Copiii sub vârsta de doi ani nu ar trebui să fie expuși la ecrane de niciun fel, iar adolescenții nu ar trebui să aibă mai mult de trei ore de timp petrecut în fața ecranului pe zi, conform recomandărilor anunțate de autoritățile sanitare din Suedia.
Părinții și tutorii ar trebui să se gândească la modul în care folosesc ecranele împreună cu copiii lor și să le explice acestora ce fac pe telefoane atunci când le folosesc în prezența lor, se arată în recomandări.
Aceste ghiduri, anunțate pe 2 septembrie, marchează prima dată când Folkhälsomyndigheten, autoritatea suedeză de sănătate publică, a stabilit cum ar trebui părinții să reglementeze timpul petrecut în fața ecranelor.
Utilizarea ecranelor de către copiii cu vârste între doi și cinci ani ar trebui limitată la maximum o oră, în timp ce copiii cu vârste între șase și 12 ani nu ar trebui să folosească ecranele mai mult de două ore. Adolescenții cu vârste între 13 și 18 ani ar trebui să aibă un timp limitat la trei ore.
Șoșoacă, singura care a votat împotriva pedepselor mari pentru părinții care-și chinuie copiii
Aceasta reprezintă o reducere semnificativă față de cifrele actuale privind timpul mediu petrecut în fața ecranului de către copiii și tinerii din Suedia care este estimat la patru ore pe zi pentru copiii de nouă până la 12 ani și mai mult de șapte ore pe zi, fără a include temele școlare, pentru adolescenții de 17 și 18 ani.
„Prea mult timp am permis ecranelor și aplicațiilor să ne fure timpul și atenția. Știm că utilizarea dispozitivelor digitale poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv un somn mai prost și depresie”, a spus ministrul afacerilor sociale, Jakob Forssmed.
Agenția de sănătate a recomandat ca, înainte de culcare, copiii să nu folosească ecrane, iar acestea să nu fie permise în dormitoare pe timpul nopții.
„Plătim cu sănătatea copiilor prețul pentru profiturile companiilor de tehnologie”, a mai declarat Forssmed. Părinții trebuie să fie un exemplu pentru copii atunci când vine vorba de utilizarea ecranelor.
Și în Franța, un studiu științific a concluzionat că minorii sub trei ani nu ar trebui să fie expuși la ecrane, inclusiv televizor, și niciun copil nu ar trebui să aibă un telefon înainte de vârsta de 11 ani.
O amenințare tot mai mare pentru copii și adolescenți: șantajul sexual pentru bani
Școlile din Franța testează interzicerea telefoanelor mobile în școli pentru elevii de până la 15 ani ca parte a unei „pauze digitale” care ar putea fi implementată la nivel național din ianuarie 2025 dacă va avea succes. Și guvernul suedez ia în considerare interzicerea smartphone-urilor în școlile primare.
„Prea mult timp, smartphone-urile și alte ecrane au fost permise să intre în fiecare aspect al vieții copiilor noștri”, a mai spus Forssmed. El a mai explicat că adolescenții suedezi cu vârste între 13 și 16 ani petrec în medie șase ore și jumătate pe zi în fața ecranelor lor, în afara orelor de școală. Mai mult de jumătate dintre adolescenții de 15 ani nu dorm suficient.
Autoritățile din Irlanda recomandă ca bebelușii sub 18 luni să nu folosească deloc ecranele, dar fac excepții în cazul apelurilor video cu familia. Pentru copiii între 18 luni și doi ani, părinților li se spune să limiteze utilizarea ecranelor „cât mai mult posibil”. Copiii trebuie să folosească jucării și să aibă alte activități dacă un tutore este ocupat, nu să privească la ecran.
Părinții sunt încurajați să promoveze activități în aer liber pentru copii sau să le citească ori să îi determine să citească. Mai puțin timp petrecut în fața ecranului poate îmbunătăți abilitățile sociale ale copilului, abilitățile lingvistice și somnul. Și Irlanda analizează interzicerea telefoanelor în toate școlile. iar ministrul Sănătății a susținut recent măsurile de interzicere a rețelelor sociale pentru copiii sub 16 ani.