Un studiu publicat pe 6 ianuarie 2020 de o echipă internațională de psihiatri și psihologi a scos la iveală faptul că modul în care au fost crescuți copiii în orfelinatele din România și adoptați de familii din Marea Britanie la începutul anilor 1990 a avut un efect devastator asupra dezvoltării lor ca adulți.
Studiul este unul efectuat în premieră pe acest tip de persoane.
Informația a fost publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences una dintre cele mai importante reviste de științe interdisciplinare recunoscută la nivel global editată în SUA.
Cercetarea a fost efectuată pe un număr de 67 de participanți, adoptați din România, care au acum vârste între 23 și 28 de ani și pe 21 de englezi de către:
Nuria K. Mackes, Mitul A. Mehta și Michael Rutter din cadrul Institutului de Psihiatrie, Psihologie și Neuroștiințe din cadrul King’s College London;
Dennis Golm, Facultatea de Psihologie a Universității Southampton;
Sagari Sarkar de la University College London, London WC1E 6BT, United Kingdom;
Robert Kumsta, Departamentul de Psihologie a Ruhr-Universität Bochum, Germania;
Graeme Fairchild, Departmentul de Psihologie, Universitatea Bath, Marew Britanie;
Studiul face parte dintr-un proiect științific care a început în 1990 și se intitulează English and Romanian Adoptees (ERA) și în el sunt investigați copii adoptați din România și Anglia de familii britanice.
Participanții români la studiu au suferit crunt în timpul copilăriei, erau malnutriți și avuseseră parte de un minim contact social înainte de a fi adoptați de familii din Regatul Unit.
Cercetările anterioare din cadrul aceluiași proiect au scos la iveală că acești tineri adulți au probleme mintale, un IQ redus și ADHD (tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate)
Acum, cercetătorii au comparat creierele celor 67 de români adoptați și a celor 21 de englezi adoptați.
Potrivit studiului, creierul tinerilor adulți români care au fost instituționalizați și au fost neglijați în copilărie în România este cu 8,6% mai mic decât al copiilor englezi care nu au avut partea de suferințe.
Fiecare lună petrecută în oribilele orfelinate românești a dus la scăderea volumului total al creierului cu 0,27%
Echipa de specialiști a mai dovedit că timpul mare petrecut în orfelinate, total neglijați, a dus la scăderea volumului total al creierului acestor persoane.
Concluzia cercetărorilor este că neglijarea copilului instituționalizat este asociată cu modificări ale creierului, modificări ce sunt vizibile și la 20 de ani după ce copilul a părăsit orfelinatul și a început o altă viață în familia care l-a adoptat.
Scoția, prima țară din Regatul Unit care interzice prin lege lovirea copiilor de către părinți
Copii germani, chinuiți cu complicitatea autorităților locale din Maramureș
Două angajate ale unei creșe, date afară. Puneau copiii să se spele cu apă din WC