Skip to content

Peste 200 de adulți și copii, afectați de toxiinfecție alimentară în județul Ilfov. Declarația Ministerului Sănătății

Conform informațiilor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, în data de 22 martie, în mai multe unități de învățământ preșcolar din localitatea Voluntari a izbucnit un focar de toxiinfecție alimentară.

La aproximativ o oră după masa de prânz, mai mulți copii și membri ai personalului au prezentat vărsături și scaune diareice. În total au fost afectați 198 copii și 19 persoane din rândul personalului unităților de învățământ. Precizăm că, în aceste unități erau prezenți, ieri, 540 copii și 134 membri ai personalului.

Mâncarea a fost preparată în bucătăria proprie a uneia din unitățile de învățământ din Ilfov, de unde a fost transportată cu mașini frigorifice autorizate, către celelalte unități.

În cursul serii, mai mulți copii din aceste unități de învățământ s-au prezentat la spitalele din București (Institutul de Boli Infecțioase “Dr. Matei Balș“, Spitalul de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Victor Babeș”, Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu”, Spitalul “Medlife”, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu”), care au beneficiat de îngrijiri medicale. Nu a fost necesară internarea și au primit recomandarea de regim igieno-dietetic și tratament simptomatic.

Direcția de Sănătate Publică Ilfov a demarat o anchetă epidemiologică în aceste unități.

În cadrul anchetei au fost recoltate teste de sanitație de la personalul care lucrează în bucătarie și cel care servește masa, precum și de pe suprafetele din bucătării. De asemenea, au fost trimise la laboratorul de analize probe alimentare (care au fost păstrate la frigider) de la masa de prânz. A fost anunțată și Direcția Sanitar-Veterinară Ilfov.

Direcția de Sănătate Publică Ilfov a mai dispus următoarele măsuri:

– efectuarea de exudate nazofaringiene și examene coprobacteriologice la întreg personalul unităților de învățământ

– realizarea unor dezinfecții în toate unitățile unde au apărut cazuri de toxiinfecție alimentară

– suspendarea activității în toate unitățile unde s-au înregistrat cazuri, reluarea activității se va face numai cu acordul Direcției de Sănătate Publică Ilfov.

Apă îmbuteliată, contaminată cu microparticule de plastic. OMS analizează riscurile asupra sănătății