Skip to content

Medicii români nu pleacă în străinătate numai din cauza salariilor. Iată principalele motive

84% dintre medicii români care profesează în străinătate au plecat din cauza dorinței de dezvoltare profesională, 80% – ca urmare a condițiilor din spitale și clinici, iar 68% având în vedere nivelul salarial, potrivit unui studiu dat publicității joi de MEDIjobs România.

Din studiu reiese că 56% dintre medici susțin că au plecat din cauza relației cu colegii/mentorii, 44% pentru a studia, iar 36% din cauza relației cu pacienții români.

Întrebați ce nemulțumiri au față de meseria și traiul în străinătate, 40% dintre medicii plecați au răspuns că sunt nemulțumiți de distanța față de familie și prieteni, 16% — au citat stresul și programul încărcat. Alte răspunsuri au fost sentimentul de insecuritate, dificultatea în relaționarea cu pacienții străini, lipsa limbii de comunicare.

Totodată, întrebați ce i-ar motiva să se întoarcă, 44% dintre medicii respondenți au spus că și-ar dori să ajute pacienții români, 40% ar vrea un salariu corect în România, 40% și-ar dori să se întoarcă la familie și prieteni, 36% ar veni în țară dacă și-ar găsi un job în linie cu experiența lor profesională, iar 16% și-ar deschide clinică proprie.

În ceea ce privește ajutorul pe care ar dori să-l primească la întoarcere, 53% dintre medicii plecați au spus că vor un suport în depunerea actelor la Colegiul Medicilor și la echivalarea studiilor, dacă este cazul, iar 44% ar vrea sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Așteptări financiare ale medicilor care ar alege să se întoarcă în România sunt salarii care să se încadreze în intervalul 6.000 — 15.000 lei.

Prin programul MEDIreturn, medicii şi asistenţii care doresc să se întoarcă vor avea parte de sprijin în găsirea unui loc de muncă, fără niciun cost

Programul MEDIreturn a fost lansat de către compania MEDIjobs din dorinţa de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor din sistemul medical românesc, prin facilitarea întoarcerii specialiştilor medicali români. Orice medic sau asistent care profesează în prezent în străinătate, dar care doreşte să se întoarcă acasă, îi poate contacta pe reprezentanţii MEDIjobs şi lista cerinţele sale faţă de un nou loc de muncă. Mai departe, echipa de recrutare din cadrul companiei se va ocupa să promoveze profilul specialistului respectiv către mai mulţi angajatori din sistemul de sănătate şi se va asigura că va găsi un loc de muncă potrivit cu experienţa profesională şi nevoile solicitantului. Aceeaşi echipă de recrutare se angajează să ofere sprijin în ceea ce priveşte asigurarea documentaţiei necesare pentru reintegrarea pe piaţa muncii din România.

Conform sondajului efectuat de noi în rândul specialiştilor medicali români ce profesează în străinătate, cel puţin 25% sunt nemulţumiţi de alegerea făcută, şi anume de a pleca. Asta înseamnă că un numar semnificativ de medici care au fost formaţi în ţări precum Franţa, Germania sau UK ar vrea să se reîntoarcă acasă. Pentru noi, ca ţara şi ca perspectivă a sistemului medical, este o oportunitate fantastică. Noi ştim că îi putem ajuta să o facă, iar puterea exemplului ii va determina pe şi mai mulţi să redevină „Doctor la mine acasă” au declarat fondatorii MEDIjobs România, Catrinel şi George Hagivreta, potrivit DoctorulZilei.ro.

Afacere mortală cu medicamente. Distribuitorii farma fac profit pe seama bolnavilor incurabili