Skip to content

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase: În caz de gripă, stați acasă! De ce medicii nu prescriu Tamiflu?

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din București, prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, a lansat un apel la populaţie să nu mai ia cu asalt spitalele pentru a face teste gripale.

Streinu-Cercel a susținut într-o conferință ținută la Ministerul Sănătății că gripa este uşor de recunoscut, principalele simptome fiind febra de 39 sau 40 de grade şi durerile musculare.

„Este o trăsnaie. Şi cred că ar trebui să terminăm cu această trăsnaie, pentru că atunci când pun diagnosticul de gripă este unul cât se poate de clar: Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii ca şi cum ai fi fost bătut.

N-ai nevoie de niciun test! Ai nevoie să stai naibii acasă, să te izolezi, să-ţi suni medicul de familie şi să-i spui ce ai!

Moda asta că facem teste dimineaţa, la prânz şi seara, bombardăm camerele de gardă cu zeci de pacienţi, sute de pacienţi, este o aiureală.

Nu facem decât să mutăm virusul.

Staţi, fraţilor, acasă, căutaţi-vă, sunaţi-vă medicul de familie, nu mai umblaţi după teste de gripă că le faceţi degeaba!

80 la sută din ele sunt pozitive, de-adevăratelea, 20 % sunt fals negative!

Ca atare, dacă aveţi un test fals negativ, ce o să spuneţi? Că n-aveţi gripă când aveţi gripă şi nu vă trataţi?

Eu cred că este cazul să ne băgăm minţile în cap şi să ne vedem de treburile noastre.”

Managerul a mai precizat că în numai 24 de ore, 141 de pacienţi cu gripă au luat cu asalt cabinetele de la „Matei Balş”, foarte mulți fiind copii trimiși de la alte spitale pentru teste și că nu înțelege de ce medicii nu prescriu Oseltamivir, vândut sub numele de Tamiflu.

„Gripa se tratează cu medicamente antivirale şi există un medicament, Oseltamivir, care se foloseşte şi în 24 de ore îţi ia cu mâna. Ca atare, astea trebuie folosite! Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Oseltamivir că le-a spus cineva că n-au voie să scrie. Dom’ne, hai să ne băgăm toţi minţile în cap!”

Streinu Cercel susține că prin administrarea de Tamiflu/Oseltamivir se oprește manifestarea bolii și transmiterea virusului.

MAE: Alertă de poliomielită, febră denga, erupții vulcanice și terorism în Filipine

Gripa închide școlile din România. Cât de eficient este să purtăm mască chirurgicală

Gripa a ucis 155 de români. Institutul Național de Sănătate Publică, preocupat de saloane de bronzare