Skip to content

File de somon afumat infectat cu bacterie, retras de pe rafturi

File de somon afumat infectat cu bacterie, retras de pe rafturi

O bacterie foarte periculoasă, în special pentru copii și gravide, a fost depistată în produsele „File somon norvegian afumat” distribuit de firma Ocean Fish SRL.

La data de 11 septembrie 2023, Carrefour a anunțat că retrage de pe piață și recheamă de la consumatori următoarele produse: „File somon norvegian afumat, feliat 100 g” și „File somon norvegian afumat 200 g”.

Potrivit ANSVSA, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, societatea OCEAN FISH S.RL. „a inițiat retragerea de la comercializare a produsului ca urmare a evidențierii prezenței Listeria monocytogenes”.
Alternativă la zeama de varză împotriva mahmurelii. Ce alimente trebuie consumate după beție

Ocean Fish SRL a fost înființată în 1998 într-un apartament din București și era deținută de doi cetățeni moldoveni, Gheorghe Botnari și Ilie Busuioc. În 2002 și-a schimbat sediul în Ilfov și de atunci are ca activitate principală „prelucrarea şi conservarea peştelui, crustaceelor şi moluştelor”. Busuioc este în prezent singurul asociat și administrator.

Clienții Carrefour care dețin produsele de mai sus nu trebuie să le consume, ci să le distrugă sau să le returneze în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Reprezentanții lanțului de magazine avertizează persoanele care au consumat produsele menționate mai sus și care prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum.
Cum şi cu ce se injectează puii vânduți în magazine – VIDEO

Listerioza este o boală gravă, infecția fiind cauzată de infecția cu bacteria Infectia este dobandita prin ingestia alimentelor contaminate cu bacteria Listeria, parazit des întâlnit în produsele de origine animală care nu sunt tratate termic.

Simptomele pot apărea la câteva zile sau luni după consumul alimentelor contaminate. Acestea sunt: febră (38-41 grade Celsius), frisoane, stări de greață, vărsături, dureri musculare, dureri în gât, dureri de cap, dificultăți de respirație, oboseală, diaree, pierderea echilibrului, convuslii etc.

Gravidele, persoanele cu imunitate scăzută, precum și cele în vârstă trebuie să acorde o atenție deosebită acestor simptome. Gravidele pot transmite boala fătului. Complicațiile care pot aparea în cazul infecției cu Listeria în timpul sarcinii sunt: nașterea prematură, făt născut cu greutate mai mică decât cea considerată firească, avortul spontan sau decesul intrauterin.