Skip to content

Premiul I cu coroniță pentru un spital în care viața pacienților este în pericol

Prezentat cu mare pompă în septembrie 2020 drept câștigătorul concursului „Spitalul Anului în România”, Spitalul Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara este o instituție în care Ministerul Sănătății a găsit la începutul acestui an grave nereguli și a stabilit că viața pacienților era pusă în pericol.

În timp ce unitatea spitalicească trebuia să remedieze dezastrul găsit de membrii comisiei de control, în august 2020 o pacientă a fost accidentată în timp ce i se făceau investigații medicale. O piesă s-a desprins din tomograf și a rănit-o.

Premiul a fost acordat de un juriu internațional în cadrul Romanian Healthcare Awards. Potrivit organizatorilor, este prima și cea mai amplă competiție cu juriu internațional dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor din România. Din juriu au făcut parte 19 români și 11 străini din Bulgaria, Malta, Slovenia, Spania, Austria, Polonia, Italia, Danemarca, Israel, Olanda și un consultant din Marea Britanie.

În competiție s-a putut înscrie orice spital din România care a inițiat și implementat cu succes proiecte ce au condus în mod vizibil la îmbunătățirea calității actului medical și a experienței pacienților. Evenimentul a fost descris ca unul „de recunoaștere a inovației și a excelenței din domeniul sănătății, care își propune să identifice și să aprecieze exemplele de bună practică din sistemul medical românesc, reușitele individuale și de echipă”.

Proiectul a fost conceput de spatiulmedical.ro și Asociația pentru Comunicare Interprofesională Professions și a fost organizat de Boro PR Communication SRL. Organizatorii au trimis scrisori peste scrisori în spitalele din țară pentru a avea concurenți. O competiție forțată, se poate spune, mai ales că a fost organizată de fapt de un cuplu din Iași.

Mai exact, site-ul spatiulmedical.ro este al firmei Boro PR Communication care este deținută și administrată de Andreea-Diana Romaniuc. Dumneai este vicepreședintele Asociației pentru Comunicare Interprofesională Professions unde președinte este soțul, Bogdan-Traian Romaniuc. Asociația are trei membri, treimea fiind completată de Ciprian Romaniuc.

Ce i-au adus Spitalului Județean din Timișoara locul întâi? Nu se știe! Cert este că în februarie 2020 Ministerul Sănătății a trimis un control la această instituție medicală și au fost identificate grave nereguli. În perioada în care comisia de la București se afla la Timișoara, managerul spitalului era prof.dr. Marius Craina. Director medical era Daniela Radu, iar șeful serviciului aprovizionare era inginerul Petre Ion.

Una dintre acestea este încălcarea legii achizițiilor publice, așa cum reiese din raportul Ministerului Sănătății publicat în această vară. De exemplu, cu toate că spitalul avea personal specializat pentru întocmirea caietelor de sarcini, acestea erau întocmite de SC Projectmak SRL, firmă care decidea de ce are nevoie unitatea spitalicească. La înființare, în 2013, Projectmak se ocupa cu baruri și terase.

S-au cheltuit aproape 2.000.000 de euro fără TVA pentru lucrări de montaj, tapetare a pereților, renovare, montare podele, tâmplărie și reparații generale. Toate contractate au fost încheiate prin achiziție directă, cu toate că legea prevede astfel de procedură pentru lucrări numai dacă valoarea contractului este mai mică de 450.200 de lei fără TVA.

Raportul Ministerului Sănătății arată că nici în cazul materialelor sanitare nu s-a respectat legea, cel puțin opt achiziții fiind făcute prin negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Această procedură este una specială și contractele se încheie numai în condiții excepționale, bine definite.

Mai mult, negocierea a avut loc cu toate că la data demarării procedurii erau deschise trei licitații publice pentru materiale sanitare. Pentru că nu a fost explicată urgența unor astfel de achiziții, comisia Ministerului Sănătății a concluzionat că este evidentă „superficialitatea, incompetența și neglijența în tratarea modului de cheltuire a banilor publici” și că această modalitate de a încheia contracte este o practică des folosită pentru a evita legea achizițiilor publice.

În unele cazuri, materialele sanitare au fost cumpărate fără să existe un referat de necesitate în baza căruia a fost demarată procedura, fără ca un compartiment/secție a spitalului să fi făcut solicitări în acest sens. Achiziția de halate chirurgicale sterile arată clar cum funcționa sistemul, membrii comisiei de control observând că una dintre firmele preferate este Luxmed Vest Distribution SRL.

Pe 7 mai 2019, coordonatorul unui bloc operator a făcut un referat pentru achiziționarea a 6.500 de halate/lună. Pe acest referat a fost trecut în josul paginii „rog procedură de urgență cant. 52.000 buc/spital, stoc zero”, așa că a fost demarată negocierea fără anunț de participare. Acest contract avea o valoare estimată la 435.760,00 de lei fără TVA, exact cât a propus firma câștigătoare: Luxmed Vest Distribution SRL.

Membrii comisiei de control au stabilit că, dacă era o urgență și nu mai existau pe stoc halate sterile, este vorba despre neglijență gravă în actul managerial. Mai mult, dacă într-adevăr era o urgență, negocierea trebuia făcută doar pentru cantitatea minimă necesară până la finalizarea licitației și nu pe o perioadă de opt luni cât a fost încheiat contractul cu Luxmed.

În cazul materialelor necesare pentru Programul național de diabet zaharat, contractele au fost încheiate cu trei zile înainte de redactarea referatelor de necesitate. La negociere au participat SC Roche Romania SRL și Medtronic România SRL. Ultima a încheiat un contract de aproximativ 1,65 milioane de lei fără TVA, iar prima aproape 150.000 fără TVA. Nici în acest caz nu s-a justificat extrema urgență, durata acestor contracte depășind cu mult termenul de finalizare a unei licitații.

Inspectorii trimiși de la București au găsit că aproape jumătate dintre contractele de medicamente și materiale sanitare au fost încheiate prin negociere fără publicarea unui anunț de participare. Șeful Aprovizionării din Spitalul Județean Timișioara a motivat nerespectarea legii achizițiilor publice prin faptul că „nu toți operatorii economici sunt serioși și au fost invitați doar cei pe care dânsul îi consideră serioși, din prisma experienței de lucru cu aceștia”.

Concluziile controlului au fost că s-au încălcat principiile concurenței, s-au cheltuit nejudicios fondurile publice, iar modul haotic de aprovizionare „poate afecta diagnosticul și tratamentul pacientului”. Degeaba, juriul a decis ca premiul întîi cu coroniță a mers la Timișoara. Actualul director  al spitalului nu a avut obiecții față de raportul Ministerului Sănătății, dar a primit bucuros laudele.

Nereguli grave la spitalul unde o pacientă a fost rănită de o piesă desprinsă dintr-un tomograf

CONSTANȚA: Din tavanul Spitalului de Urgență au căzut două pisici peste pacienți

Împrumut bancar pentru șpagă la spital. Rudele pacienților, condamnate. Chirurgul profesează

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!