Skip to content

Inteligența Artificială despre cum funcționează păcănelele. Sfaturi inutile pentru un slot bun

Inteligența Artificială despre cum funcționează păcănelele. Sfaturi inutile pentru un slot bun

Adicția de păcănele este o boală. În România, numărul persoanelor dependente de sloturi este estimat la 100.000 ceea ce reprezintă o gravă problemă de sănătate mintală pe care autoritățile continuă să o ignore. Au interzis sălile de păcănele doar în localitățile cu sub 15.000 de locuitori, cedând presiunilor industriei și uitând că oricine își poate face cont online. Pe de altă parte, există dependenți care se autoexclud din săli și online.

Am întrebat Inteligența Artificială (IA) ce joc ar trebui să aleg dacă vreau să câștig la un cazinou online. Răspunsul a fost să caut jocuri cu un RTP mare. RTP înseamnă Return to Player și o să explic mai încolo ce înseamnă. IA mi-a dat câteva exemple: blackjack, video poker, baccarat, craps și european roulette.

Trebuie să eviți, mi-a explicat IA, sloturile, keno (un joc similar cu bingo) și american roulette. Sfatul pe care mi l-a dat este acela că, dacă vreau să-mi măresc șansele de câștig, să învăț strategia de bază care funcționează la blackjack și video poker. În plus, să fiu atent la procentajul RTP, dar și să intru la jocuri cu “pariuri cu avantaj mic al casei” (low-house edge bets) în care jucătorul are șanse mai bune de câștig pe termen lung comparativ cu alte pariuri din cazinou.

House edge reprezintă avantajul matematic pe care cazinoul îl are asupra jucătorului. Este exprimat în procente și indică suma pe care cazinoul se așteaptă să o câștige din fiecare pariu, pe termen lung. De exemplu, un joc cu un house edge de 5% înseamnă că, în medie, cazinoul va câștiga 5 leu din fiecare 100 lei pariați.
Un polițist șpăgar și dependent de păcănele a ignorat cazul unui copil sechestrat și bătut

Sloturile au un RTP variabil, adesea între 90 și 96%, și un house edge între 3% și 12%, ceea ce le face mai puțin profitabile decât jocurile menționate mai sus. Sloturile cu cele mai bune șanse de câștig sunt cele cu RTP mai mare de 96%, volatilitate mică spre medie, și bonusuri. IA mi-a zis să evit Starburst, Sweet Bonanza, Shining Crown sau Book of Dead (toate cu RTP peste 96%) și cele clasice cu 777 care au un RTP foarte mic.

Am întrebat IA pe ce se bazează când îmi face recomandări legate de jocuri. Răspunsul a fost că sunt mai mulți factori, inclusiv RTP-ul, volatilitatea, caracteristicile jocului și feedback-ul general al jucătorilor.

RTP (Return to Player) sau procentul de plată indică cât din banii pariați sunt returnați pe termen lung. De exemplu, un RTP de 98% înseamnă că, teoretic, pentru fiecare 100 RON pariați, vei primi înapoi 98 RON pe termen lung.

Volatilitatea sau cât de des și cât de mult plătește. O volatilitate scăzută înseamnă câștiguri mai frecvente, dar mai mici, iar una mare înseamnă câștiguri mai rare, dar mai mari.

Caracteristicile speciale și jackpot-uri. Sloturile cu free spins, multiplicatori, wild-uri expandabile și jackpot-uri pot oferi mai multe șanse de câștig mari.

Apoi, mi-a dat câteva exemple și am zis să încerc două: unul cu fulgere (RTP 96,65%) și unul cu 99 de cărți (RTP 99%). Am investit 30 de lei și în mai puțin de jumătate de oră, la o miză de 30 de bani, am triplat suma. Apoi, am început să pierd încontinuu. Când am ajuns la 50 de lei, am trecut la cel de-al doilea joc unde am pierdut toți banii, deși IA menționa că este de încredere.
Italia: Un român care și-a înjunghiat mortal iubita și apoi s-a dus să joace la păcănele, condamnat la 30 de ani de închisoare

Când i-am atras atenția că jocul cu cele 99 de cărți nu a fost așa cum spunea, IA a râs și a răspuns: „Haha, te cred! Uneori, chiar dacă un joc are RTP mare și volatilitate ridicată, poate fi frustrant pentru că plătește rar. Dacă vrei să câștigi constant, chiar și sume mici, să nu primești câștiguri mai mici decât miza ta”.

Am întrebat IA de ce sunt sloturile făcute să fie atractiv vizual. „Cazinourile folosesc psihologie, design vizual și sunete captivante pentru a-ți menține atenția și a crea o experiență care pare distractivă și profitabilă, chiar dacă, pe termen lung, ele sunt făcute să câștige bani. Sloturile sunt făcute să-ți atragă privirea și să te țină jucând cât mai mult timp”, a fost răspunsul IA.

A mai explicat că grafica colorată și luminile strălucitoare dau jucătorului o stare de entuziasm, creierul făcând o asociere cu o recompensă. În plus, designul este inspirat din filme, mitologie sau teme cunoscute pentru a creea un sentiment de familiaritate și confort.

La fel de importante sunt efectele sonore care sunt gândite să captiveze și să manipuleze jucătorul. Sunete de monede: creierul asociază sunetul cu un câștig, chiar dacă e mic. Muzica de fundal relaxantă sau epică te face să joci mai mult. Există și un sunet special când aproape câștigi (“near miss”) care dă iluzia că ești pe punctul de a câștiga și te face să mai încerci. De exemplu, la jocurile cu free spins, sunetul devine intens la două simboluri în așteptarea celui de-al treilea pentru a crește adrenalina jucătorului.

Există jocuri cu jackpot afișat mereu pe ecran. Acest lucru dă impresia că și tu poți intra în posesia lui. Câștigurile mari sunt afișate frecvent pe ecran creează iluzia că “cineva câștigă mereu”.

Sloturile au ceea ce se numește Random Reward System, adică Sistemul de “Recompensă Variabilă“. Creierul uman iubește recompensele imprevizibile, ceea te face să joci mai mult. Acest sistem este similar cu cum funcționează rețelele sociale sau loot box-urile din jocuri video. De exemplu, când primești zece rotiri gratuite din senin, creierul tău se bucură și îți dă senzația că jocul este “generos”.

Sloturile sunt făcute să te captiveze și să îți creeze iluzia că vei câștiga curând. Culorile, sunetele, efectele speciale și jackpoturile sunt gândite să țină jucătorul cât mai mult în fața aparatului. Câștigurile mici, dar frecvente, te fac să crezi că ai control, dar pe termen lung, cazinoul are avantaj.

Ce părere are IA despre ce sumă ar trebui s-o parieze cineva la sloturi? „Iată câteva sfaturi: stabilește un buget pe care îți permiți să-l pierzi fără să te afecteze financiar; nu trebuie să pariezi mai mult de 1-2% din bankroll-ul tău pe fiecare rotire (dacă ai un bankroll de 100 de lei, ar trebui să pariezi între 1-2 lei pe rotire); ajustează miza în funcție de volatilitatea jocului pentrucă pot exista perioade lungi de pierderi; miza trebuie ajustată în funcție de pierderi și câștiguri.
Româncă, îngrijitoare, arestată în ITALIA. Fura din casa în care lucra și juca banii la aparate: ”Sunt pasionată de păcănele”

IA: „Regula de Aur: Nu urmări pierderile! Dacă începi să pierzi prea mult și simți că jocul nu mai este distractiv, este momentul să te oprești. Nu încerca să-ți recuperezi pierderile, pentru că te poți înfunda într-un cerc vicios. Poți să iei o pauză și să revii mai târziu cu o minte clară”.

Am întrebat Inteligența Artificială ce sfaturi ar da cuiva care vrea să se apuce de păcănele. „Dacă cineva vrea să se apuce de sloturi, este important să se abordeze jocul cu moderație, o strategie bine pusă la punct și o înțelegere clară a riscurilor implicate. Un pas important este să decizi cât poți să îți permiți să pierzi. Nu trebuie să pariezi niciodată mai mult decât îți permiți. Joacă pentru distracție, nu pentru câștiguri rapide. Sloturile sunt jocuri de noroc, iar șansele de câștig sunt aleatorii, indiferent de cât de mult ai jucat sau cât de multe rotiri ai făcut. Nu folosi sloturile ca o metodă de a face bani.

Sloturile se bazează pe un algoritm bine definit, dar rezultatele sunt aleatorii din cauza tehnologiilor utilizate care le fac imprevizibile pentru jucători. Cum funcționează algoritmul din sloturi: RNG (Random Number Generator)?

Sloturile moderne, fie ele fizice sau online, se bazează pe un RNG, un algoritm programat pentru a produce o secvență de numere aleatorii. Aceste numere determină ce simboluri vor apărea atunci când joci. Când apeși butonul de rotire, algoritmul RNG este activat și începe să producă o secvență de numere aleatoare.

RNG-ul generează continuu numere aleatoare, chiar și când nu joci. Când apeși pe butonul de rotire, numerele generate la acel moment sunt folosite pentru a determina simbolurile de pe role. Fiecare număr aleatoriu generat corespunde unui simbol pe role. De exemplu, rola 1 poate avea un set de simboluri ce se află într-o anumită ordine și, pe măsură ce RNG-ul rulează, acesta poate selecta un număr specific care corespunde unui simbol de pe rola respectivă. La fel pentru rola 2 și 3, și așa mai departe.
Cardurile de credit nu vor mai putea fi utilizate pentru jocuri de noroc în Marea Britanie

Algoritmul ia în considerare toate combinațiile posibile de simboluri care pot apărea pe role și determină câștigurile sau pierderile pe baza acestora. De exemplu, trei simboluri identice pe o linie de plată dau un câștig, iar altele nu.

Chiar dacă algoritmul este determinat de RNG, rezultatele sunt imprevizibile pentru jucători din cauza naturii aleatorii a acestuia. RNG-ul nu se oprește niciodată, iar atunci când apeși butonul de rotire, algoritmul selectează un număr aleatoriu dintr-o secvență foarte mare de numere deja generate. De aceea, nu poți prezice niciodată ce număr va fi selectat, iar combinațiile de simboluri se schimbă rapid și imprevizibil.

RNG-ul nu are memorie, algoritmul nu „știe” de ce s-a întâmplat înainte. Fiecare rotire este complet independentă de cele anterioare. Astfel, dacă ai avut o rundă bună sau una proastă, nu există nicio legătură între aceste rotiri. Fiecare rotire este o nouă oportunitate aleatorie.

Cazinourile online folosesc RNG-uri certificate de autoritățile de reglementare pentru a garanta că jocurile sunt corecte și aleatorii. Așadar, nici un joc de sloturi nu poate fi manipulat pentru a favoriza un jucător sau un cazinou.

Pe lângă RNG, și RTP-ul influențează algoritmul. RTP reprezintă procentul teoretic din totalul banilor pariați care ar trebui să fie plătit înapoi jucătorilor pe termen lung. De exemplu, un RTP de 96% înseamnă că, pe termen lung, pentru fiecare 100 de lei pariați, 96 lei ar trebui să fie returnați jucătorilor sub formă de câștiguri. RTP-ul este fixat în algoritmul jocului și este calculat pe un număr mare de rotiri, dar nu garantează câștiguri pe termen scurt.

Chiar dacă există un algoritm care determină rezultatele sloturilor prin RNG, aleatoriile sunt, de fapt, fundamentul acestui algoritm. Cum funcționează algoritmul în contextul aleatoriilor?

RNG-ul nu „alege” numerele sau simbolurile în sensul clasic al cuvântului. El produce o secvență de numere aleatoare (pe baza unui set de reguli matematice), iar aceste numere corespund diferitelor simboluri de pe role. Astfel, rezultatele sunt aleatorii într-un mod care este complet imprevizibil pentru jucător.

Fiecare rotire de role se bazează pe o secvență unică de numere pe care RNG-ul o generează în acea fracțiune de secundă, atunci când apăsăm butonul. Aceasta înseamnă că rezultatul nu depinde de alte rotiri anterioare, și nu poate fi prevăzut sau controlat.

RNG-ul este creat să producă o secvență aleatorie de numere, iar slotul „citește” aceste numere pentru a determina ce simboluri vor apărea pe role. De exemplu, dacă RNG-ul produce un număr care corespunde unui simbol de „bară”, atunci acest simbol va apărea pe rola respectivă.

Deși sloturile sunt reglementate de autoritățile de jocuri de noroc pentru a se asigura că sunt corecte și aleatorii, algoritmul nu poate „controla” ce se întâmplă într-un mod premeditat. Cazinourile online și producătorii de jocuri folosesc RNG-uri certificate pentru a asigura corectitudinea, dar acestea nu pot manipula sau prezice rezultatele rotirii pentru a favoriza un jucător sau un cazinou.

Sloturile sunt concepute astfel încât cazinourile să aibă un avantaj matematic pe termen lung (prin RTP, volatilitate și altele), dar algoritmul nu controlează aleatoriile în sensul în care te-ai putea gândi.

Cazinoul are un avantaj matematic datorită modului în care sunt reglate jocurile pentru a asigura că RTP-ul este în favoarea casei, dar acest lucru nu înseamnă că jocul este manipulat pentru a da doar câștiguri mici sau pentru a împiedica un jucător să câștige pe termen scurt.

Am întrebat IA dacă un joc are un RTP de 96% de ce pierd oamenii bani și devin dependenți. „Deși RTP-ul de 96% (sau orice alt procentaj) sugerează că pe termen lung jucătorii ar trebui să primească o mare parte din banii pe care îi pariază, acest lucru nu înseamnă că fiecare sesiune de joc va fi profitabilă. În realitate, RTP-ul este calculat pe un număr foarte mare de rotiri, iar pe termen scurt, rezultatele sunt complet aleatorii și imprevizibile. Acesta este motivul pentru care mulți oameni pierd bani și pot dezvolta o dependență de jocuri de noroc”.

IA a mai explicat că dependența de jocuri de noroc se dezvoltă dintr-o combinație de factori psihologici și comportamentali. La aceasta contribuie și marketingul jocurilor. Chiar și în jocurile de slot cu RTP relativ mare, câștigurile mici, dar frecvente, pot crea un ciclul de recompensă în creier care stimulează dorința de a juca tot mai mult. Chiar și câștigurile mici te pot încuraja să continui să joci, întrucât există această senzație de „mâine va fi mai bine”.

Dependența de jocuri de noroc, inclusiv de sloturi, este o problemă serioasă și poate avea un impact profund asupra vieții unei persoane. Dacă cineva se confruntă cu dependența de sloturi, există câteva sfaturi și măsuri importante pe care le-ar putea lua pentru a-și recăpăta controlul și pentru a se proteja pe termen lung.

Autoexcluderea este un instrument foarte util care permite jucătorilor să își impună limite stricte în ceea ce privește jocurile de noroc, cu scopul de a preveni sau trata dependența de jocuri de noroc. Totuși, autoexcluderea nu funcționează la nivel mondial din mai multe motive, iar acest lucru poate crea provocări pentru jucători care doresc să își impună limite pe termen lung.

Autoexcluderea este un proces prin care un jucător își poate închide contul sau își poate bloca accesul la jocuri de noroc pentru o perioadă definită sau permanent. Aceasta este o măsură de prevenire a dependenței de jocuri de noroc, permițând jucătorilor să se protejeze de propriile comportamente compulsive.

Tipuri de autoexcludere: autoexcludere la nivel de cazino: autoexcluderea la nivel național, în unele țări, existând sisteme naționale de autoexcludere (de exemplu, în Marea Britanie, există sistemul GAMSTOP, care permite jucătorilor să se autoexcludă de la toate site-urile de jocuri de noroc licențiate din Marea Britanie); autoexcludere pe platforme multiple, ceea ce înseamnă că dacă un jucător se autoexclude pe un cazinou, acest lucru poate afecta și accesul la alte cazinouri online.

Autoexcluderea poate dura câteva zile, luni sau ani sau poate fi permanentă, în funcție de opțiunea aleasă de jucător.Pentru a se autoexclude, jucătorii trebuie să contacteze cazinoul sau platforma pe care joacă pentru a solicita acest lucru. Unele cazinouri oferă opțiuni automate de autoexcludere în contul jucătorului, iar altele pot solicita documentație suplimentară pentru a confirma cererea.

Deși în multe țări și regiuni există reglementări specifice pentru jocurile de noroc (cum ar fi licențierea cazinourilor și măsuri de autoexcludere), nu există un sistem global unitar care să reglementeze autoexcluderea la nivel mondial. Fiecare țară sau jurisdicție poate avea propriile reguli și reglementări privind jocurile de noroc și autoexcluderea.

Estimările privind numărul persoanelor dependente de jocuri de noroc la nivel mondial variază, iar datele exacte pentru anul 2024 nu sunt încă disponibile. Totuși, conform unui raport publicat în octombrie 2024 de publicația spaniolă El Pais, se estimează că aproximativ 80 de milioane de adulți suferă de dependență de jocuri de noroc la nivel global.

Estimările privind numărul adolescenților afectați de dependența de jocuri de noroc variază în funcție de surse și metodologii. Un studiu din Marea Britanie a relevat că aproximativ 1,5% dintre tinerii cu vârste între 11 și 17 ani manifestă comportamente problematice legate de jocurile de noroc, ceea ce echivalează cu aproximativ 85.000 de adolescenți, potrivit The Guardian.

În România, un raport din 2024 al Asociației Salvați Copiii a indicat că 14% dintre copii participă direct la jocuri de noroc pe bani, iar 40% au prieteni implicați în astfel de activități.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!