Studiu: Fumatul poate crește riscul de apariție a depresiei și schizofreniei

Fumatul poate creşte riscul de dezvoltare a depresiei şi schizofreniei, conform unui studiu recent realizat în Marea Britanie şi citat de Press Association.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Bristol a analizat date prelevate de la 462.690 de persoane cu descendenţă europeană şi a obţinut dovezi potrivit cărora consumul de tutun a crescut riscul de depresie şi schizofrenie.

Mai mult, cercetarea a dovedit că persoanele care suferă de astfel de afecţiuni au o predispoziţie mai mare pentru fumat.

Studiul a fost publicat miercuri, 30 octombrie, în jurnalul Psychological Medicine, în aceeaşi zi cu apariţia unui raport al organizaţiei Action on Smoking and Health (ASH).

În raportul ASH semnatarii fac apel la sporirea măsurilor adoptate pentru a-i ajuta pe fumătorii care suferă de tulburări psihice să renunţe la consumul de tutun.

Potrivit ASH, anul trecut, 78.000 de persoane din Anglia au murit ca urmare a fumatului, principala cauză a reducerii cu 10-20 de ani a speranţei de viaţă în cazul celor cu afecţiuni psihice.

”Indivizii cu afecţiuni psihice sunt de multe ori ignoraţi în cadrul eforturilor noastre de reducere a prevalenţei fumatului, ceea ce conduce la inechităţi în domeniul sanitar”, a declarat medicul Robyn Wootton, cercetătoare la Universitatea din Bristol.

”Studiul nostru demonstrează că ar trebui să facem toate eforturile pentru a preveni iniţierea fumatului şi pentru a încuraja stoparea fumatului din cauza consecinţelor asupra sănătăţii mintale şi a celei fizice”, a adăugat specialista.

Conform ASH, prevalenţa fumatului în rândul oamenilor care suferă de afecţiuni psihice este cu 50% mai mare comparativ cu populaţia generală. (Agerpres)

Italia: Medicamente cu RANITIDINĂ, retrase din farmacii. Conțin o substanță potențial cancerigenă

Atenție la reclamele înșelătoare pentru suplimentele alimentare!

ARGENTINA: Trei persoane, arestate la cererea SUA. Importau medicamente din România

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA