Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat pe 12 octombrie că „a lăsa noul coronavirus să circule liber în societate pentru ca populaţia să ajungă la imunitate colectivă nu este o opţiune”.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, recunoscut pentru declarațiile sale contradictorii de la debutul pandemiei și până în prezent, a spus că niciodată în istoria sănătăţii publice, imunitatea colectivă nu a fost utilizată ca strategie pentru a reacţiona la o epidemie şi cu atât mai puţin la o pandemie. A fost acuzat că a susținut interesele Chinei în timpul pandemiei.

„Este problematic din punct de vedere ştiinţific şi etic”, a explicat directorul OMS într-o conferinţă de presă, citat fiind de Agerpres.

„A lăsa cale liberă unui virus periculos, pe care nu îl înţelegem încă pe deplin, este pur şi simplu contrar eticii. Nu este o opţiune. Studiile de seroprevalenţă sugerează că în cele mai multe ţări, mai puţin de 10% din populaţie a fost infectată”, a insistat Ghebreyesus.

El a mai explicat că nu există suficient de multe informaţii despre imunitatea de care se bucură persoanele care au contractat deja COVID-19 şi a subliniat că anumiţi indivizi s-au reinfectat.

„Cele mai multe dintre persoanele infectate de virus dezvoltă o reacţie imunitară pe parcursul primelor săptămâni, dar nu ştim dacă acest răspuns este puternic sau durabil, nici dacă el diferă de la o persoană la alta”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Conceptul de imunitate colectivă este utilizat în campaniile de vaccinare şi a reamintit că în cazul variolei este nevoie ca 95% din populaţie să fie vaccinată pentru ca restul de 5% de persoane nevaccinate să fie protejate. În cazul poliomielitei, acest prag este de 80%.

Avertismentul OMS: Numărul deceselor provocate de COVID-19 în Europa va crește în octombrie şi noiembrie

MAREA BRITANIE introduce un sistem cu trei niveluri de ALERTĂ anticoronavirus

Germania: Situația scapă de sub control, autoritățile vor mobiliza 15.000 de militari în lupta anticoronavirus

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!