O anchetă publicată în martie 2021 de Midwest Center for Investigative Reporting și USA Today a scos la iveală o problemă fundamentală în procesul de reglementare a pesticidelor folosite la zgărzile antipurici și anticăpușe în SUA, precum și a efectelor secundare ale acestora. Unele produse se comercializă și în România.
După ce a purtat timp de o zi zgarda Seresto produsă de gigantul farmaceutic german Bayer, cățelul utilitar al unei americance din Somerset, statul New Jersey, s-a prăbușit. Culcat pe spate, câinele a încetat să mai respire și a dat ochii peste cap. Era 2 iunie 2020.
Seresto, unul dintre cele mai populare produse antipurici și anticăpușe din SUA, este legat de sute de decese de animale de companie. În plus, zeci de mii de animale suferă din cauza acestui produs care s-a dovedit nociv și pentru sute de oameni, arată documentele Agenției SUA pentru Protecția Mediului (EPA) menționate în ancheta jurnalistică.
În România, Seresto se comercializează cu aproximativ 200 de lei și funcționează prin eliberarea unor cantități mici de pesticide pe animale luni la rând. Este folosit pentru câinii de peste opt kilograme. Pesticidul ar trebui să ucidă puricii, căpușele și alți dăunători și este declarat sigur pentru pisici și câini.
Totuși, mii de animale de companie suferă din cauza acestui produs care a fost introdus în SUA în 2012. De atunci, EPA a primit rapoarte legate de cel puțin 1.698 de decese legate de animale de companie. Per total, până în iunie 2020, agenția a primit peste 75.000 de rapoarte de incidente legate de zgărzi, din care aproximativ 1.000 implică probleme de sănătate cauzate oamenilor.
Seresto, cea mai vândută zgardă din gama ei pe Amazon unde a și primit reclamații, a provocat diferite reacții animalelor de companie: erupții pe piele, probleme neurologice, pierderea părului în zona gâtului, letargie etc.
Niciun pesticid nu este complet inofensiv, dar unele animale de companie sunt mai sensibile decât altele și pot prezenta simptome adverse după tratament, a explicat EPA.
România, pe locul cinci în UE la utilizarea pesticidelor în agricultură
Nathan Donley, cercetător în cadrul Centrului pentru Diversitate Biologică și expert în reglementarea pesticidelor din SUA, a spus că numărul incidentelor raportate pentru Seresto este „doar vârful aisbergului”.
Afacerea cu zgărzi împotriva paraziților este una care a adus profit companiei germane de produse agricole și farmaceutice Bayer. În raportul său anual din 2019, aceasta a raportat venituri de peste 300 de milioane de dolari numai pentru Seresto.
Bayer și-a vândut în 2019 divizia de sănătate animală către Elanco Animal Health cu 7,6 miliarde de dolari. Ca parte a tranzacției, Bayer a primit 2,3 miliarde de dolari în acțiuni Elanco.
O purtătoare de cuvânt a Elanco a declarat că datele globale arată că 1 din 568 de utilizatori ai Seresto au un incident și „majoritatea acestor rapoarte de incident se referă la efecte care nu sunt grave, cum ar fi o înroșire a pielii sau căderea părului sub zgardă”.
Seresto conține două pesticide: imidacloprid și flumetrin. Imidaclopridul aparține clasei insecticidelor neonicotinoide, cele mai frecvent utilizate în culturile din SUA împotriva albinelor și fluturilor. Flumetrina, arată documentele EPA, este doar un ingredient activ într-un singur produs: Seresto.
Imidaclopridul este interzis în Uniunea Europeană pentru utilizare în exterior, dar este permis în gulerele pentru animale de companie. La fel ca în majoritatea pesticidelor, datele care susțin înregistrarea Seresto au fost realizate de compania care l-a produs, Bayer.
În prezent, există 18 gulere pentru purici și căpușe pe piața americană: trei aprobate atât pentru câini, cât și pentru pisici (inclusiv Seresto), zece aprobate pentru câini și cinci pentru pisici, potrivit datelor obținute de jurnaliști de la Centrul Național de Informare a Pesticidelor.
Controversa legată de aprobarea de către EPA a diferitelor pesticide nu se oprește aici. Instituția a permis utilizarea în zgărzile antipurici și anticăpușe a unui alt pesticid legat de cancer și probleme de dezvoltare a creierului – propoxur, care a fost vândut sub numeroase mărci, inclusiv Bio Spot, Scratex Color, Zodiac.
În aprilie 2016, companiile de pesticide au fost de acord în mod voluntar să înceteze utilizarea propoxurului pentru a ajuta la protejarea sănătății copiilor.
Documentele EPA arată că nu doar animalele de companie sunt afectate de aceste pesticide, ci și stăpânii lor sau persoanele cu care câinii sau pisicile intră în contact. Între 2013 și 2018, au fost raportate 907 de incidente la oameni, potrivit unei evaluări EPA din septembrie 2019 a riscului pentru sănătatea umană.
Au existat 19 incidente grave: erupții cutanate sau urticarie, simptome neurologice care includ amorțeală și dureri de cap, convulsii și vărsături, aritmie cardiacă și oboseală, iritații ale nasului și gâtului. Din cauza unui număr tot mai mare de reclamații, EPA a explicat în octombrie 2016 că expunerea copiilor la Seresto este neglijabilă.
Totuși, cercetătorul Nathan Donley a explicat că oamenii sunt expuși la pesticidele din aceste zgărzi. „Nu se întâmplă doar animalelor. Se întâmplă și oamenilor care îi mângâie. Am doi copii mici care sunt călare peste câinele nostru, tot timpul. Îmi pot imagina cât de expuși ar fi oamenii la reziduuri”, a mai declarat expertul.