Skip to content

Lipsa paturilor în ATI pentru bolnavii de Covid, o falsă problemă. Șansa la vindecare, ținută sub cheie de Arafat

Autoritățile române transmit mereu că nu există suficente paturi la ATI pentru bolnavii de COVID-19, însă evită să precizeze că spitalele pot avea mii de astfel de paturi care, fără personal medical care să le deservească, sunt inutile. În plus, Raed Arafat se încăpățânează să țină sub cheie șansa de vindecare a celor care ajung la spital cu grave probleme respiratorii din cauza noului coronavirus.

Spitalul Orășenesc din Găești, județul Dâmbovița, este unitate suport Covid-19. Aici au fost tratați peste 1.000 de pacienți infectați cu Sars-Cov-2, dar numărul lor ar fi fost mai mare dacă Raed Arafat ar fi permis celor patru camere hiperbare mobile, foarte utile în tratarea Covid-19, să fie folosite.

Doctorul Laurențiu Belușică, managerul spitalului și medic primar chirurgie generală cu competență în chirurgia laparoscopică, ecografie și medicină hiperbară, susține că o astfel de cameră hiperbară este cel mai performant serviciu de urgență din țară. Asta în timp ce Arafat a declarat zilele trecute că ia în calcul posibilitatea de a solicita oxigenatoare individuale pentru a facilita creşterea numărului de paturi cu oxigen în spitale.

IGSU are patru camere hiperbare mobile care ar putea fi folosite, dar stau închise sub cheie, cu toate că ar putea degreva secțiile de ATI. Fiecare are cu opt locuri și înlocuiește zeci de paturi de ATI. Au fost achiziționate după incendiul de la Colectiv și sunt periodic inspectate de o firmă din Germania. Au o singură problemă: lipsește personalul calificat să le opereze.

„Țara străbate o perioadă dramatică în care lipsa de oxigen și de personal medical ucide oameni, dar sistemul continuă să țină blocate în garaj patru barocamere ce pot trata 32 de pacienți Covid la fiecare patru ore”, a precizat pe pagina sa de Facebook managerul Laurențiu Belușică (foto).

În plus, degeaba se mărește numărul de paturi la ATI dacă nu are cine să aibă grijă de bolnavi. Este nevoie de medici, asistente, infirmiere, dar personalul medical este insuficient pentru a face față unei creșteri a numărului de paturi ATI.

„Un medic ATI poate să supravegheze maximum opt paturi cu pacienți Covid-19. Acolo unde se tratează pacienți Covid în ATI, trebuie să fie linie de gardă, deci cinci, șase medici și restul personalului.”

Legat de lipsa de personal calificat în ATI, managerul Belușică a propus ca soluție emiterea unei ordonanțe de urgență prin care medicii de orice specialitate să poată face un curs practic de câteva săptămâni și apoi să lucreze în ATI fără a putea fi acuzați de malpraxis. Propunerea sa a fost ignorată.

„Câtă vreme educația medicală e făcută de Facebook, Google și amplificată de trompete, lucrurile stau cum stau.” (Laurențiu Belușică)

La sfârșitul anului trecut, Laurențiu Belușică a solicitat lui Raed Arafat să pună la dispoziție cele patru camere hiperbarice pentru tratarea bolnavilor de Covid-19. Solicitarea sa a fost ignorată de șeful DSU.

Câteva luni mai târziu, în aprilie 2021, fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă a semnat protocolul de recuperare post-Covid-19, documentul fiind redactat de comisiile de specialitate din minister. În protocol este prevăzută posibilitatea utilizării camerelor hiperbare pentru anumiţi pacienţi care sunt vindecaţi de COVID.

Cu toate acestea, în mai 2021, Raed Arafat a respins din nou solicitarea managerului Belușică pentru o cameră hiperbară motivând că directorul spitalului din Găești nu a oferit studii care să demonstreze eficacitatea tratamentului cu oxigen hiperbaric.

„O echipa mare de profesori universitari și specialiști a stabilit că terapia hiperbară este utilă în boala Covid. Și vine un secretar de stat de la MAI, un risipitor vestit al banului public, să-mi spună că nu este așa. Îmi spune că nu l-am convins de utilitatea camerei hiperbare în Covid. În CV-ul lui scrie că vorbește curent șapte limbi străine. Eu i-am dat literatură de specialitate destulă. Că dumnealui nu înțelege românește, nu este vina mea”, a declarat Laurențiu Belușică.

El a atras atenția înainte de izbucnirea valului patru că cele patru camere care pot fi folosite la tratarea pacienților de COVID-19 zac în garajele IGSU: „La noi în țară, la un an de pandemie, există factori decidenți care țin oxigenul sub cheie. Având în vedere ordinul de ministru prin care se stabilește folosirea camerei hiperbare în recuperarea pacienților Covid orice persoană care se opune folosirii acesteia poate fi acuzată de  zădărnicirea combaterii bolilor”.

Una dintre camerele hiperbare mobile este ștearsă periodic de praf și stă nefolosită la ISU Constanța. „Din anul 2017, ISU Constanța are în dotare o autospecială pentru tratamente hiperbarice și oxigeno-terapie de peste 1,2 milioane euro. De la achiziție, autospeciala a fost solicitată în anul 2019 de către Spitalul Județean Buzău în vederea aplicării unui tratament cu oxigen hiperbar pentru un copil de aproximativ 15 ani intoxicat cu monoxid de carbon. Din cauza stării alterate de sănătate ce nu a permis transportul pacientului spre camera hiperbară, tratamentul nu a mai putut fi administrat. Tot în anul 2019 autospeciala a participat la Exercițiul Multinațional Vigorous Warriour în Dana Militară 0 Constanța, fiind inclusă în cadrul unei situații tactice. În rest, periodic este ștearsă de praf”, se arată pe Forumul pompierilor militari și civili.

Sursa foto: Forumul Pompierilor Militari si Civili

De cealaltă parte, autoritățile se plâng că nu au personal specializat pentru a opera aceste camere. Într-un interviu acordat news.ro legat de faptul că aceste camere hiperbare mobile zac nefolosite, Raed Arafat a spus că încă nu există medici pregătiți să lucreze cu ele și că „pentru partea medicală, firma ne-a cerut o sumă imensă pentru a pregăti 18 medici, o sumă de aproape un sfert de milion de euro”. 250.000 de euro pentru a pregăti 18 medici este pentru Arafat o sumă imensă.

Potrivit managerului Laurențiu Belușică, șeful DSU ignoră faptul că Spitalul Militar Central din București formează medici de medicină hiperbară și insistă să organizeze astfel de cursuri cu Marina Italiană. Cursurile acestea trebuie recunoscute și echivalate în România.

Mai mult, cei care finalizează un astfel de curs, a declarat pentru newsromania.net Laurențiu Belușică, trebuie să fie verificați la Spitalul Militar pentru că trebuie să aibă aptitudini de salvator. Trebuie să intre într-un timp foarte scurt într-o astfel de cameră sub presiune în cazul în care are loc un incident.

Bogdan Cristian Ion este considerat cel mai bun medic de medicină hiperbară din România. Lucrează la Clinica de Medicină Hiperbară cu secții la Livezeni-Mureș și Constanța, o instituție care are aprobare ca spital de terapie intensivă hiperbară COVID-19.

Tratament în cameră hiperbară. Sursa foto: Clinica de Medicină Hiperbară

Doctorul Ion a explicat de nenumărate ori că administrarea de oxigen hiperbar are efecte benefice în toate etapele bolii și în faza acută, și post-boală. El a trimis unui alt fost ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, o scrisoare deschisă legată de tratamentul hiperbar în Covid și a cerut folosirea celor patru barocamere ale ISU. Degeaba.

„Oxigenul înseamnă viață. Dacă îmi dădeați oxigen, aveați la noi 100 de paturi libere pentru pacienți Covid la 30 minute de București. Faptul că vă chinuiți dumneavoastră cu fantasme, nu mă interesează. Mă privește strict faptul că pacienții se complică pulmonar așteptând prea mult timp un loc disponibil pentru internare și cu toate experimentele dvs. distrugeți ce a mai rămas din sistemul de sănătate”, a fost mesajul managerului Belușică pentru Raed Arafat.

The Telegraph: Cercetători de renume, încă nedumeriți de modalitatea de răspândire a Covid

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!