Skip to content

SPANIA: Soluția pentru românii care nu sunt în sistemul de sănătate pentru a primi vaccinul anti-Covid

Unii rezidenți străini în Spania nu au dreptul la asistență medicală gratuită și plătesc asigurări private de sănătate. Alții au asistență medicală plătită într-o altă țară. Pe de altă parte, programul de vaccinare este coordonat de guvernul Spaniei și nu este disponibil în mod privat.

Există români din Spania care nu sunt înscriși în sistemul de sănătate. Ce trebuie să facă pentru a se putea vaccina împotriva Covid-19?

Guvernul spaniol a subliniat că nu se va face nicio distincție între cetățeni și non-cetățeni și s-a angajat să vaccineze pe toată lumea din țară, indiferent de statutul lor juridic, scrie publicația The Local.

Aceasta înseamnă că sunt incluse și persoanele care nu sunt înregistrate în sistemul de securitate socială, inclusiv „ilegal” sau „imigranți și fără adăpost”.

Spania va întocmi un registru cu persoanele care refuză vaccinarea

Autoritățile spaniole au precizat în mod explicit că, atunci când vine vorba de vaccin, „fiecare persoană trebuie considerată și tratată cu demnitate și drepturi egale”.

„Acest principiu interzice prioritizarea accesului la vaccinuri bazat exclusiv pe caracteristici precum rasa, etnia, religia, sexul, vârsta, naționalitatea, originea, dizabilitățile, condiția economică sau socială și altele”, se arată în strategia de vaccinare.

Până acum, jurnaliștii nu au aflat care este modul în care oamenii vor fi chemați pentru vaccinare, dar vor fi organizați de autoritatea regională de sănătate în care locuiesc.

Sunteți sfătuiți să contactați centrul local de sănătate pentru a vă înregistra, indiferent dacă aveți dreptul la asistență medicală gratuită sau asigurare de sănătate privată.

Este bine să telefonați înainte, deoarece la unele centre de îngrijire a sănătății este nevoie de o programare.

„Toți cei care locuiesc în Spania vor putea primi vaccinarea împotriva virusului pe măsură ce campania se desfășoară. Vaccinarea este universală, include toate persoanele”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, potrivit sursei citate.

SPANIA: Operațiune de amploare pentru arestarea unui român implicat în traficul de arme

Pe de altă parte, autoritățile din Valencia atrag atenția că au fost inundate cu înregistrări printr-un link pe pagina lor web. Acest link este numai pentru cei suspectați de coronavirus care nu sunt deja înregistrați în sistemul public de sănătate.

Oficialii cred că link-ul https://coronavirusregistro.san.gva.es/sipcovid19/registrosinsip a fost distribuit în mod eronat pe rețelele de socializare și vor să reitereze că este doar pentru cei cu simptome Covid care solicită asistență medicală imediată. De aceea, nu trebuie să-l folosiți pentru vaccinare.

Guvernul spaniol a promis că vaccinul va fi gratuit pentru toată lumea, chiar și pentru cei care nu au un card de sănătate, cum ar fi persoanele fără adăpost sau imigranții ilegali.

Prin urmare, toți cei care lucrează sau locuiesc în Spania ar trebui să poată primi vaccinul gratuit, chiar dacă nu sunt înregistrați în sistemul de sănătate al statului spaniol.

Nu se va acorda prioritate celor care au asigurări de sănătate sau care doresc să plătească pentru el privat, aceasta nefiind o opțiune în cadrul programului de vaccinare de stat. Totuși, este puțin probabil ca acesta să includă turiști sau proprietari de case de vacanță.

SPANIA: Amnesty International a calificat drept alarmante condițiile de trai din căminele de bătrâni