The Economist: Este nevoie de o anchetă serioasă asupra originii Covid-19

Emisiunea „Misterul virusului” difuzată pe 12 august 2021 a atras o atenție neobișnuit de mare pentru un documentar de televiziune danez. Asta pentru că îl prezenta pe Peter Ben Embarek, expert în securitatea alimentară și bolile zoonotice, membru al echipei OMS care a fost în Wuhan pentru identificarea originii pandemiei.

În documentar, expertul a pus la îndoială concluziile „raportului comun” privind originile pandemiei covid-19 efectuate la începutul acestui an, scrie The Economist.

Raportul din martie 2021 a arătat că este „extrem de puțin probabil” ca virusul să fi fost eliberat într-un accident de laborator. Dr. Ben Embarek a dezvăluit acum că această concluzie nu provine dintr-o evaluare echilibrată a tuturor dovezilor relevante, ci dintr-un refuz ferm al membrilor chinezi, parte a echipei comune, de a sprijini serios ancheta.

Aceștia au permis chiar și acea evaluare minimă a originii Covid-19, cu condiția ca raportul să nu solicite investigații suplimentare asupra chestiunii. Chiar și șeful OMS a fost surprins de modul în care a fost realizată ancheta, descrisă ca fiind „plină de compromisuri și neglijență”, mai ales prin marginalizarea ipotezei scurgerilor de laborator.

La mai mult de un an și jumătate nu există o anchetă serioasă asupra modului în care virusul a ajuns în oameni și s-a răspândit în întreaga lume. Numărul de morți al pandemiei se situează între 9 și 18 milioane, conform unui model pe care The Economist l-a construit pe baza rapoartelor. China face eforturi substanțiale de a împiedica lumea să aibă un răspuns.

Solicitări pentru o investigație internațională asupra originilor Covid-19 au apărut în aprilie 2020, cel mai vocal fiind prim-ministrul Australiei. În mai 2020, Luna următoare, World Health Assembly, organismul decizional al OMS format din miniștrii sănătății din cele 194 state membre ale OMS, a adoptat o moțiune prin care solicita un studiu despre originile pandemiei.

Dar, China care a reacționat cu furie la propunerea premierului australian, nu a acceptat ancheta decât dacă proiectul ar fi fost format din echipe de oameni de știință, una chineză și una internațională. Mai mult, investigația trebuia să se bazeze pe „misiuni științifice și colaborative pe teren” și să nu fie una criminalistică care să ia în considerare toate circumstanțele.

Modul de efectuare a investigației a fost negociat cu ușile închise și astfel li s-a permis chinezilor să manipuleze ancheta cum au dorit. Raportul astfel întocmit a fost creat doar pe baza unor cercetări preexistente ale oamenilor de știiță chinezi și nu au fost examinate alte date. Investigarea laboratoarelor care lucraseră cu coronavirusuri precum Sars-Cov-2 în Wuhan nu a fost permisă.

Echipa internațională de specialiști a ajuns în China în ianuarie 2021. Datele despre primele cazuri raportate covid-19, cele din decembrie 2019, au fost un subiect de dispută cu chinezii care au raportat 174 de cazuri, dar nu au permis accesul la datele pe care s-au bazat aceste rapoarte. Când șeful OMS a aflat că aceste date vitale nu erau puse la dispoziție, el făcut presiuni asupra guvernului chinez pentru acces. Autoritățile de la Beijing au refuzat, invocând îngrijorări cu privire la confidențialitatea cetățenilor.

Pe de altă parte, echipa internațională pare să fi fost indusă în eroare cu bună știință. De exemplu, comerțul cu animale vii la piața Huanan, locul asociat cu o serie de cazuri primare de Covid-19 înregistrate în Wuhan. În raportul final, grupul de studiu a luat în calcul afirmațiile autorităților chineze că nu existau dovezi credibile că mamifere vii au fost vândute acolo în 2019. Dar, o mulțime de relatări ale martorilor oculari demonstrează contrariul, la fel și un studiu publicat în această vară de publicația Scientific Reports.

Scientific Reports a constatat că 18 specii de mamifere fuseseră puse la vânzare în Wuhan în perioada mai 2017 – noiembrie 2019, aproape o treime fiind capturate din sălbăticie. Lucrarea a fost publicată recent, dar a fost trimisă publicației în octombrie 2020. Legea chineză impune ca toate cercetările referitoare la Covid-19 să fie revizuite de guvern înainte de a fi trimise unui jurnal.

Piața nu este singura modalitate prin care animalele și agenții patogeni pe care îi poartă intră în Wuhan. Liliecii cu potcoavă în care au fost găsite cele mai apropiate rude sălbatice de Sars-Cov-2 nu locuiesc nicăieri în apropierea orașului, dar cele două laboratoare de acolo despre care cercetau coronavirusul au primit probe din peșterile de lilieci din întreaga țară. Echipei internaționale de anchetă nu i s-a permis să investigheze procedurile sau documentația acestei cercetări, iar când a vizitat laboratoarele i s-au prezentat doar procedurile de siguranță.

Cu toate că echipa internațională nu a ajuns la un consens cu cea chineză, au întocmit totuși un raport comun care l-a nemulțumit pe directorul general al OMS pentru că s-a afirmat faptul că posibilitatea unei scurgeri de laborator nu necesită alte investigații.

Pe 26 mai 2021, președintele Joe Biden a ordonat serviciilor de informații americane să întocmească un raport despre originile pandemiei. Termenul limită este 24 august. Și OMS intenționeză să facă investigații suplimetare.  Aceste acțiuni au înfuriat guvernul chinez. Zeng Yixin, ministrul adjunct al Comisiei Naționale de Sănătate din China, a declarat că este „șocat” de planul de investigare a scurgerilor de laborator, spunând că este „imposibil” să fie acceptat.

Potrivit Global Times, o publicație a Partidului Comunist Chinez, 55 de țări au trimis plângeri scrise cu privire la propunerea OMS de efectuare de noi. Urmarea presiunii chineze ar fi ca noul șef al OMS să fie susținut de guvernul comunist de la Beijing. Numirea va avea loc anul acesta.

Un grup online de informații cu sursă deschisă care se numește Drastic Research a cercetat secvențierea datelor pentru a obține informații despre activitățile de la Institutul de Virologie din Wuhan. Când cercetătorii publică secvențe, în mod obișnuit postează datele brute din care sunt asamblate aceste secvențe în baze de date publice, cum ar fi arhiva citită în secvență la Centrul Național pentru Informații Biotehnologice din America.

Evenimentele de contaminare din laborator sau în interiorul dispozitivelor de secvențiere însemnă că aceste date conțin uneori secvențe care nu trebuie să fie acolo. Gilles Demaneuf, un om de știință care lucrează cu Drastic Research, spune că are o bănuială că raportul comunității americane de informații ce trebuie finalizat până pe 24 august 2021 folosește exact secvențierea datelor. El crede că serviciile de informații ar fi putut să elimine citirile secvenței brute direct ale dispozitivelor de secvențiat chineze, preluând astfel și mai multe date.

Secvențierea datelor oferă un indiciu numai dacă virusul a scăpat într-adevăr dintr-un laborator, lucru care rămâne o posibilitate, dar care este departe de a fi dovedit. Ideal ar fi să fie studiate cazurile timpurii pentru a înțelege momentul și locului trecerii de la animal la om.

Pe baza informațiilor furnizate de China, raportul comun a concluzionat că este puțin probabil ca în Wuhan să existe vreo transmisie substanțială înainte de decembrie 2019. Este puțin probabil să fie adevărat. În primul rând, South China Morning Post, un ziar cu sediul în Hong Kong, a obținut în 2020 documente guvernamentale care arătau că în Wuhan existau unul până la cinci cazuri noi pe zi începând cu 17 noiembrie 2019. Alte dovezi au întărit posibilitatea ca virusul să fi fost în circulație mult mai devreme decât o arată varianta oficială.

Această circulație nu trebuie să se limiteze la China. Există dovezi în creștere care sugerează cazuri de infecții timpurii în altă țări, fiind exportate de China. Este clar că Hubei a fost locul în care virusul a intrat în oameni.

Un studiu recent al probelor de sânge de la 9.144 de adulți din 12 regiuni diferite din Franța a găsit șapte care conțin anticorpi împotriva Sars-Cov-2, toți datând din noiembrie 2019. Un studiu italian de screening al cancerului pulmonar a găsit probe prelevate în septembrie 2019 care par să conțină anticorpi Sars-Cov-2. Un alt studiu sugerează că virusul circula la un nivel scăzut în nordul Italiei în același timp, în special în Lombardia, o regiune care are legături strânse cu Wuhan prin comerțul cu articole de îmbrăcăminte și care a văzut primul focar major de Covid-19 din Europa în martie 2020 .

Testele anticorpilor pot da fals pozitive. Într-un studiu publicat pe 6 august de către Lancet, cea mai cunoscută publicație medicală din lume, cercetătorii din Lombardia au examinat 289 de teste nazo-orofaringiene și de urină luate de la persoane care au prezentat o erupție cutanată. Probele au fost luate în a doua jumătate a anului 2019. În 13 dintre ele, au găsit secvențe Sars-Cov-2, cea mai timpurie probă fiind prelevată pe 12 septembrie.

Sudhir Kumar de la Universitatea Temple din Philadelphia spune că articolul din Lancet va inspira probabil alți anchetatori să verifice probele mai vechi prelevate în spitale.

La începutul lunii august 2021, un comitet al Camerei Reprezentanților din SUA a emis un raport în care se precizează că un mic, dar mortal focar, de Sars-C0v-2 a găsit loc în 2012 la o mină de cupru abandonată din Yunnan. După cum a arătat anul trecut Drastic Research, un virus studiat în laboratoarele din Wuhan fusese luat din acea mină și este cea mai apropiată variantă de Sars-Cov-2 cunoscută. Yunnan se află lângă Laos, Myanmar și Vietnam, așa că trebuie investigate și aceste țări, în ceea ce privește răspândirea de la lilieci la oameni.

Acest raport sublinează eliminarea pe 12 septembrie 2019 a unei baze de date din laboratoarele din Wuhan care conținea detalii despre secvențe și mostre. Această ștergere de către chinezi a bazei de date poate însemna și începutul unei operațiuni de mușamalizare și demonstrează că autoritățile chineze și-au dat seama că ceva nu a funcționat cum trebuie. De cealaltă parte, Beijingul se apără susținând că eliminarea bazei de date a fost un răspuns la atacuri cibernetice asupra laboratoarelor.

Revenim la interviul dat de dr. Ben Embarek, fost membru al echipei de cercetători trimisă în Wuhan să descopere sursa pandemiei. El a precizat că prima persoană infectată ar fi putut fi o persoană angajată să colecteze lilieci și probe.

China, în mod clar, nu dorește investigarea scurgerilor de laborator, dar asta nu înseamnă că autoritățile de acolo nu știu că acest lucru s-a întâmplat. Orice răspuns clar la întrebarea legată de originea virusului pune China într-o poziție nefavorabilă pe plan internațional. Singura scăpare este să arunce vina pe altcineva, așa că a cerut o anchetă la Fort Detrick din Maryland, locul în care americanii fac cercetări privind armele biologice.

The Telegraph: Cercetători de renume, încă nedumeriți de modalitatea de răspândire a Covid

Covid-19, armă împotriva călătoriilor și vacanțelor ieftine?

Parlamentul European a votat: Certificatul Covid nu este obligatoriu pentru călătorii

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!