Suplimentele alimentare sunt tot mai des folosite pentru mai puțină oboseală sau mai multă masă musculară, dar acestea pot dăuna ficatului, spun experții. Un studiu avertizează asupra anumitor extracte din plante, cum ar fi cele din curcuma, cohoș negru, ceai verde sau orezul roșu fermentat.
Ficatul lucrează non-stop ca un centru de metabolism, fabrică de proteine și organ de detoxifiere. Este destul de performant și rezistent. Ceea ce puțini știu este că suplimentele alimentare îi pot dăuna.
Studiul național de sănătate și nutriție (NHANES) din Statele Unite ale Americii a analizat efectul a șase extracte din plante din suplimentele alimentare asupra ficatului, se arată într-un documentar al canalului de televiziune german ARD. NHANES este un program de cercetare major care colectează date despre starea de sănătate și nutriție a populației, este realizat periodic de către Centers for Disease Control and Prevention (CDC) și are ca scop evaluarea sănătății fizice, dietetice și comportamentale ale americanilor.
În Statele Unite, aproximativ unul din cinci cazuri de afectare a ficatului se datorează suplimentelor sau medicamentelor pe bază de plante. Autorii avertizează că extractele de curcuma (cucurmina), cohoșul negru (cimicifuga) și ceaiul verde pot fi toxice pentru ficat. La fel, și extractele din Garcinia cambogia, cunoscută și sub denumirea de tamarind, orezul roșu fermentat și Ashwagandha, planta ayurvedică.
Pericolul galben-auriu
Și în Germania, piața suplimentelor alimentare este în plină expansiune. Potrivit unui sondaj realizat de Statista, trei din patru germani iau suplimente alimentare, 15% dintre aceștia utilizând suplimente pe bază de plante. Cel mai popular este curcuma. Curcumina, substanța activă din această plantă medicinală și condiment, poate avea efecte digestive și ușor antiinflamatoare, însă, ca supliment, a provocat deja de mai multe ori daune ficatului.
Epidemia de steatoză hepatică, ficatul gras, ar putea agrava situația. Hepatologul Rainer Günther la Spitalul Universitar Schleswig-Holstein din Kiel atrage atenția asupra faptului că epidemia de steatoză hepatică, care deja se manifestă, va avea efecte în următorii ani.
În prezent, aproximativ un german din trei suferă de ficat gras cauzat alimentației, adesea fără să știe. Consumul excesiv de alcool joacă și el un rol. Organul se întărește, se inflamează, iar riscul de efecte toxice crește. Dacă ficatul este deja afectat, nu mai poate funcționa eficient, iar suplimentele pot distruge complet celulele încă funcționale, susține medicul.
Chiar și ficatul sănătos poate reacționa în funcție de predispoziția genetică, avertizează profesorul Martin Smollich, farmacolog la Institutul de Medicină Nutrițională al Spitalului Universitar Schleswig-Holstein din Lübeck: „La unii oameni, chiar și doze foarte mici pot duce la aceste daune hepatice, deoarece sistemul imunitar este implicat. Alții au nevoie de doze mult mai mari. Nu se poate prezice acest lucru.”
Atenție la reclamele înșelătoare pentru suplimentele alimentare!
Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) din Berlin stabilește limite maxime sigure pentru suplimentele alimentare. Pentru curcumină, BfR recomandă ca, pe termen lung, să nu se depășească trei miligrame pe kilogram de greutate corporală pe zi. Pentru o persoană de 80 de kilograme, aceasta înseamnă 240 de miligrame pe zi. În suplimentele alimentare, de obicei, se găsesc cantități mult mai mari, fiind disponibile frecvent capsule cu 400 de miligrame, uneori chiar 1.000, cu recomandarea de a lua mai multe capsule pe zi.
Este deosebit de problematic atunci când producătorii cresc biodisponibilitatea cu ajutorul substanțelor adăugate, ceea ce înseamnă că facilitează absorbția acestora în organism. În cazul suplimentelor de curcumină, acest lucru se face adesea cu piperină, adică extrasul de piper negru. Aceasta blochează enzimele care descompun substanțele în intestin și permite astfel ca mai mult curcumin să ajungă prin peretele intestinal în fluxul sanguin.
Puține date și lipsă de control
Oficial, suplimentele alimentare sunt considerate alimente. Spre deosebire de medicamente, ele nu sunt supuse unei verificări oficiale a eficacității și siguranței, iar efectele secundare nu sunt înregistrate sistematic. Prin urmare, numărul cazurilor de daune aduse sănătății ar putea fi mult mai mare decât cel raportat, spun experții citați de ARD.
Din cauza lipsei de date, BfR nu poate oferi recomandări privind doza maximă pentru extractul de cohoș negru, care este utilizat pentru a trata simptomele menopauzei, sau pentru preparatul pe bază de Ashwagandha, care este folosit pentru anxietate și tulburări de somn, deși au fost identificate riscuri pentru sănătate legate de aceste substanțe.
Expertul în hepatologie Günther avertizează asupra riscului achiziționării suplimentelor alimentare de pe internet. De multe ori, în suplimentele vândute online nu sunt menționate substanțele conținute. „Am avut cazuri în care în capsulele de curcumină sau Ashwagandha erau prezente analgezice, pentru ca oamenii să se simtă mai bine”, a explicat specialistul. „Și atunci se combină două substanțe, analgezicul și curcumina, și devine foarte dăunător.” Efectele toxice ale medicamentelor pot astfel să se adauge celor ale extractelor din plante.
Suplimente alimentare cu bucăți de sticlă. Alertă în România, Italia, Austria, Olanda și Germania
De asemenea, profesorul Smollich avertizează cu privire la interacțiunile între suplimentele alimentare și medicamente. Acestea pot apărea, de exemplu, în cazul medicamentelor pentru subțierea sângelui, medicamentelor pentru scăderea colesterolului sau analgezicelor. Situația devine deosebit de critică în cazul unor boli grave, cum ar fi cancerul: „Curcumina, de exemplu, interacționează direct în intestin cu anumite medicamente pentru cancer și poate diminua efectul acestora, ceea ce nimeni nu își dorește. Sau poate întări efectul acestora, ceea ce duce la mai multe efecte toxice ale medicamentelor pentru cancer.”
Singura modalitate sigură de utilizare a acestor produse este utilizarea lor moderată în bucătărie, spune Smollich. Ca ingrediente pentru condimente și ceaiuri, produsele naturale nu prezintă de obicei riscuri. Totuși, experții avertizează împotriva administrării necontrolate a suplimentelor alimentare pe bază de plante. Doar atunci când ficatul este deja grav afectat, pot apărea simptome precum ochi galbeni, urină colorată sau oboseală constantă. Asta pentru că ficatul suferă în tăcere.