Skip to content

Parizerul de pui. Conținut și riscuri pentru sănătate

Parizerul de pui

InfoCons – Asociația pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu asupra produselor tip parizer de pasăre (pui), analizând 12 produse de la diferiți producători și distribuitori din România, printre care Carrefour Romania S.A., Cristim 2 Prodcom SRL, Kaufland Romania S.C.S., Meda Prod ’98 S.A., METRO Cash&Carry Romania SRL, și alții. Aproape jumătate dintre aceste produse, 41.66%, au menționat pe etichetă doar țara de fabricație, respectiv România, fără detalii suplimentare despre producător.

Alimentele ultraprocesate, inclusiv parizerul, au devenit o parte semnificativă a dietei moderne datorită termenului mare de valabilitate, ambalajelor atractive și prețului scăzut. Aceste produse sunt obținute prin diverse procese industriale care le fac accesibile și gustoase. Însă consumul frecvent al acestor alimente este legat de numeroase probleme de sănătate, avertizează specialiștii.
►►► Alertă alimentară: Carne tocată, retrasă de Auchan de la vânzare. „Nu o consumați!”

Riscurile asociate consumul de parizer

Conținut ridicat de grăsimi saturate

Una dintre cele mai importante probleme de sănătate asociate cu parizerul este conținutul ridicat de grăsimi saturate. Consumul excesiv de grăsimi saturate poate duce la creșterea nivelului de colesterol LDL, cunoscut și ca “colesterol rău”, ceea ce sporește riscul de boli cardiovasculare, Informează Protecția Consumatorilor.

Nivel ridicat de sodiu

Parizerul este, de asemenea, bogat în sodiu. Un aport excesiv de sodiu contribuie semnificativ la apariția bolilor cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea arterială și accidentele vasculare cerebrale.

Conservanți nocivi

Parizerul conține adesea conservanți precum nitrați și nitriți, adăugați pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și pentru a menține culoarea roșie a cărnii. Aceste substanțe chimice pot forma nitrozamine în organism, compuși care au fost asociați cu un risc crescut de cancer, în special cancer colorectal. Diverse studii au evidențiat o asociere semnificativă între consumul de carne ultraprocesată și un risc crescut de cancer.
►►► File de somon afumat infectat cu bacterie, retras de pe rafturi

Diferența dintre alimentele ultraprocesate și alimentele minim procesate

Spre deosebire de alimentele minim procesate (de exemplu, legumele spălate și ambalate) sau ingredientele culinare procesate (de exemplu, făina, zahărul), alimentele ultraprocesate, precum parizerul, conțin ingrediente și aditivi care nu sunt utilizați în mod obișnuit sau, cel puțin, nu în cantități atât de mari. Aceste ingrediente și aditivi contribuie la gustul, textura și termenul de valabilitate al produselor, dar pot avea efecte negative asupra sănătății.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!