Companiile care explorează opțiunea de a permite angajaților să lucreze patru zile pe săptămână speră să reducă epuizarea profesională și să păstreze angajații care caută un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală, conform directorului executiv al unei organizații care promovează această idee, citat de Associated Press.
Tendința câștigă teren în Australia și Europa, potrivit lui Dale Whelehan, CEO al „4 Day Week Global” care ghidează companiile în procesul de reducere a orelor de muncă ale angajaților. Japonia a lansat în august o campanie care încurajează angajatorii să reducă programul de lucru la patru zile.
Companiile americane nu au adoptat pe scară largă săptămâna de lucru de patru zile, dar acest lucru ar putea să se schimbe. Opt procente dintre angajații cu normă întreagă chestionați de Gallup în 2022 au spus că lucrează patru zile pe săptămână, în creștere față de 5% în 2020.
Associated Press a vorbit cu Whelehan despre motivele pentru care companiile ar putea dori să ia în considerare această schimbare. Comentariile sale au fost editate pentru concizie și claritate.
De ce ar trebui organizațiile să treacă la o săptămână de lucru de patru zile?
Întrebarea mai mare este, de ce nu ar trebui? Există multe dovezi care sugerează că trebuie să facem ceva fundamental diferit în modul în care lucrăm. Avem probleme de epuizare profesională. Avem o criză de recrutare și retenție în multe industrii. Avem stres crescut în rândul forței de muncă, ceea ce duce la probleme de sănătate, probleme legate de echilibrul muncă-viață, conflicte între viața profesională și cea de familie.
Româncele care muncesc în străinătate, victime ale depresiei. „Pe italieni nu îi interesează cum eşti, dacă mai poţi”
Oamenii petrec mult timp în mașini, contribuind la criza climatică. Anumite părți ale populației pot lucra ore mai lungi și sunt recompensate pentru asta, creând o inechitate mai mare în societățile noastre. În final, ne uităm la implicațiile pe care stresul le are asupra sănătății pe termen lung. Știm că este legat de probleme precum bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul. Așadar, stresul nu trebuie tratat cu superficialitate și este în creștere în lumea noastră a muncii.
De ce este săptămâna de lucru de 40 de ore atât de comună?
Pentru a înțelege unde ne aflăm acum, trebuie să facem un pas înapoi în perioada preindustrială. Bunicul meu era fermier, lucra șapte zile pe săptămână și trebuia să fie mereu la fermă. Orele de muncă erau lungi, dar avea și multă autonomie.
Când tatăl meu a intrat pe piața muncii, era tehnician într-un rol mecanic. Se aștepta de la el să producă bunuri la scară largă. Ca urmare, nu primea recompensele pe care le avea munca agricolă, ci un salariu. Această schimbare, de la perioada bunicului meu la cea a tatălui meu, a adus nașterea unei discipline cunoscute sub numele de management care studia relația dintre oboseală și performanță. S-au făcut multe studii științifice pentru a înțelege această relație, ceea ce a dus la necesitatea unei săptămâni de lucru de cinci zile în loc de șase.
Când am intrat eu pe piața muncii, nu mai aveam o forță de muncă foarte fizică și laborioasă. Acum este o muncă extrem de cognitivă și emoțională. Diferența fiziologică fundamentală este că creierul nostru nu poate rezista aceluiași nivel de ore de muncă precum mușchii. Astfel, avem o nepotrivire între o structură de muncă de 40 de ore, înrădăcinată în munca fizică intensă, și ceea ce este acum o forță de muncă predominant cognitivă.
Cum pot companiile să crească veniturile în timp ce angajații lucrează mai puține ore?
Reducerea timpului de lucru aduce câștiguri în productivitate, deoarece angajații au mai mult timp să se odihnească și să se refacă, ceea ce le permite să înceapă o nouă săptămână mai angajați și mai odihniți. Acesta este un mod în care se observă creșterea productivității. Al doilea este schimbarea fundamentală prin care trec organizațiile când adoptă o săptămână de lucru de patru zile.
Când lucrăm cu organizații, folosim un principiu numit „100-80-100.” Adică 100% salariu pentru 80% din timp, cu 100% productivitate. Cerem organizațiilor să își proiecteze testele în conformitate cu această filosofie. Cum poți menține afacerea la același nivel sau chiar să o îmbunătățești, lucrând mai puțin? Schimbarea fundamentală este trecerea de la a gândi productivitatea ca timp necesar pentru a realiza ceva, la a ne concentra pe rezultatele care duc afacerea mai departe.
Cum susține săptămâna de lucru de patru zile echitatea?
Un procent disproporționat de mare dintre angajații part-time sunt femei. Ca urmare, femeile primesc de obicei o reducere salarială, chiar dacă, din ceea ce am văzut în testele realizate, acești angajați part-time produc același rezultat ca și colegii lor care lucrează cinci zile pe săptămână.
Stresul cronic favorizează apariția cancerului de sân
În testele pentru săptămâna de patru zile, toți pornesc pe același drum. Astfel, vedem cum bărbații își asumă mai multe responsabilități în gospodărie sau în îngrijirea copiilor. Alternativa este ca femeile să accepte locuri de muncă part-time și să aibă un salariu mai mic, în timp ce bărbații trebuie să lucreze ore mai lungi, cu salarii mai mari și locuri de muncă mai stresante pentru a compensa deficitul. Acest lucru creează un cerc vicios.
Ce fel de muncă ar putea fi eliminată pentru a crește productivitatea?
Ședințele, suntem dependenți de ședințe. Situația a devenit din ce în ce mai rea de la începutul pandemiei. Cred că o mare parte din această problemă vine dintr-o cultură a indeciziei. Există o tendință de a evita luarea deciziilor, amânând procesul sau implicând multe persoane, astfel încât toți să fie responsabili, iar în final nimeni să nu fie cu adevărat responsabil. Acest lucru nu este benefic pentru productivitate.