Skip to content

GRIPA canină: Care sunt simptomele și cât este de periculoasă

Iarna poate fi un o perioadă grea atât pentru oameni, cât și pentru animalele de companie. Nopțile sunt lungi, zilele sunt sumbre și toți tindem să fim mai sensibili la tuse, răceli și gripă. Dar știti că și câinii pot lua gripă?

Gripa canină a fost diagnosticată pentru prima dată în anul 2004, iar primul caz a fost înregistrat în primăvara anului 2005. Toți câinii sunt susceptibili de a face această boală și, deși în prezent nu există o epidemie, câinele vostru ar putea să fie afectat la un moment dat de virus.

Potrivit Pets WebMD, virusul gripei canine (CIV) este una dintre cauzele virale ale tusei canine și, pentru este un virus relativ nou, majoritatea câinilor nu au fost expuși la el.

Simptome:

Tuse
Strănut
Nas care curge
Febră
Pierderea poftei de mâncare
Letargie
Respirație dificilă

Gripa canină este transferată prin fluide respiratorii în aer când un câine infectat tușește, latră sau strănută.

Virusul nu supraviețuiește mult în afara corpului, așa că este adesea contactat în imediata apropiere a altor câini, dar poate fi transferat și prin jucării, boluri pentru alimente / apă și așternuturi.

Este fatală?

Din fericire, la fel ca gripa umană, în majoritatea cazurilor câinii se pot recupera complet.

Cu toate acestea, complicațiile pot apărea din infecții secundare, cum ar fi pneumonia, deci este important să duceți câinele dvs. la un veterinar pentru a fi diagnosticat corespunzător.

Veterinarul vă va putea indica un plan de tratament și cele mai bune modalități de a asigura animalului de companie o recuperare ușoară, care ar putea dura între 10 zile și o lună.

Acuzații grave la adresa unei românce din Marea Britanie: ”Pune viaţa pacienţilor în pericol fiindcă nu ştie foarte bine engleza”