Skip to content

Nereguli grave la spitalul unde o pacientă a fost rănită de o piesă desprinsă dintr-un tomograf

La sfârșitul lunii august 2020, o pacientă a Spitalului Județean de Urgență Timișoara căreia i se făcea o tomografie a fost rănită de o piesă de un metru în diametru desprinsă din aparat la o viteză de 400 de rotații/minut.

Incidentul a fost urmarea unor nereguli și neglijențe grave constate de Ministerul Sănătății încă din februarie 2020. O comisie de control trimisă în perioada 24 – 28 februarie 2020 a constatat că modul haotic în care se făcea aprovizionarea spitalului afecta diagnosticul și tratamentul pacientului.

Actualul manager al spitalului a declarat că tomograful chinezesc este de o „calitate josnică” și, cum în țară există alte 40 de computere tomograf de acest tip, pot avea loc tragedii similare.

Ministerul Sănătății avea cunoștință despre neregulile de exploatare ale echipamentelor radiologice din Spitalul Județean Timișoara cu șase luni înainte ca o bucată din computerul tomograf  NeuViz 16 Essence să cadă peste o pacientă.

Raportul de control, consultat de newsromania.net, demonstrează modul total neprofesionist în care a fost administrat spitalul.

Conducerea spitalului nu a pus la dispoziția comisiei de control procedura de aprovizionare, contractare și reparații aparatură medicală. Responsabilii de achiziții publice și membrii comitetului director nu au putut să explice  în timpul inspecției cum se face aprovizionarea spitalului și cum se cheltuie banii.

„Lipsa unor regulamente/proceduri care să stabilească modalitatea de contractare, aprovizionare și imposibilitatea persoanelor responsabile de a descrie întregul proces, duce la concluzia că atât contractarea, cât și aprovizionarea se fac într-un mod haotic, fapt care poate duce la discontinuități în contractare și aprovizionare, respectiv poate afecta diagnosticul și tratamentul pacientului”, au mai constatat membrii comisiei de control.

La data controlului, în Spitalul Județean Timișoara erau trei computere tomograf: NeuViz care funcționa fără autorizație, Somatom Definition AS Siemens care era defect de câteva luni și un Philips MX 16 funcțional.

Newsromania.net vă prezintă istoria achiziționării computerului tomografului chinezesc din care s-a desprins piesa ce a lovit pacienta și ilegalitățile identificate de membrii comisiei de control în gestionarea aparaturii radiologice din spital.

Potrivit raportului de control finalizat în iunie 2020, Spitalul Județean Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a beneficiat de la Ministerul Sănătății de un computer tomograf  NeuViz 16 Essence.

Zeci de asemenea aparate au fost achiziționate în cadrul unui proiect privind reforma sectorului santitar, proiect finanțat dintr-un împrumut luat de Guvernul României de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare  – BIRD, cunoscută pe scurt ca Banca Mondială.

Pentru a putea intra în posesia tomografului, spitalul trebuia să aibă un spațiu special pentru amplasare, personal de specialitate și autorizație emisă de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare – CNCAN. În caz contrar, ar fi fost trimis unui alt spital.

„La data livrării echipamentului, reprezentanții furnizorului (în speță Dyomedica CND SRL în calitate de lider al asocierii (join venture) formată din Dyomedica CND SRL & Neusoft Medical Systems Co Ltd & Proton Impex 2000 SRL) și al unității sanitare (în speță de prof.dr. Craina Marius) au semnat un proces-verbal”, se arată în raportul de control.

Tomograful a funcționat fără autorizație (Sursa foto: Neusoft Medical Systems Co Ltd)

Pentru punerea în funcțiuni a tomografului, conducerea spitalului trebuia să obțină de la CNCAN o altă autorizație. Cu toate că nu a făcut acest lucru, șefii spitalului au lăsat ministerul să înțeleagă că deține toate autorizațiile necesare. A fost întocmit un proces-verbal de recepție în lipsa autorizațiilor, document semnat de managerul spitalului de la acea vreme prof.dr. Marius Craina. Comisia de control a decis că Ministerul Sănătății a fost indus în eroare și a trimis aparatul la Timișoara în lipsa autorizației CNCAN, instituție care a și amendat spitalul cu 10.000 de lei.

NeuViz, produs de Neusoft Medical Systems Co Ltd China, a fost pus în funcțiune la 1 august 2018 și utilizat fără autorizație de funcționare aproape doi ani, perioadă în au fost efectuate 43.000 de investigații. Cu două săptămâni înainte de inspecția Ministerului Sănătății, conducerea spitalului a decis să nu-l mai folosească.

Comisia de control a solicitat conducerii spitalului să obțină autorizația de funcționare până la data de 25 martie 2020. Acest lucru nu s-a întâmplat decât spre finalul lunii iunie, dar Ministerul Sănătății nu a luat nicio măsură să sancționeze șefii unității spitalicești. Două luni mai târziu avea loc accidentul soldat cu rănirea pacientei.

Întrebată de ce tomograful NeuViz nu avea autorizație, directorul medical Daniela Radu a răspuns inspectorilor că nu era obligată, potrivit fișei postului, să verifice acest lucru și nu știa cine a luat decizia de punere în funcțiune a aparatului.

Nici despre defecțiunile tomografului Somatom nu știa directorul medical nimic pentru că nu intra în fișa postului. Membrii comisiei de control au stabilit însă că directorul Daniela Radu răspundea de acreditarea personalului medical al spitalului și de acreditarea activităților medicale desfășurate în spital.

Când tomograful Somatom s-a defectat, responsabilul de echipamente radiologice din spital a informat în scris conducerea la sfârșitul lunii septembrie 2019. Firma Dyomedica, cea care a livrat și tomograful chinezesc NeuViz, a constatat defecțiunea, dar nu a fost făcută nicio recomandare pentru reparare.

În februarie 2020 nu se primise încă o ofertă de preț pentru reparare cu toate că trecuseră cinci luni. În urma controlului, s-a dispus ca tomograful Somatom să redevină funcțional până la data de 25 martie 2020, însă în iunie era tot defect.

Și acest tomograf a funcționat timp de aproape șapte luni fără a exista un contract pentru serviciile de întreținere, reparare și verificare. Comisia de control a stabilit că spitalul a încheiat un act adițional fictiv, deci ilegal, de reparare și întreținere gratuită a tomografului. Asta pentru că de la data defectării aparatului, respectiv luna septembrie 2019, prestatorul nu și-a îndeplinit obligațiile, aparatul rămânând defect.

În raportul de control se menționează că în perioada 2018-2020 la Spitalul Județean Timișoara nu au fost respectate mai multe acte normative.

Actualul manager, asist. univ.dr. Raul Pătrașcu, a declarat pentru newsromania.net că nu poate comenta concluziile raportului Ministerului Sănătății. Trebuie precizat totuși că nu a avut obiecțiuni atunci când i-a fost trimis de la minister.

Împrumut bancar pentru șpagă la spital. Rudele pacienților, condamnate. Chirurgul profesează

CONSTANȚA: Din tavanul Spitalului de Urgență au căzut două pisici peste pacienți

Godină, despre umilirea arestatei Pintea de la PSD: „O văicăreală ieftină a unei persoane care, până nu demult, era suficient de sănătoasă cât să poată conduce un spital”

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!