Skip to content

OMS declară stare de urgență globală din cauza unei noi variante a virusului Mpox

OMS urgență globală mpox

O nouă variantă a virusului Mpox, care se răspândește în Africa, a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să declanșeze cel mai înalt nivel de alertă. OMS a declarat o „Urgență de sănătate publică de importanță internațională” (PHEIC).

Există îngrijorarea că Mpox s-ar putea răspândi la nivel internațional din nou, așa cum s-a întâmplat în 2022, reprezentând un risc pentru sănătatea publică în mai multe țări. OMS a urmat recomandarea unor experți independenți în Mpox, care s-au reunit la invitația OMS într-un așa-numit comitet de urgență, așa cum a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la Geneva.

Deși declararea stării de urgență nu are consecințe concrete imediate, scopul său este de a alerta autoritățile din întreaga lume pentru a se pregăti pentru posibile focare.
►►► Directorul OMS Europa, îngrijorat: „Variola maimuței și-ar putea accelera răspândirea la petreceri și festivaluri”

A fost descoperită o nouă variantă

Îngrijorarea OMS se referă în special la o nouă variantă a virusului, descoperită la sfârșitul anului 2023 în partea de est a Republicii Democrate Congo. Este vorba despre tulpină nouă a virusului Mpox. Aceasta ar putea fi mai contagioasă decât variantele anterioare și ar putea provoca forme mai severe ale bolii. Studii detaliate în acest sens sunt încă în curs. Noua tulpină a fost descoperită recent și în Uganda, Rwanda, Burundi și Kenya.

Virusul a ajuns însă şi în Europa, mai exact în Suedia, unde s-a înregistrat primul caz de Mpox din afara Africii. Tocmai de aceea, medici din România ne sfătuiesc să fim prudenţi și să mergem la spital dacă întâlnim simptomele acestei boli.

Simptomele constau în febră, dureri musculare și leziuni pe tot corpul. Netratată, această boală poate fi mortală.

„Nu trebuie să intrăm în panică. Nu vorbim de variola care a fost eradicată în urmă cu 40 de ani. Este o boală care nu se transmite foarte ușor. Trebuie să fie un contact direct între două persoane, și suficient de prelungit. Riscul de a transmite prin tuse și strănut este, categoric, foarte mic și după o perioadă destul de lungă”, a declarat Dr. Adrian Marinescu, director medical, Institutul de boli infecţioase Matei Balş, citat de TVR Info.

Mpox se numea anterior variola maimuței, deoarece a fost detectat întâmplător pentru prima dată la maimuțe. OMS a stabilit noul nume, deoarece nu denumește bolile după animale sau țări în care au fost descoperite, pentru a preveni discriminarea.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!