Pudra de talc de la Johnson & Johnson, cauză a două boli foarte grave

Pudra de talc de la Johnson & Johnson, cauza unor boli foarte grave

O pudră de talc pentru bebeluși de la Johnson & Johnson este considerată responsabilă pentru zeci de mii de cazuri de cancer. Compania a plătit deja miliarde de dolari în despăgubiri. Într-un nou proces, a fost amendată cu alte zeci de milioane.

Compania americană de produse farmaceutice și de consum Johnson & Johnson a suferit un alt eșec în valul de procese legate de pudra de talc presupus contaminată cu azbest. Un juriu din Portland, statul Oregon, SUA, a acordat pe 3 iunie 2024 unei reclamante și soțului ei 60 de milioane de dolari despăgubiri. Compania a fost amendată cu 200 de milioane de dolari, dar a anunțat că va face apel.

Reclamanta Kyung Lee a fost diagnosticată în 2023, la vârsta de 48 de ani, cu mezoteliom. Lee a susținut că boala fatală a țesutului din jurul inimii ei se datora expunerii la azbest prin pudra de talc și deodorantele companiei timp de aproape 30 de ani, încă de când mama sa o pudra când era mică. Mai târziu, ea a folosit deodorantele Johnson & Johnson.
►►► MAREA BRITANIE: Lame de ras în mâncarea pentru copii ca să șantajeze un supermarket. Fermier, găsit vinovat

Mezoteliomul este un tip de cancer care apare în stratul subțire de țesut care acoperă majoritatea organelor interne, numit mezoteliu. Mezoteliomul este o formă agresivă de cancer, care include mai multe tipuri, în funcție de ce parte a mezoteliului este afectată, potrivit site-ului unei clinici private din România. Cel mai des, mezoteliomul afectează țesutul care înconjoară plămânii și se numește mezoteliom pleural. Tipuri rare de mezoteliom afectează țesutul din abdomen, din jurul inimii și din jurul testiculelor.

Inginerii financiare

Un avocat al companiei a declarat în timpul procesului că boala ei a fost probabil cauzată de azbestul folosit într-o fabrică din apropierea locuinței sale. Verdictul este „incompatibil cu evaluările științifice independente de zeci de ani” care au confirmat siguranța pudrei de talc care nu conține azbest și nu cauzează cancer, a declarat vicepreședintele Johnson & Johnson, potrivit Reuters. El crede că verdictul va fi anulat.

Compania se confruntă în SUA cu procese de la peste 61.000 de reclamanți din cauza pudrei sale de talc. Majoritatea covârșitoare a reclamanților sunt femei cu cancer ovarian, doar o mică minoritate sunt pacienți cu mezoteliom. Totuși, compania a încheiat înțelegeri cu majoritatea reclamanților care au acest tip de cancer.
►►► Mafia laptelui praf: Aptamil, cel mai subtilizat produs din Germania

Johnson & Johnson a folosit o particularitate a legislației texane și a înființat filiala LTL pentru a externaliza revendicările. Ulterior, LTL a declarat faliment. Johnson & Johnson încearcă astfel să rezolve majoritatea proceselor legate de talc printr-o singură tranzacție și o plată de despăgubire de 6,48 miliarde de dolari.

Compania a plătit deja miliarde de dolari

Două încercări anterioare ale companiei de a soluționa cazurile în cadrul unei proceduri de insolvență au fost respinse de instanțe, deoarece nu s-a putut demonstra situația financiară precară a filialei. Compania are nevoie de sprijinul a 75% dintre reclamanții rămași pentru a obține aprobarea unui acord de faliment care ar încheia litigiile, ar închide cazurile viitoare și ar împiedica oamenii să se retragă din acord.
►►► Acces inegal la medicamente în UE. România printre țările cele mai afectate

Procesele în cazurile legate de talc au avut până acum rezultate diferite. Printre cele mai importante succese ale reclamanților se numără un verdict din 2021, în care 22 de femei cu cancer ovarian au primit despăgubiri de 2,1 miliarde de dolari. În aprilie, Johnson & Johnson a câștigat un proces legat de cancerul ovarian, dar a fost condamnată să plătească 45 de milioane de dolari într-un caz de mezoteliom. În 2022, compania a anunțat că retrage pudra de talc de pe rafturile din întreaga lume începând cu 2023.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!