Skip to content

Noi recomandări privind prevenirea accidentului vascular cerebral. Cum recunoaștem un AVC

Prevenirea accidentului vascular cerebral

Accidentele vasculare cerebrale (AVC) provoacă, la nivel mondial, aproximativ 6,5 milioane de decese anual, conform Organizației Mondiale de Luptă Împotriva AVC, și este o cauză majoră de dizabilitate. Unul din patru adulți cu vârsta de peste 25 de ani riscă să sufere un AVC pe parcursul vieții, risc accentuat în țările cu venituri mici și medii, unde au loc aproximativ 70% din AVC-uri.

Situația este deosebit de alarmantă în România, unde mortalitatea prin AVC este de două ori mai mare decât media europeană. România deține cea mai mare rată de mortalitate prin accident vascular cerebral din Europa, de 21,64%, conform Ministerului Sănătății.
►►► Când e nevoie de biletul de trimitere? Abuzurile din spitale și policlinici

AVC-ul reprezintă a patra cauză principală de deces în Statele Unite, iar majoritatea cazurilor ar putea fi prevenite, conform noilor ghiduri publicate de American Stroke Association.

Ce este un accident vascular cerebral?

AVC-ul apare atunci când fluxul sanguin către o parte a creierului este blocat sau când un vas de sânge din creier se sparge. Fără oxigen, celulele cerebrale încep să moară, ceea ce poate duce la dificultăți de gândire, vorbire, mers sau chiar la deces.

Cum poate alimentația sănătoasă să reducă riscul de AVC

O dietă sănătoasă ajută la controlul unor factori de risc majori pentru AVC, precum colesterolul ridicat, glicemia mare și obezitatea. Asociația Americană a Inimii recomandă dieta mediteraneană, bogată în fructe, legume, cereale integrale și ulei de măsline, și sugerează limitarea consumului de carne roșie și grăsimi saturate. Proteinele din fasole, nuci, carne de pasăre, pește și fructe de mare sunt preferabile celor din carne grasă.

Evitarea alimentelor procesate și a băuturilor bogate în zaharuri poate, de asemenea, contribui la reducerea aportului caloric și la menținerea greutății în limite sănătoase.

Importanța mișcării în prevenirea AVC

Mișcarea zilnică este esențială, iar doar 10 minute de mers pe jos zilnic pot reduce semnificativ riscul de AVC. Asociația Americană a Inimii recomandă minimum 150 de minute de activitate aerobă moderată sau 75 de minute de activitate intensă pe săptămână. Indiferent de tipul de activitate ales, de la mersul pe jos până la exercițiile la sală sau acasă, mișcarea contribuie la scăderea tensiunii arteriale, un factor major de risc.

Medicamente noi pentru reducerea obezității, un factor de risc pentru AVC

Controlul greutății este un alt element cheie în prevenirea AVC. Pe lângă dietă și exerciții fizice, o nouă clasă de medicamente, cum sunt Ozempic, Wegovy, Mounjaro și Zepbound, oferă soluții suplimentare pentru reducerea riscului de AVC. Medicii sunt încurajați să ia în considerare prescrierea acestor medicamente pentru persoanele cu obezitate sau diabet, dar aceste tratamente sunt complementare unui stil de viață sănătos.

Evaluarea riscului de AVC. Ce factori influențează vulnerabilitatea la AVC

Pentru prima dată, ghidurile recomandă ca medicii să evalueze pacienții pentru factori de risc suplimentari, incluzând genul, situația economică, accesul la servicii medicale și discriminarea rasială. De exemplu, riscul unui prim AVC este aproape dublu la adulții de culoare din SUA comparativ cu cei albi, conform datelor CDC. Aceste disparități sunt amplificate de dificultățile în accesarea serviciilor medicale și de stabilitatea economică. Medicii pot orienta pacienții spre resurse medicale cu costuri reduse și soluții accesibile pentru un stil de viață activ.

Recunoașterea semnelor unui AVC și intervenția rapidă

Trei dintre cele mai comune simptome ale unui AVC sunt slăbiciunea facială, slăbiciunea brațului și dificultatea de vorbire. Pentru o recunoaștere rapidă, este util acronimul FAST: F pentru față (face), A pentru braț (arm), S pentru vorbire (speech) și T pentru timp. Dacă se suspectează un AVC, apelul de urgență 112 este esențial pentru a limita daunele cerebrale.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!