Să alergăm când suntem răciți?

 

Să alergăm sau nu când suntem răciți? Este o întrebare la care răspunsul trebuie dat în funcție de seriozitatea afecțiunii, ca și de limitele pe care fiecare e dispus să și le asume. Specialiștii spun că răspunsul trebuie dat în primul rând în funcție de starea de sănătate a fiecăruia. Oricum, un control medical ar fi indicat, deoarece astfel poți determina mai exact intensitatea permisă a exercițiilor fizice.

Astfel, dacă simptomele răcelii sunt limitate la nivelul căilor respiratorii superioare – dureri de gât, dificultate la înghițit, congestie nazală, strănut și hiperlacrimație este permis să se facă exerciții fizice. Desigur, intensitatea trebuie redusă.

Dacă simptomele sunt însă mai serioase și includ tuse, dureri musculare, febră, oboseală este mai bine să renunțați pentru o vreme la alergare.

Un alt indicator de luat în seamă este temperatura corpului. Dacă aveți peste 38 de grade este mai bine să iei o pauză. ”Unii oameni cred că e bine să alergi ca să transpiri și astfel scapi de febră. Nimic mai fals. Este periculos să faci exerciții care cresc temperatura internă a corpului la o persoană ce are deja febră. Antrenamentul îți va pune suplimentar la muncă sistemul imunitar, care deja trebuie să se lupte cu febra”, spune doctorul David Nieman.

Important este și să vă cunoașteți corpul cât mai bine, deoarece există sfaturi generale, însă aplicarea lor depinde foarte mult de fiecare caz în parte.

Există soluții alternative de antrenament? Mulți pot spune că nimic nu poate înlocui alergarea în aer liber. Și totuși, nu doar iarna și nu doar în perioadele când sunteți răciți, antrenamentele în parc sau pe stadion pot fi înlocuite cu alergări pe bandă, în sală, unde căile respiratorii sunt mai bine protejate. Apoi, merită încercat și așa numitul pool running (alergarea în bazinul de înot), o modalitate foarte bună de a vă menține tonusul muscular. Sau, în cele din urmă, puteți înlocui – pentru o vreme, desigur – alergarea cu plimbări sau exerciții ușoare la sală (cardio sau de forță).

Mai multe pe alerg.ro

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *