fac varicelă.

Varicela sau vărsatul de vânt, cum i se mai spune, este extrem de contagioasă. Aşa cum arată şi numele popular, virusul se transmite foarte uşor prin curenţii de aer. Perioada de incubaţie este cuprinsă între 10 zile şi trei săptămâni.

Cu două-trei zile înainte să-i apară febra şi erupţia de pe piele, pacientul e cel mai contagios, spun specialiştii.

Virusul cauzează şi Zona Zoster, boală care apare mai ales la bunicii care se molipsesc de la nepoţi.

Vaccinul antivaricelă nu e pe lista obligatorie și costă peste 100 de lei.

Medicii recomandă vaccinul antivaricelă după vârsta de un an. În următoarele şase săptămâni sunt interzise produsele cu salicilaţi, fiindcă pot cauza o boală gravă care afecteaza toate organele corpului.

Afacere mortală cu medicamente. Distribuitorii farma fac profit pe seama bolnavilor incurabili