Un raport al guvernului american a concluzionat că fluorul din apă la un nivel dublu față de limita recomandată este asociat cu o scădere a IQ-ului la copii. Acesta este primul raport oficial care stabilește, cu „încredere moderată”, o legătură între expunerea la niveluri ridicate de fluor și scăderea IQ-ului la copii. Deși raportul nu a fost conceput pentru a evalua exclusiv efectele fluorului în apa potabilă, el subliniază riscul neurologic potențial al expunerii ridicate la fluor.
Fluorul și sănătatea dinților
Fluorul este cunoscut pentru rolul său în întărirea dinților și prevenirea cariilor, fiind adăugat la apa potabilă în cantități mici, considerat una dintre cele mai mari realizări de sănătate publică din ultimul secol, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. Cu toate acestea, raportul sugerează că expunerea la niveluri mai mari de fluor poate prezenta riscuri pentru dezvoltarea neurologică a copiilor.
►►► Metodă la îndemâna oricui pentru a îndepărta microplasticele din apa potabilă
Concluziile raportului
Raportul, realizat de Programul Național de Toxicologie (NTP) din cadrul Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, a analizat studii din mai multe țări, inclusiv Canada, China, India și Iran și a concluzionat că apa potabilă cu peste 1,5 miligrame de fluor pe litru este constant asociată cu scăderea IQ-ului la copii. Studiile analizate sugerează că IQ-ul ar putea fi cu 2 până la 5 puncte mai mic la copiii expuși la niveluri mai mari de fluor.
În SUA, aproximativ 0,6% din populație, adică circa 1,9 milioane de persoane, trăiesc în zone unde apa potabilă conține niveluri naturale de fluor de 1,5 miligrame pe litru sau mai mult. Raportul nu a abordat riscurile nivelurilor mai scăzute de fluor și nici efectele expunerii la fluor la adulți.
►►► Apa potabilă din Europa este contaminată cu substanțe chimice „eterne”, avertizează ONG-urile
Reacții și măsuri de prevenție
Deși raportul ridică întrebări serioase, Asociația Dentară Americană, un susținător al fluorurării apei, a criticat anterior analize similare, iar experții lor continuă să revizuiască noile concluzii. În paralel, specialiștii sugerează că femeile însărcinate ar trebui să reducă aportul de fluor, nu doar din apă, ci și din anumite tipuri de ceaiuri, și ar putea fi necesare discuții politice privind etichetarea conținutului de fluor pe băuturi.
Fluorul a fost adăugat pentru prima dată în apa potabilă în 1945, în Grand Rapids, Michigan, pentru a preveni cariile dentare. În 2015, autoritățile americane au redus recomandarea pentru nivelul de fluor în apă la 0,7 miligrame pe litru pentru a combate fluoroza, o afecțiune care provoacă pete pe dinți.