Skip to content

Metodă la îndemâna oricui pentru a îndepărta microplasticele din apa potabilă

Microplastice apa potabilă

Fragmentele microscopice de plastic, cunoscute sub denumirea de microplastice, pătrund în corpul nostru în cantități îngrijorătoare, în special prin alimente și băuturi. Recent, cercetătorii au descoperit o metodă simplă și eficientă pentru a îndepărta microplasticele din apa potabilă, relatează Science Alert.

O echipă de la Universitatea Medicală din Guangzhou și Universitatea Jinan din China a efectuat teste pe apă moale și apă dură de la robinet (bogată în minerale), adăugând în lichid nanoplastice și microplastice (NMP-uri). După ce au fiert apa și au filtrat precipitatele rezultate, au constatat că procedura a eliminat până la 90% din particulele de NMP, deși eficiența a variat în funcție de tipul de apă. Avantajul major al acestei metode este că poate fi aplicată ușor, folosind ustensilele din orice bucătărie obișnuită.

„Strategia simplă de fierbere a apei poate extrage NMP-urile din apa de la robinet și are potențialul de a reduce ingestia de microplastice prin consumul de apă”, au scris cercetătorii în studiul lor, publicat în februarie.
►►► Cantitatea de plastic din apa îmbuteliată în PET-uri, îngrijorător de mare. O româncă din SUA, coautoare a studiului

Rezultatele au arătat că o concentrație mai mare de NMP-uri a fost eliminată din mostrele de apă dură, care formează în mod natural depuneri de calcar (sau carbonat de calciu) atunci când este încălzită. Această substanță cretoasă, adesea observată în interiorul fierbătoarelor, se formează pe suprafața plasticului, iar schimbările de temperatură forțează calcarul să iasă din soluție, capturând fragmentele de plastic într-o crustă.

Chiar și în cazul apei moi, unde se dizolvă mai puțin carbonat de calciu, aproximativ un sfert din NMP-uri au fost eliminate din apă. Fragmentele de plastic acoperite de calcar pot fi apoi îndepărtate cu ajutorul unui filtru simplu, cum ar fi o sită din oțel inoxidabil folosită pentru strecurarea ceaiului, susțin cercetătorii.

Studiile anterioare au arătat prezența unor fragmente de polistiren, polietilenă, polipropilenă și polietilen tereftalat în apa potabilă de la robinet, pe care o consumăm zilnic în cantități variabile. Pentru a testa eficacitatea metodei, cercetătorii au adăugat în mod deliberat mai multe particule de nanoplastic, observând o reducere semnificativă a acestora.

„Consumul de apă fiartă este, aparent, o strategie viabilă pe termen lung pentru reducerea expunerii globale la microplastice”, au scris cercetătorii. Cu toate acestea, obiceiul de a bea apă fiartă este adesea considerat o tradiție locală și este practicat doar în anumite regiuni.
►►► Două agenții UE se ceartă pe plasticul din organismul uman

Echipa de cercetare speră ca obiceiul de a bea apă fiartă să devină mai răspândit, pe măsură ce plasticul continuă să invadeze lumea. Deși nu se știe încă cât de dăunător este plasticul pentru corpul uman, este clar că nu este cea mai sănătoasă substanță. Plasticul a fost deja asociat cu modificări ale microbiomului intestinal și rezistența corpului la antibiotice.

Echipa din spatele acestui studiu dorește să se efectueze mai multe cercetări în ceea ce privește modul în care apa fiartă ar putea preveni pătrunderea materialelor artificiale în corpul nostru și poate contracara unele dintre efectele alarmante ale microplasticelor care încep să iasă la iveală.
►►► Fluorul din apă, asociat cu scăderea IQ-ului la copii

„Rezultatele noastre au validat o strategie extrem de fezabilă pentru reducerea expunerii la microplastice și au stabilit baza pentru investigații ulterioare cu un număr mult mai mare de mostre”, concluzionează autorii studiului.

Cercetarea a fost publicată în revista Environmental Science & Technology Letters.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!