Irlanda va introduce începând din data 21/22 octombrie ora 24.00 restricţii pentru întreaga populaţie din cauza  COVID -19. Anunțul a fost făcut de premierul Micheál Martin, Irlanda fiind astfel primul stat UE care instituie o astfel de măsură.

Restricțiile vor fi în vigoare timp de șase săptămâni, dar şcolile și grădinițele vor rămâne deschise, potrivit Agerpres care preia o știre AFP. „Nu ne putem permite ca viitorul copiilor şi tinerilor noştri să fie o altă victimă a acestei boli”, a declarat  de asemenea premierul irlandez.

Se vor închide barurile, iar restaurantele vor servi doar alimente la pachet.  Numai persoanele cu un loc de muncă considerat esenţial vor avea ‘permisiunea de a se deplasa la serviciu. Activitățile în construcții vor fi permise.

Irlandezii nu îşi vor putea părăsi casele pentru a face mişcare decât pe o rază de cinci kilometri în jurul locuinţei, în caz contrar riscând amenzi. Vizitele între diferite locuinţe şi evenimentele interioare vor fi interzise, deşi sportul profesional va fi permis în spaţiu închis.

Prim-ministrul irlandez a mai spus că măsurile luate sunt cele mai dure din Europa, dar  este nevoie de acţiuni suplimentare. Adunările, cu excepția grupurilor de zece persoane la înmormântări și 25 la nunți, vor fi interzise și numai magazinele esențiale vor avea permisiunea de a rămâne deschise.

Potrivit Daily Mail, premierul a mai explicat că guvernul va oferi un sprijin financiar sporit pentru persoane și firme. Acesta ar include îmbunătățiri ale schemei de plată pentru șomaj și ale sistemului de subvenții salariale pentru ocuparea forței de muncă.

Ministerul Afacerilor Externe de la București avertizează că românii care călătoresc în Irlanda sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. La intrarea în țară, toți pasagerii (cu excepția celor din Irlanda de Nord) vor completa un formular de localizare (disponibil online sau distribuit de către compania aeriană sau compania de feribot cu care călătoresc), urmând a se izola pentru o perioadă de 14 zile la adresa declarată.

Completarea formularului de localizare este obligatorie, nerespectarea măsurii de autoizolare pentru 14 zile (inclusiv declararea de informații false) constituie infracțiune și este pedepsită cu amendă de 2.500 euro sau închisoare până la 6 luni.

Și Belgia ar putea fi nevoită să revină la o închidere totală a țării în cazul în care infectările vor crește. Yves Van Laethem, un important virusolog belgian, a declarat într-un interviu pentru publicația La Derniere Heure, preluată de Reuters, că este posibil să se revină la restricțiile impuse în perioada martie – aprilie.

Ministrul Sănătăţii din Belgia spunea în data de 18 octombrie că Bruxelles şi regiunea sudică Valonia sunt „aproape de un tsunami”, situaţia sanitară fiind cea mai gravă din Europa. Oficialul a detaliat ce înseamnă tsunami: autorităţile au pierdut controlul situaţiei şi procedurile de sănătate care nu sunt legate de COVID-19 vor trebui amânate.

GERMANIA: Indicații pentru românii cu COVID-19 plasați în izolare la domiciliu. Broșură în limba română

Premierul britanic: Eram prea gras atunci când m-am îmbolnăvit de COVID-19

Primul caz de COVID-19 şi gripă detectate simultan la aceeaşi persoană, raportat în Mexic

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!