Legătura dintre vaccinul AstraZeneca și cheaguri de sânge este plauzibilă, dar nu confirmată

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății – OMS au declarat miercuri, 7 aprilie, că o legătură între vaccinul anti-COVID19 AstraZeneca şi apariţia unei forme rare de cheaguri sangvine este plauzibilă, însă nu confirmată.

Potrivit Agerpres care citează AFP, oficialii OMS au explicat că sunt necesare studii pentru a înţelege posibila relaţie dintre vaccin şi factori de risc.

Agenţia Europeană a Medicamentelor – EMA a anunţat tot pe 7 aprilie că a găsit o posibilă legătură între vaccinul AstraZeneca şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţi.

Danemarca suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca din cauza raportării unor cazuri grave de formare de cheaguri de sânge

EMA atrage atenția că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca sunt mai mari decât riscurile medicale. Oficialii acestei instituții cred că o explicație pentru cazurile de cheaguri sangvine ar putea fi un răspuns imun al organismului la acest tip de vaccin.

Oficialii EMA au precizat că formarea de cheaguri sangvine ar trebui menționată în prospect ca un efect secundar „foarte rar” al vaccinului AstraZeneca.

EMA a primit rapoarte până la data de 4 aprilie despre 169 de cazuri rare de tromboză venoasă cerebrală la un total de 34 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca administrate în Spaţiul Economic European.

Pe de altă parte, autoritățile sanitare din Marea Britanie au recomandat tot pe 7 aprilie ca vaccinul AstraZeneca să nu mai fie administrat persoanelor sub 30 de ani.

În Marea Britanie au fost înregistrate 19 decese în rândul persoanelor care au primit vaccinul AstraZeneca dintr-un total de 79 de cazuri cu cheaguri de sânge.

Germania anunță suspendarea vaccinărilor cu serul produs de AstraZeneca

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?